Norge

Alle politipatruljer i Oslo er bevæpnet

Politiet kan ikke garantere for sikkerheten i Oslo, men mener likevel vi kan og bør bruke hovedstaden som vanlig.

 • Eivind Nicolai Lauritsen

Få siste nytt i Aftenpostens livestudio her

Oslo politidistrikt kalte inn til pressekonferanse i forbindelse med terrotrusselen mot Norge klokken 14. Der kom det frem at alle politienheter i Oslo nå er bevæpnet.

— Med den trusselinformasjonen vi har, ville det vært en unnlatelsessynd å ikke gjennomføre generell bevæpning, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt.

Bakgrunn:

Les også

PST: Det er varslet et konkret terrorangrep mot Norge

Politiet vil ha så mange mobile enheter rundt om i Oslo som mulig.

— Ressursene våre er på hjul, det er responstiden som er viktig for oss nå. Vi har rangert objektene (bygninger og personer, journ. anm.) i Oslo sett opp mot den motstanderen vi har nå, men det vil ikke være stående vakthold ved noen av objektene i Oslo, forteller Fredriksen.

Han har stor forståelse for alle som er i Oslo eller skal til Oslo, og lurer på om det er trygt i hovedstaden, men han mener at folk bør og kan fortsette å bruke Oslo som normalt.

— Budskapet mitt til de som skal bruke Oslo i dagene fremover er: Med mindre vi får annen informasjon enn den vi besitter i dag, kan all virksomhet gå som normalt. Også arrangementer bør gå sin gang, sier Fredriksen.

- Har ressursene

Målet er at politiet skal kunne være på plass så fort som mulig dersom noe skulle skje.

— Skulle noe skje, og vi håper at det ikke skjer, så er responstiden til politiet kort, og vi har ressursene til å håndtere det som måtte komme, sier Fredriksen.

Selv om det ikke er snakk om fast politivakthold på Oslo S og Oslo lufthavn, vil politiet være mer synlig i bybildet.

— Dere vil se politiet i større grad ved kollektive knutepunkt, men det vil ikke bli noe fast vakthold ved Oslo S eller Oslo lufthavn, sier Fredriksen.

Stabsjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt informerte om terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Mangler spesifikk informasjon

Politiet sier de vet hvilken type motstander de står overfor, men de mangler spesifikk informasjon om truslene. De ber publikum om å tenke seg om før de ringer politiet, men at de melder inn alt det de ellers ville varslet om.

— Vi vet jo stort sett ikke hva vi ser etter selv, vi mangler den spesifikke informasjonen. Det vi ønsker fra publikum er at de forteller politiet om det de ellers ville reagert på og meldt til politiet. Hvis vi ber om å få inn alle tips, risikerer vi å bli nedlesset, sier stabssjefen.

Vil ikke gamble med sikkerheten

Dersom Oslo politidistrikt skulle få mer spesifikk informasjon om trusselen vil de informere publikum og sette i gang forebyggende tiltak så fort som mulig.

— Hvis vi får spesifikk informasjon om en trussel vil vi ikke gamble med befolkningens sikkerhet. Vi vil gå til aksjon, gi råd og hjelp der vi kan, sier Fredriksen.

På spørsmål om hva som vil skje med Norway Cup, sier Fredriksen at de er i samtaler med arrangøren for å vurdere nye sikkerhetstiltak.

Les også:

Les også

Øyafestivalen: - Inntil videre fortsetter vi som før

— Gitt den informasjonen vi har nå, ville jeg sendt mine egne barn på Norway Cup, forteller Fredriksen.

 1. Les også

  Lars Gule peker ut ISIL bak terrortrussel

 2. Les også

  Nyopprettet antiterrorgruppe avdekket terrortrusselen

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Jeg ville ikke hatt noen problemer med å sende barna mine til Norway Cup

 2. FOTBALL

  Cupfinaletilskuere må regne med å bli kontrollert før de slipper inn

 3. OSLOBY

  Oslo-politiet letter på sløret: Slik var den største politioperasjonen som noensinne er gjennomført på 17. mai

 4. VERDEN

  Slik mener ekspertene man kan forhindre islamistisk terror

 5. VERDEN

  Politiet vil gi konsertgjengere økt trygghetsfølelse – setter inn mer synlig politi rundt Bruno Mars-konsert

 6. OSLOBY

  Oslo-politiet bruker over 100 årsverk på vakthold