Han skal skaffe 2500 julegaver og 5000 porsjoner julemat

Husker du Henning Holstad? Nå har han fått familie. Bor i båt på et lite skjær og har byttet Jaguaren med elbil. Men julen feirer Henning Holstad stadig med rusmisbrukere og ensomme.

Henning Holstad, kona Katarina og datteren Linda bor i båten i bakgrunnen. spesielt hjem. Det er uansett helt uaktuelt for familien å feire jul hjemme. Først 4. juledag samles de til julemiddag med familien.

Kajakkpadlere og badegjester har undret seg. Den rufsete båten med et slags partytelt på toppen som ligger ved Killingen utenfor Bygdøy, bor det folk der?

afp000813900-D80OD7vg7V.jpg

Jada! Her lever Frp-politiker og gründer Henning Holstad sitt nye liv som gift småbarnsfar. Langt fra luksusleiligheter på Aker brygge og utsvevende ungkarsliv.— Jeg har vel aldri levd så A4 som nå, erkjenner 63-åringen selv, svært tilfreds med at det er blitt stadig lenger mellom tabloidoverskriftene han en gang var sikker leverandør av.

Gründer i særklasse

Det har vært nok å ta av, siden han som 18 år gammel folkehøyskoleelev kjøpte egen trykkemaskin og startet trykkeri.

Etter den tid har han drevet bensinstasjon og oljetransport, regnskap, cruisefart, private barnehager, reisebyrå, netthandel, storkiosk, budbiler – og etter årelang kamp, drosjer. På 80-tallet raste Tinys budbiler rundt i byen, mens Tiny Storkiosk på Skøyen solgte melk og brød på ulovlige tider. Holstad måtte betale 20.000 kroner i bot for sin ugjerning.

Å selge melk, brød og grønnsaker etter klokken 17.00 var strengt forbudt på 80-tallet. Holstad fik 20.000 kroner i bot for sine populære, men ulovlige varer i Tiny storkiosk på Skøyen.

— I tiltalen ble de ulovlige varene listet opp. 500 gram servelat og kalde pølser. Det var bare lov å selge varme pølser, fnyser han, og konstaterer at loven om åpningstider ble endret kort tid etterpå. Noen år senere raidet politiet og skattemyndighetene flere av selskapene hans, beslagla flere hundre kilo dokumenter og siktet ham for skattejuks og millionunderslag.- Bare sprøyt. Jeg ble blankt frikjent, sier han.

At han likevel ble slått personlig konkurs og siden har levd med et skattekrav i ti-millionerklassen, orker han knapt snakke om.

— Det står der til jeg dør. Og jeg kan ikke eie noe. Alt ligger i firmaer. Da blir det noen firmaer.

Glade jul!

Nærmere ti firmanavn pryder skiltet utenfor døren til Henning Holstads ørlille kontor vis-à-vis Rådhuset i Oslo. Men inne i det trange rommet jobber bare Holstad og hans kone Katarina. Og de er opptatt av én eneste ting: å arrangere jul. Ikke for seg og datteren Linda (5). For rundt 2500 julegjester som trenger rom i herberget.— Nå har vi 665 frivillige, i fjor var det 677, opplyser Katarina, og holder opp en foreløpig vaktliste for Alternativ jul. Mannen som startet det hele for 47 år siden leser høyt fra et brev fra Mattilsynet, mens han himler med det ene øyet.

— Vi blir jo behandlet som en vanlig næringsmiddelbedrift, sukker han, og legger papirene i plastposen han skal ta med hjem.

— Men jeg må svare offentlige tilsyn når de skriver alvorlige brev. Det har jeg lært.

Suppe på alteret

Også i 1968 hadde Henning Holstad langt hår. Det samme hadde gjengen han bodde i kollektiv med i et stort hus på Alnabru. Men i motsetning til liberalisten og den senere Frp-politikeren var de andre raddiser. Uansett var de enige om at julen var blitt for kommersiell og besluttet å lage sin egen jul for mennesker som ikke hadde det så bra.

Ungdommene fikk låne Jacob kirke og tauet inn uteliggere de plukket opp under broer og bak skur på havnen.

— Det endte jo i kaos, humrer Holstad, mens den lille elbilen hans ruller ned i Festningstunnelen. Jaguaren, Frp-politikerens gamle varemerke, er forlengst skiftet ut.

Menighetsrådet hadde neppe sett for seg suppekoking på alteret og rødsprit og spylervæske i store mengder og stengte kirkedøren for videre eksperimenter.

Året etter fikk Holstad låne lokaler av KFUM. Etter hvert viste han at han taklet det spesielle miljøet så bra at han ble leder for det hele.

5000 julemiddager

Nå står lederen foran en vegg av meterhøye lagerhyller på Ryen og mønstrer Alternativ juls eiendeler: Servise og bestikk. Kilovis med julepynt. Matter til sovesalen der 70 gjester flater ut mellom slagene. Gedigne pappesker med gaver.

— Varme klær. Kjempepopulært blant en del av våre gjester, sier Holstad, og henter opp en dynejakke.

Før onsdag skal hele lageret være flyttet til Oslo Kongressenter på Youngstorget, 2500 gaver være pakket inn. Og råvarer til 5000 julemåltider være på plass i et kjøkken med kontinuerlig drift i tre døgn.

Før julaften skal 2500 gaver være pakket og julemat til 5000 porsjoner være på plass til alle som vil feire alternativ jul. Julepynt, servise, bestikk og sovematter ligger på lager klar for tre døgn med feiring.

— Vi lærte fort at med den gjengen der går det veldig mye bedre med servering hele tiden. Ribbe klokken fire om morgenen, ingen ting er som det, gliser Holstad, og deler enda en lærdom:- Er du sulten, er det meste ugreit. Og alkohol er stoffet som skaper mest konflikter. Har du fått mat og heroin, er du stort sett happy.

Grundig lurt

Da Holstad nylig googlet seg selv, fikk han over 70.000 treff. En del av dem kunne han godt klart seg uten. Men tilbake i elbilen ripper han villig opp i sitt desidert villeste eventyr: Hans og partnerens forsøk på å gjøre business i Togo, som endte i en overfylt fengselscelle med anklager om narkosmugling og innførsel av militært materiell. Falske juveler, biljakter og en mystisk "forretningskvinne", var også ingredienser i den elleville historien.

— Vi ble lurt trill rundt. Kjeltringene betalte til og med banksjefer for å låne dem kontoret sitt et par timer for å møte oss der. Han rister på hodet så lokkene danser og stanser bilen utenfor Nydalen barnehage.

Vi kunne også minnet om de syv rettsrundene Holstad måtte gå med finansakrobaten Christer Tromsdal. Mediene gasset seg i saken som svært kort fortalt handlet om at Tromsdal ville kaste Holstad ut av luksusleiligheten han leide på Aker brygge.

Leieboeren nøyer seg med følgende:

— Vi inngikk til slutt forlik. Siden har jeg aldri snakket med ham.

Lykken er ...

En liten jente i parkdress løper ut fra barnehagen og mot den hvite bilen. Moren følger hakk i hæl.

— Pappa, se, jubler hun og viser frem et norsk flagg hun har perlet.

Henning Holstad småprater med datteren og setter kursen hjem til Bygdøy. Der venter en liten jolle som kaster på seg i den bitende desembervinden.

— Jeg vil til Spania. Varme, sukker Katarina Holstad på vei fra bilen til brygga i stummende mørke.

Men lille Linda, nå med redningsvest, ler begeistret av sjøspruten og peker på noen lys i det svarte.

— Der bor jeg!

Tidlig julekrøket

I 20 år bodde Henning Holstad i den gamle passasjerbåten Stokkvågen som lå ved Tjuvholmen. Da holmen skulle bygges ut, solgte han skuta og flyttet inn i den turbulente luksusen på Aker brygge. Båten inngikk i en serie heller uoversiktlige transaksjoner, og etter noen år i Danmark med røff medfart, befant den seg plutselig i Holstads eie igjen i fjor vår.

- Husleien er vel i hvert fall lav?

— Et selskap eier båten, Katarina eier selskapet. Men vi har et husleieforhold, ja, sier han og legger jollen inn mot båtsiden.

— Veldig fint om sommeren, da, forsikrer Katarina, i det hun krabber om bord i sitt hjem.

Henning Holstad har aldri levd et så tilnærmet A4-liv som nå. Kona Katarina og datteren Linda er ikke like drevne båtboere som skipperen selv.

Det var neppe dette hun så for seg, den opprinnelig brasilianske kvinnen, da hun ble sjarmert av nordmannen som hadde feilparkert foran huset hennes i Marbella for syv år siden. Men hun står trofast ved sin mann – også etter at hun lærte nok norsk til å lese hva som har stått om ham i norske aviser. Mannens alternative julefeiring er en del av ektepakten. Lille Linda deltok i sin første tredøgns julefeiring to måneder gammel og er vant til at familiemiddagen venter til 4. juledag.

Sterke følelser

Skipperen selv er altså klar for sin 47 alternative jul, og kan skrive minst én bok om det han har opplevd. Han glemmer aldri årene da sniffing var pop.

— Å komme nær inn på de unge, helt ned i 14-årsalderen, som var så skadede gjorde dypt inntrykk, sier han, mens han prøver å få i Linda litt kveldsmat i "messa" i bunnen av båten. Gjengen som ankom med klirrende plastposer og bager blir også husket. De hadde gjort et brekk på en restaurant og ville ha med varene.

— Jeg var diplomatisk og sa at hvis jeg fikk flaskene, kunne de hente ut en og en, minnes verten. Utover kvelden ble årgangsviner fra 1967 gulpet ned etter at korkene var trykket inn med tommelen.

Alternativ jul startet i det små i 1968. I 1980 da dette bildet ble tatt, hadde arrangementet vokst. Men det var langt igjen til dagens tredøgns-feiring med rundt 2500 gjester og over 700 frivillige.

I dag dominerer hverken årgangsviner eller annen alkohol feiringen. Blandingsmisbruket har overtatt. Sammen med ensomheten.— Hver jul har jeg problemer med å kontrollere følelsene, det hender jeg må gå på bakrommet.

Holstad kremter. Blir tykk i stemmen.

— Når jeg ser en voksen mann på 50 år begynne å gråte fordi han får en julegave ... Det virker.

Han tørker øyekroken til det friske øyet.

— Jeg får jo alle historiene bak. Hvorfor det ble slik. Ingen havner i rusbruk med heroin uten at noe har skjedd.

- Hvorfor har du, som den eneste av den gamle gjengen, fortsatt med dette i alle år?

Han holder Linda litt tettere.

— Det er jo meningen med livet. Å ta ansvar for andre mennesker. Uansett hva jeg har stått i, har jeg vært der i julen. Og jeg har ikke tenkt å slutte med det.

Kastet glassøyet

I jollen på vei tilbake spør fotografen hva som er galt med Holstads venstre øye.

— Å. Vet du det ikke? spør han overrasket og forteller om spruten med flytende metall han fikk i ansiktet da han var med faren på jobb seks år gammel.

afp000815503-D8HFr3JWd3.jpg

Moren tok ham med helt til Wiesbaden i Tyskland for å skaffe glassøye – en sjeldenhet i Norge på 50-tallet. — Men lappen, da?

— En gang glassøyet ble justert, fikk jeg en midlertidig lapp. Plutselig møtte folk blikket mitt. Det ville jeg gjerne de skulle fortsette med.

hilde.lundgaard@aftenposten.no

LES OGSÅ

Mattilsynet slo til mot Alternativ jul

Holstad får erstatning fra Oslo kommune

Holstad og Ashan får Harry Hole-pris