Norge

Solberg og Støre minnet Odvar Nordli

Statsminister Erna Solberg holder tale under bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Erna Solberg sier Norge med Odvar Nordlis bortgang har mistet én av sine største. Ap-leder Jonas Gahr Støre vil savne Nordlis kloke betraktninger og lune humor.

  • og NTB

Sammen med kong Harald og det øvrige offisielle Norge deltok Støre og Solberg fredag i Nordlis gravferd i Tangen kirke i Stange. Den tidligere Ap-statsministeren døde 9. januar, 90 år gammel. Begge holdt minneord i en fullsatt kirke.

Seremonien med åpnet ved at Sigmund Groven og Kåre Nordstoga spilte «Reodors ballade» fra «Flåklypa Grand Prix».

Les også

Denne uken døde Odvar Nordli. Han sto bak reformer som har formet livet vårt | Hadia Tajik

Fant kompromisser

– I hele sitt politiske virke la Odvar Nordli stein på stein for å bygge velferdsstaten. Det som har gjort Norge til et godt og trygt land å vokse opp og leve i. Og som vi i dag ser som den fremste arven etter Odvar Nordli, sa statsministeren i sitt minneord.

Hun understreket at Ap-politikeren ble stilt overfor krevende oppgaver på sin vakt.

Statsminister Erna Solberg (H) holdt tale under begravelsen til Nordli. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Oppgaver som krevde en politiker som evnet å samarbeide bredt. Som fant kompromisser. Økonomisk uro skulle stagges, samtidig som den norske oljenasjonen skulle hjelpes frem. Kald krig skulle balanseres med et forutsigbart naboskap med Russland.

Solberg avsluttet med å takke Nordli for hans engasjement for dem som har det vanskeligst, hans vilje til samarbeid og hans politiske gjerning.

Politisk håndverker

Ap-leder Jonas Gahr Støre slår fast at han vil savne den lune humoren og de kloke betraktningene til Odvar Nordli.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder tale under bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi var flere som ble tatt imot i den hverdagslige samtalen hjemme i stua på Tanken. Møte med refleksjonene, mellom drømmen og hverdagen og den lavmælte klokskapen, sa Støre i sitt minneord.

Han kom også inn på Nordlis betydning for Arbeiderpartiet og den sosialdemokratiske bevegelsen i etterkrigstiden.

– Odvar Nordli var hele Norges statsminister gjennom fem år. Arbeiderbevegelsen tilhørte han hele livet, og Arbeiderpartiet tjente han i en mannsalder, sa Støre og beskrev Nordli som en løsningsorientert politisk håndverker som blant annet fikk på plass arbeidsmiljøloven, sykelønnsordningen og loven om selvbestemt abort.

Les også

Nekrolog: Odvar Nordli

– Klokskapen blir aldri borte

Nordli var statsminister fra 1976 til 1981, men ble valgt inn på Stortinget første gang i 1961. Han var kommunal- og arbeidsminister i Trygve Brattelis første regjering fra 1971 til 1972 og parlamentarisk leder for Ap i Stortinget i årene 1973 til 1976. Han var på Stortinget frem til han ble fylkesmann i Hedmark i 1985, en jobb han hadde frem til han ble pensjonert i 1993.

Odvar Nordli bisettes i Tangen kirke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På den omfangsrike gjestelisten under bisettelsen sto også en rekke andre Ap-profiler. I tillegg til Solberg og Støre holdt også fylkesmann og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen tale. Johnsen etterfulgte Odvar Nordli som fylkesmann i Hedmark, og de to sto hverandre nær både personlig og politisk.

– Klokskapen din blir aldri borte. Du vokste opp i en annen tid av plikt og rett. De verdiene som bestemoren din sydde inn i bordduken: Gjør din plikt, krev din rett. Frihet, likhet og brorskap. Verdier som ikke går ut på dato, men som må fylle nye uttrykk i en ny tid, sa Johnsen.

Politikere

Fra Arbeiderpartiet stilte også Thorvald Stoltenberg, Bjørn Tore Godal, nestleder Hadia Tajik, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Martin Kolberg og partisekretær Kjersti Stenseng.

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg og SV politiker Karin Andersen ankommer bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Også leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum, Aps fylkesleder Knut Storberget og tidligere fylkesledere i Hedmark Ap samt flere ordførere og Hedmarks-benken på Stortinget var til stede for å ta avskjed med den folkekjære politikeren fra Stange.

Regjeringen besluttet å hedre Odvar Nordli med gravferd på statens regning.

Les mer om

  1. Arbeiderpartiet (Ap)
  2. Jonas Gahr Støre
  3. Erna Solberg