Norge

Folk evakuert, kalver i fare for å drukne i flommen

Elva gjennom Hellandsbygda i Sauda har gått over sine bredder. Fem personer er evakuert. Ute på et jorde står to kalver i fare for å drukne.

Hellandsbygdelva har flommet over. To kalver på et jorde kan trolig ikke reddes.
  • Ina Gundersen
  • Kristian Kvendseth

(Stavanger Aftenblad): – Situasjonen er alvorlig, sier Harald Eikrem, beredskapskoordinator i Sauda kommune.

Det har regnet kraftig i Sauda de siste dagene. Bare siden fredag har det kommet 240 millimeter nedbør. Det har ført til overløp i Saudefaldene slik at vannet flommer over demningen. Hellandsbygdelva, som går gjennom Hellandsbygd, har flommet over sine bredder.

Hellandsbygd ligger mellom Sauda og Røldal.

Greier ikke redde kalvene

Det har ført til at fv. 520 er stengt fra Saudasiden. Det er fare for liv og dyr på to gårder, melder politiet. Veien over Røldal er fremdeles åpen. Bommen er nede, men ikke låst.

To personer fra ett hus har valgt å evakuere. Beboerne i hus nummer to har valgt å ikke evakuere, mens i det tredje huset er beboerne bortreist.

Disse menneskene kommer seg ingen steder før veien igjen er kjørbar.

Jorunn Irene Handeland valgte å evakuere. Da hun så vannet stige, pakket hun bilen og dro til broren sin som bor litt lenger oppe. Selv bor hun i Stavanger, men hun er på høstferie i barndomshjemmet.

Les også

Barnefamilie måtte reddes i Gudbrandsdalen – flom legger hus og biler under vann

Ute på en holme i flomelven står to kalver. Stiger vannet enda mer, drukner de. Slik været er nå, er det ikke mulig å redde dem.

– Broren min og jeg har vokst opp her. Vi har aldri sett at det har vært så galt her før. Datteren min og jeg dro da det begynte å komme vann oppå bilveien som går forbi huset. Vi er usikre på om veien kan rase ut, sier hun.

Naboens to kalver står fremdeles ute på et jorde. Slik det ser ut nå, lar de seg ikke redde. På grunn av været kan helikopter ikke fly inn.

– Det er bare en meter eller to før kalvene blir tatt av elven. Det er helt grusomt. Vi har fulgt med hele dagen. Tidligere i dag prøvde en kranbil å rekke ut, men den var ikke lang nok. Nå må vi vente på flyvær, men været ser dårlig ut. Jeg håper værgudene er med oss, eller så drukner kalvene, sier hun.

– Det har ikke vært mulig å nå ut til kalvene på flere dager på grunn av alt vannet. Vi håpet at vannstanden skulle gå ned, men den har bare økt og økt. Kalvene står nå ute på en holme midt i flomelven, sier hun.

Hun legger til at naboer og andre bønder hjelper hverandre med å prøve å redde kalver og siloballer.

– På den andre gården går det kyr på beite, men de har mulighet til å komme seg oppover i skogen, sier hun.

Les også

Uværet på Vestlandet sperret familien inne. Etter fem timer ble de reddet ut.

Da vannet gikk over veien, pakket Jorunn Irene Handeland og kjørte. Hun har aldri sett en slik flom før.

– Hva med dere?

– Vi kjørte før det ble for sent, så det gikk uten dramatikk. Heldigvis er det ingen syke folk her. Men det er fare for at husene våre oversvømmes. Hvis elven øker ti centimeter til, så kommer det vann inn i huset.

– Det renner alle veier

Hellandsbygda har totalt cirka 70 innbyggere. Resten kan kjøre omveien via Røldal. Veien til Sauda ble stengt klokken 15 søndag ettermiddag. Det kan ta 15–18 timer før den åpnes igjen.

– Det blir ingen jobb eller skole på oss i morgen, sier Handeland.

Eikrem i Sauda kommune håper at elven vil stabilisere seg og gå ned.

– Slik det ser ut nå, er den i ferd med å flate ut. Men de siste døgnene har det kommet en god del mer nedbør enn meldt. Værvarselet fremover tyder på mindre regn, det ville vært kjekt hvis det stemmer, sier han.

Saudefaldene har forsøkt å forberede seg og tappe demningen, men det har rett og slett kommet for mye nedbør de siste dagene.

– Siden fredag har det kommet 240 millimeter i Sauda. Det er vannmengder vi ikke klarer å ta unna. Derfor renner det over alle veier. Det betyr at det blir oversvømmelser nedover mot Hellandsbygda, forklarer prosjektleder Lars Melbø i AS Saudefaldene.

Les mer om

  1. Flom
  2. Vær
  3. Sauda kommune