Norge

Rapport: Kommersielle barnehager får tilskudd til utgifter de ikke har

I kommersielle barnehager utgjorde pensjonsutgiftene fra 2009 til 2013 bare 3,6 prosent av lønnsutgiftene, til tross for store pensjonstilskudd, viser rapport.

Kommersielle barnehager får tilskudd for utgifter de ikke har. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • innenriks.vaktsjef@ntb.no

Kommersielle barnehager får automatisk et tilskudd som skal dekke pensjonsutgifter tilsvarende 13 prosent av lønningene i kommunale barnehager. Det er en langt høyere prosent enn det som faktisk gikk til pensjon, kommer et frem i en ny forskningsrapport, skriver Klassekampen.

Fra 2009 til 2013 utgjorde pensjonsutgiftene bare 3,6 prosent av lønnsutgiftene i kommersielle barnehager. Til sammenligning hadde de kommunale barnehagene i samme periode pensjonsutgifter på 17,4 prosent av lønnsutgiftene.

Tallene fremkommer av ­de kommersielle selskapenes ligninger, og er gjengitt i et av kapitlene i et stort LO-finansiert forskningsprosjekt om kommersialisering av fellesgodene.

– De kommersielle barnehagene får tilskudd til utgifter de ikke har. Systemet er faktisk slik at dess lavere pensjonssparingen er i de kommersielle barnehagene, dess høyere blir overskuddet og lønnsomheten. Dette er hovedårsaken til at bransjen er så lønnsom, sier Bjarne Jensen, professor emeritus ved Høgskolen i Innlandet, til avisen. Jensen en av flere forskere bak rapporten.

Les mer om

 1. Barnehage
 2. Privatisering
 3. Velferd

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Ny rapport: Private barnehager får mer pensjonstilskudd enn de bruker

 2. ØKONOMI

  Regjeringen kutter 220 mill. til private barnehager

 3. POLITIKK

  – Galskap av Ap å bruke skattepenger til å kjøpe opp barnehager og sykeehjem

 4. POLITIKK

  Så mye ekstra vil Regjeringen gi til din barnehage for å få nok voksne

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Nødvendig innstramning for private barnehager

 6. KOMMENTAR

  Byrådets budsjett peker mer mot Rødt enn mot Venstre