Glatte veier og snøkaos på Østlandet: – La bilen stå

Natt til tirsdag har flere bilister og trailere kjørt utfor på grunn av glatte veier. La bilen stå om du har sommerdekk, er oppfordringen fra politiet.

Snøvær har ført til vanskelige kjøreforhold på Østlandet tirsdag. Her fra Skedsmovollen i Akershus nord for Oslo.

– Man må påregne førerkortbeslag om man kjører med sommerdekk på Østlandet i dag, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til NTB.

Så langt har det vært syv trafikkuhell- og ulykker i hovedstaden som relateres til snøværet som kom natt til tirsdag. Flere av de involverte bilistene kjørte med sommerdekk.

I løpet av natten har det kommet en god del på Østlandet. Dette skaper store trafikkproblemer tirsdag morgen. Her er brøytingen i gang mellom Tveita og Bryn.

– Det har heldigvis ikke ført til noen alvorlige personskader, sier Krohn Engeseth.

Noen av tilfellene har ført til førerkortbeslag og anmeldelser for brudd på veitrafikkloven. Situasjonen ser imidlertid ut til å ha roet seg utover tirsdagen.

– Jeg må be folk om la bilen stå og benytte seg av kollektivtilbudet. Det er ikke bra at folk tar sjanser når det er vinterføre og glatt.

Ved 10.30-tiden melder Statens vegvesen at flere vogntog har fått kjøreforbud på grunn av dårlige dekk.

– Hold god avstand

Like før klokken 3 natt til tirsdag meldte Øst politidistrikt at de allerede hadde fått meldinger fra bilister som har problemer med sommerdekk i snøværet.

– Slik føret er nå er vår melding enkel: Har du sommerdekk på bilen, la bilen stå! Dette gjelder også de store inn- og utfartsveiene, skriver de på Twitter.

Samme oppfordring kommer fra Oslo politidistrikt. De ber folk ta en kvalifisert vurdering på om de må kjøre bil i dag. Vegtrafikksentralen i Øst oppfordrer bilister til å slippe busser og lastebiler frem og holde god avstand, skriver de på Twitter.

Store forsinkelser

Oslo Lufthavn melder tirsdag formiddag at snøfallet kan føre til forsinkelser.

– Brøytemannskapene er i full sving, men det kan bli enkelte forsinkelser i flytrafikken, melder Oslo Lufthavn på Twitter.

Avinor ber reisende møte som normalt på flyplassen og forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap.

Ved 07-tiden opplyser Vegtrafikksentralen at det er lange køer på vei inn til Oslo.

Her kan du se hvordan trafikken flyter der du er.

– Det er endel store forsinkelser på hovedveiene inn mot Oslo. Blant annet på grunn av brøytetogene, sier Tomas Eriksen, trafikkoperatør på Vegtrafikksentralen.

Med brøytetog mener han flere brøytebiler som kjører i bredde for å rydde snø fra hovedveiene.

På nettstedet reisetider.no kan man se at det klokken 07 tok 58 minutter å kjøre fra Jessheim til Helsfyr. Uten forsinkelse tar det 23 minutter å kjøre den aktuelle strekningen.

– Vi ser også at folk bruker lengre tid på reisen. Det er fint at bilistene er forsiktige, men det tar også lengre tid, sier Eriksen som oppfordrer bilister med sommerdekk til å la bilen stå i dag.

Ved 07-tiden var det heller ikke meldt om store trafikkulykker i Oslo-området.

Sperret veien

– De første meldingene kom rett før klokken 3 på E6 utgående ved Ulvensplitten. Der har fire vogntog hatt trafikale problemer og E6 utgående ved Skulleruddumpa har flere lastebiler og to vogntog hatt problemer, sier operasjonsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt til NTB klokken 5.

Vogntogene ved Ulvensplitten sperret i en periode avgjøringen til Alnabru, men har nå fått på kjetting og er kjørt videre. Også lastebilene ved Skulleruddumpa har kommet seg videre. Føreren av en av vogntogene anmeldes for å ha kjørt med sommerdekk, og kom seg ikke videre selv med kjetting.

I tillegg til vogntogene har også personbiler hatt problemer.

– Problemene kom rett etter at snøen begynte å dale ned i 3-tiden. Det snørt fortsatt og jeg antar det vil fortsett utover morgenen, sier Aune.

Laks i grøfta

Sørøst politidistrikt har bistått flere sjåfører natt til tirsdag. Blant annet kjørte en trailer med flere tonn laks av veien på E134 ved Nutheim i Selfjord kommune. Sjåføren ble sendt til legevakt for rutinesjekk. Det er veldig glatt på stedet, melder politiet.

I samme politidistrikt kjørte en mann i 20-årene inn i en midtrabatt i Sandefjord. Bilen hadde sommerdekk, og sjåføren fikk førerkortet beslaglagt.

Politiet i Innlandet melder at en person er sendt til Gjøvik sykehus for behandling av skader etter at han kjørte av veien på fylkesvei 191 i Nordre Land kommune og inn i en fjellskrent. Snøføre på stedet, informerer politiet.

Det var på forhånd meldt om kaos i trafikken på grunn av snøen som vil lave ned østafjells natt til tirsdag. Meteorologisk institutt advarer på Yr om snø og underkjølt regn i store deler av landet de neste dagene. Statsmeteorolog Siri Wiberg varslet mandag ettermiddag at det kan være 10 centimeter snø over store deler av Østlandet fra tirsdag morgen, skriver NRK.