VG: Oslo-politiet avdekket overgrepsnettverk, 36 menn ble pågrepet

Siden Oslo-politiet startet Operasjon Infinity i juni 2016 er blant andre en advokat, en sykehuslege, en politiker og en kunstner avslørt.

Politiadvokat Lene Hammersland har sammen med kolleger i Oslo-politiet avslørt et overgrepsnettverk. På dette bildet fra 2016 holdt hun pressebrief etter at en mann var blitt pågrepet og siktet seksuell omgang med to barn i en annen sak.

På fritiden, men også i arbeidstiden, gikk flere av mennene jevnlig inn i i chat-forumer med straffbart innhold.

I 2018 registrerte E-sporavsnittet til Oslo-politiet at nærmere 4400 unike IP-adresser lastet ned overgrepsmateriale i Oslo-området. Tilsammen lastet de ned og delte minst 11,7 millioner filer med overgrepsmateriale.

36 menn er blitt pågrepet for å ha deltatt i seksualiserte chatter hvor man lastet ned eller delte overgrepsmateriale mot barn. Noen av dem er blitt dømt. Noen av dem er allerede domfelt og soner, skriver VG.

VG har fått tilgang til kjennelser fra Oslo tingrett hvor det fremgår at en advokat, en sykehuslege, en politiker og en kunstner i fjor høst ble pågrepet og varetektsfengslet som følge av Operasjon Infinity.

– Formålet med operasjonen er å stoppe pågående overgrep mot barn og forebygge. Operasjon Infinity etterforsker personer som chatter og deler overgrepsmateriale med andre eller som er i et nettverk som har samme interesse – overgrep mot barn, sier politiadvokat Lene Hammersland til VG.

Operasjon Infinity har etterforsket elektroniske spor i seksuallovbruddssaker og frem til desember 2018 hadde aksjonen opprettet 584 saker. Da hadde etterforskerne avdekket minst 300.000 filer som seksualiserer barn eller viser seksuelle overgrep mot barn og lest minst fire millioner chattelinjer.

Skildret overgrep mot barn

I chat-forumer skildret mennene overgrep mot små gutter. Etter straffeloven anses dette som å produsere overgrep mot barn. De fire mennene delte eller lastet også ned bilder og film som viser overgrep mot barn.

De fire mennene har erkjent straffskyld. VG har vært i kontakt med mennenes forsvarere, som ikke ønsker å kommentere utover at deres klienter erkjenner straffskyld.

«Pedoprat»

Før mennene ble pågrepet møtte flere av dem hverandre på pub og kafé i Oslo. De delte overgrepsmateriale med hverandre. I chatter mellom mennene delte de drømmer, som å være kjæreste med en pedofil, tenne seksuelt med det de omtaler som «pedoprat».

Politiet har ikke kunnet avsløre om mennene har hatt fysisk kontakt med barn. Hittil har Operasjon Infinity funnet 20.000 brukerkontoer som har vært deltatt i nettverk tilknyttet overgrep mot barn.

– Jo mer vi jobber, jo flere saker avdekker vi. Det blir ikke mindre, sier Hammersland.