Norge

Større skred fra Mannen natt til tirsdag

Det har vært flere steinsprang og ett større skred fra fjellet Mannen i Rauma natt til tirsdag.

Beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

Bevegelsene i det rasfarlige partiet i fjellet var 40 centimeter i døgnet i øvre del tidlig på natten. Det har senere minket til 20 til 25 centimeter, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK tirsdag morgen.

– Det ble rapportert om et større skred rundt midnatt. Fjellpartiet har vært veldig sensitivt og urolig, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i NVE.

NVE besluttet mandag ettermiddag å opprettholde rødt farenivå for Veslemannen.

Søndag kveld og natt til mandag var det store bevegelser i Veslemannen på grunn av regn, og en stor blokk raste ut fra øvre del. På det meste var hastigheten på opp mot 50 centimeter i døgnet i fjellpartiets øvre del. I nedre del var hastigheten kortvarig på opptil 10 centimeter i døgnet.

– Vi vurderer farenivået fortløpende. Det er meldt fint og klart vær de neste dagene, og om fjellet stabiliserer seg, kan man forvente en nedjustering av farenivået tirsdag, sa geolog Gustav Pless i NVE mandag ettermiddag.

Beboerne ved Veslemannen har vært evakuert siden det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet for en drøy uke siden. Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 4 meter den siste måneden.

Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen, utenom Veslemannen, er noen få centimeter.

Les mer om

 1. Skred
 2. Vær
 3. Fjell
 4. Mannen
 5. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 6. Ras

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fortsatt store bevegelser i Veslemannen – NVE opprettholder rødt farenivå

 2. NORGE

  Opprettholder rødt farenivå for Mannen

 3. NORGE

  Flere ras fra Veslemannen

 4. NORGE

  Flere steinsprang fra Veslemannen

 5. NORGE

  Farenivået økes til rødt ved fjellet Mannen

 6. NORGE

  NVE-geolog: - Store deler av Veslemannen har rast