Norge

Ofrene vil se terroristen i øynene og spørre: Hvorfor?

PARIS (Aftenposten): Terror-rammede parisere kunne endelig senke skuldrene noe etter arrestasjonen av Salah Abdeslam i Brussel i går. Ofrene vil se ham i retten, men det kan ta tid.

Belgias statsminister,Charles Michel og Frankrikes president, Francois Hollande var begge lettet etter at en omfattende politiaksjon i Brussel i går ettermiddag førte til at en av hovedmennene fra Paris-terroren ble tatt. Begge de to statslederne deltok på toppmøtet i Brussel. Foto: Thierry Monasse

  • Vibeke Knoop Rachline

— Jeg gråter, jeg måtte helle vann over hodet. Bena mine skjelver, sa Béchir Said til radiostasjonen Europe 1. Han mistet to søstre i attentatene 13. november og jublet over nyheten om at Salah Abdeslam var pågrepet i Brussel.

Terroristen Salah Abdeslam er arrestert. Foto: Uncredited

Slik skjedde pågripelsen:

Les også

Skuddveksling i Brussel - hovedmannen fra Paris-terroren skal være tatt

— Han tør ikke engang dra til Syria til sine venner jihadistene. Dette vil ikke bringe søstrene mine tilbake til livet, men jeg håper i hvert fall han blir dømt, la han til.

Symbolsk viktig

Abdeslams pågripelse – i live – er den første gode nyheten for Paris siden attentatene i november. Siden da har all aktivitet gått med redusert fart.

Turistnæringen er på knærne. Få trodde det ville være mulig å finne Europas mest ettersøkte mann, og så har han bare forflyttet seg fra et strøk i Brussel til et annet.

Kan bli en lang prosess

Aurélien, 36 år, som overlevde angrepet mot musikklubben Bataclan, har bare et spørsmål til Abdeslam: hvorfor?

Det kan gå lang tid før han får svar. Abdeslam må utleveres fra Belgia, og det vil ta tid å gå gjennom den enorme mengden saksdokumenter.

  • Les også:
Les også

Paristerrorister funnet i hemmelig IS-liste med 22.000 navn

En liten brikke

— Salah Abdeslam er arrestert, men han er bare en liten sten i ørkenen, mener foreningen.

Terror-risikoen er ikke utryddet, sier terrorekspert Jean-Charles Brisard. Høyreparlamentarikeren Guillaume Larrivé tror kampen mot terrorismen er en hel generasjons kamp.

— Vi har fiender fra innsiden i Frankrike og Europa. De må nøytraliseres, sier han.

Sent fredag kveld kommenterte også Frankrikes president, François Hollande pågripelsen i Brussel:

— Flere var involvert i terrorangrepene i Paris enn man først trodde. Inntil alle er arrestert er kampen ikke over. Kampen mot terrorismen må føres på europeisk nivå, uttalte Hollande.

Hør Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm .