Norge

Fortviler over turister som raserer naturen med steintårn

I Norge ser mange på vardebygging i fjellet som en uskyldig tradisjon. Men flere steder i utlandet anklages Instagram-vennlige steintårn for å ødelegge naturen.

Playa Jardin ved Puerto de la Cruz på Tenerife er ett av mange steder der det er populært å bygge små steintårn. Foto: Shutterstock

 • Pål Vegard Hagesæther
  Pål Vegard Hagesæther
  Journalist

I amerikanske nasjonalparker, på fjelltoppene i Chamonix og på strendene i Barbados. Overalt bygger turister til stadighet små tårn eller varder av stein, skriver The Guardian.

Hensikten er gjerne å ta et fint bilde til sosiale medier, eller å markere at man har vært et sted.

Men resultatet ødelegger naturopplevelsen for andre – landskapet fremstår ikke lenger som uberørt.

Ble opprørt på Orknøyene

John Houston, grunnleggeren av naturvernorganisasjonen Blue Planet Society, har tatt opp samme problem etter en reise til Orknøyene nylig.

Her observerte han at flere av øygruppens strender var fulle av små steintårn.

«Hvor går grensen?» spør Houston på Twitter. «Orknøyene, Shetland, Island, Svalbard eller Antarktis? Vi bør lage en grense nå!».

Houston mener de små vardene ødelegger følelsen av villmark, og bryter et viktig påbud: ikke etterlat deg spor i naturen.

I England har etaten som er ansvarlig for flere av landets historiske minnesmerker utstedt en advarsel til alle steinbyggere.

Her understreker at de at steinbygging på historisk grunn kan være ulovlig, og i verste fall straffes med fengsel.

Advarselen gjelder spesielt det historiske området Stowe’s Hill i Cornwall.

Og på Island har enkelte begynt å kalle de små vardene for «turistvorter», ifølge Iceland Monitor.

– Noen ser på dette som kunst, mens andre ser på det som unødvendig forandring av landskapet. Jeg tilhører den siste gruppen, sier guiden Árni Tryggvason i et intervju med avisen Morgunbladid.

Turistforeningens varder med rød T brukes til å finne veien på fjellet i Norge. Lager folk sine egne varder, kan resultatet bli forvirring. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Kan bli for mange varder i Norge

– Også i Norge kan det enkelte steder bli for mange selvlagde varder, påpeker kommunikasjonsrådgiver Margrethe Assev i Den Norske Turistforening.

En varde nær fjellet Eggishorn i de sveitsiske alper. Foto: Shutterstock

– Det kan bli en utfordring på steder med mange turister. Men våre medlemsforeninger rapporterer ikke at dette er et stort problem i Norge, legger hun til.

Dronning Sonja innvier Dronningvarden på Stortinden i Raftsundet i Nordland i 2016. Foto: Løkke, Trond / NTB scanpix

Assev understreker at vardene DNT setter opp i fjellet er blant turgåernes viktigste verktøy for å finne frem i all slags vær. De er merket i henhold til foreningens merkehåndbok, og den røde fargen er synlig også i tåke og gråvær.

– Derfor ønsker vi ikke at det bygges mange andre varder som kan bidra til å forvirre turgåere. Vi er også opptatt av å spre kunnskap om sporløs ferdsel, altså å bruke naturen uten å sette spor etter deg.

Les mer om

 1. DNT
 2. Turistforeningen
 3. Instagram
 4. Orknøyene
 5. England
 6. Sosiale medier
 7. Reiseliv