Norge

Omsorgsboligen ligner ikke på noen andre

Da Tage Meldgaard skulle få egen leilighet, bestemte moren at den ikke skulle se ut som en typisk omsorgsbolig.

TAGE: Tage er den eneste i gangen som har kunst utenfor døren. De store bokstavene skal sørge for at han aldri trenger å lure på hvor han bor.
  • Kjersti Blehr Lånkan
KJÆRLIGHETSGAVE: Tove Meldgaard kaller den spesialdesignede leiligheten en kjærlighetsgave til sønnen.- Det var et ønske om å gi ham det beste, som alle mødre vil, sier hun.
VANNE: Blomstervanningen kan Tage selv ta seg av. Med hageslangen som mor har fått installert, kan han også selv vaske terrassen.
KJØKKEN: Rødt og svart er Tages yndlingsfarger. Bordet kan trekkes ut og få plass til en liten fest. Hope takpendel fra Luceplan henger i taket.
SOVEROM: I garderobeskapet henger penklær til høyre, hverdagsklær til venstre. Én skuff til hver type ting, få ting oppå hverandre. - Jeg brukte lang tid på å finne ut hvordan skapet måtte være for å gjøre ting enklest mulig for Tage, sier Tove. Bilder av Dag Hoel henger på den ene veggen, bilbøker er oppstilt på motsatt side.
BOKHYLLE: Når bilbøkene står med hele fronten frem, er de lettere å håndtere for Tage. Garderobeskapet i bakgrunnen er nøye planlagt.
TROMMIS: Trommesettet aktiviserer Tage. - Han er 26 år, ikke 50. Det skal ikke se ut som en omsorgsbolig, mener moren.
KJØKKENSKAP: - Da mamma spurte om jeg hadde lyst på rødt og svart kjøkken, sa jeg: Sett i gang! sier Tage, og knipser med fingrene.

Fellesarealene og den lange, sterile gangen er til forveksling lik en hvilken som helst offentlig institusjon. Så dukker det opp kunst på veggene – store malerier og tegninger, signert blant annet Dag Hol, og på en dør: svære bokstaver fra topp til gulv. TAGE.

— Så slipper han å lure på hvor han bor, sier Tove Meldgaard.

Les hele saken med abonnement