Her flyter ecstasy for 2,6 millioner kroner ved Danskebåten

To russ ventet i en småbåt og på land da en bag med 13.000 ecstasytabletter ble dumpet fra Danskebåten i Vatlestraumen.

Denne bagen ble dumpet i Vatlestraumen og inneholdt ca. 13.000 ecstasytabletter.

Nå er den ene 21-åringen dømt til fengsel i to år, den andre får samfunnsstraff, skriver Bergens Tidende.

Fra Nederland til Bergen

Elendigheten startet i april 2015, da to unge bergensere kjøpte 13.000 ecstasytabletter i Nederland. Den ene hadde 200.000 kroner. Antatt bruttofortjeneste var 2,6 millioner kroner, ifølge en dom fra Gulating lagmannsrett.

Partiet ble overlevert i Nederland til to andre bergensere. De kjørte til Hirtshals og om bord i MS «Bergensfjord» mot Bergen.

BESLAGET: Deler av beslaget med 13.000 ecstasytabletter.

Søndag 12. april ved 12-tiden kom skipet gjennom Vatlestraumen mellom Bergen og Sotra. Vitner så at det ble kastet en gjenstand som ble plukket opp av en person i en plastbåt. Politiet ble varslet og storaksjon iverksatt.

I plastbåten var en 18 år gammel mann. Hans kamerat sto vakt på land. Begge var russ og lovet småpenger, mellom 5000 og 10.000 kroner hver, ifølge dommen.

Fortjenesten var liten, risikoen stor midt på lyse dagen i Vatlestraumen.

SKIPET: MS «Bergensfjord».

– Politiet gjennomgikk passasjerlister og overvåkingsbilder fra skipet og fant menn som ble mistenkt. Den ene bar på en rød bag. Det var et omfattende opplegg som involverte mange, men gjennomføringen fremsto mer amatørmessig, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Org.krim-enheten i Vest politidistrikt.

– Fremsto mer amatørmessig

Samtidig jaktet politiet på eieren av en rød plastbåt med motor og øvrige mottakere i Bergen.

POLITIADVOKAT: Asbjørn Onarheim ved Org.krim i Vest politidistrikt.

Fire dager etter bagen ble droppet, ble den ene 18-åringen pågrepet sammen med en antatt hovedmann. Politiet fant over 700 ecstasytabletter. Kort tid senere ble den andre antatte hovedmannen tatt. Hans forsvarer ga siden politiet 3400 ecstasytabletter. Resten av partiet kom ikke til rette.

Dette var rollene

Telefoner ble beslaglagt og roller kartlagt. Domstolen konkluderte med at

  • de to som kjøpte stoffet i Nederland var hovedmenn. Begge ble dømt til fengsel i fire år og seks måneder i 2016.
  • de to på båten var kurerer. Den ene ble dømt til fengsel i to år, den andre til fengsel i to år og to måneder i 2016.
  • de to 18-åringene hadde en medvirkerfunksjon. Han på land medvirket til innførsel og oppbevaring av hele partiet. Dømt til fengsel i to år og fire måneder i tingretten. I lagmannsretten ble straffen to års fengsel. Mannen i båten medvirket til ordinær narkotikaforbrytelse. Lagmannsretten fant det ikke bevist at han visste det var snakk om 13.000 tabletter. Straff: 147 timer samfunnstjeneste. I tingretten var straffen ett år.
FORSVARER: Torbjørn Kolås Sognefest har anket dommen til Høyesterett.

– Min klient er skuffet over dommen på to år. Hadde han visst omfanget av partiet, hadde han ikke deltatt. Dommen er anket til Høyesterett, sier forsvarer Torbjørn Kolås Sognefest, som representerte den ene 18-åringen.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra Jannicke Keller-Fløystad, forsvarer til mannen som fikk samfunnsstraff.