Norge

Realistiske scener utspant seg under innspillingen av «22. juli» i Grubbegata og regjeringskvartalet i Oslo sentrum lørdag. Foto: Dan P. Neegaard

De dramatiske minuttene i Regjeringskvartalet gjenskapt til «22. juli»-filminnspilling

Scener til den kommende NRK-serien «22. juli» blir spilt inn i Grubbegata og regjeringskvartalet i Oslo sentrum i helgen.

  • og NTB
  • Dan P. Neegaard
    Journalist og fotograf

Omgitt av støv, røyk og bygningsrester står en ødelagt bil. Statister og skuespillere er på plass for å gjenskape det som skjedde i regjeringskvartalet en fredag i juli for syv år siden.

Innspilling av «22. juli» -serien i Møllergaten fra de dramatiske minuttene etter at bilbomben sprang for drøyt syv år siden. Foto: Dan P. Neegaard

Filminnspillingen var godt varslet i forkant. Foto: Dan P. Neegaard

– Vårt fokus er på dem som tilfeldigvis var i området etter eksplosjonen. Det er krevende scener, også fordi vi vet at dette er situasjoner som har berørt mange, sa programredaktør Ivar Køhn i en pressemelding som ble sendt ut i forkant av helgens opptak.

– Vi har full forståelse for at prosjektet kan vekke følelser uansett om man er varslet på forhånd eller ikke, sier programredaktør Ivar Køhn til Aftenposten under filminnspillingen. Foto: Dan P. Neegaard

Foto: Dan P. Neegaard

NRK ønsket å varsle i forkant fordi effektene som brukes, kan oppleves dramatisk og skremmende.

Utblåste bilvinduer fra gate ved Regjeringskvartalet. Foto: Dan P. Neegaard

– Samtidig har vi full forståelse for at prosjektet kan vekke følelser uansett om man er varslet på forhånd eller ikke, sa Køhn.

Scenene som spilles inn, skal bli en del av dramaserien «22. juli», som skal handle om «hvordan samfunn, system, verdier og ideologi kommer til syne når noe så forferdelig som terrorhandlingene 22. juli rammer en nasjon».

Serieskaper Sara Johansen, regissør Paul Sletaune og NRK-produsent Elisabeth Tangen under innspillingen. – All honnør til de velvillige statistene som meldte seg, sier Tangen til Aftenposten. Foto: Dan P. Neegaard

  • 22. juli 2011: Her er en samling bilder Aftenpostens fotografer tok den tragiske dagen for syv år siden.

Serien er ett av flere film- og TV-prosjekter som omhandler terrorangrepet i 2011. Fra før av har Erik Poppe laget filmen «Utøya 22. juli», og under filmfestivalen i Venezia i september har den Netflix-finansierte filmen «22 July» premiere». Filmen er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss».

Les mer om

  1. 22. juli
  2. Film og TV