Norge

Flygere mener nye regler setter liv i fare

Flygere mener at de nye reglene som lar flyselskapene selv bestemme om de skal fly i områder med lav askekonsentrasjon, kan sette liv i fare.

Den internasjonale flyplassen i Geneve er bant de mange som har vært stengt den siste uken. Foto: AFP PHOTO/ FABRICE COFFRINI

Tirsdag lettet myndighetene på regelverket da de åpnet luftrommet over Norge igjen. Åpningen av luftrommet kom som en følge av nye europeiske vurderinger og prosedyrer, men møter nå protester både fra norske og utenlandske flygere, skriver Dagbladet.

– Vi mener den situasjonen som nå er i ferd med å oppstå er uholdbar, sier Aleksander Wasland, nestleder i Norsk Flygerforbund.

Han frykter at det kommersielle presset på flyselskapene er så stort at de kan føle seg tvunget til å fly selv om det ikke er sikkert.

– Man vet fortsatt ikke hvilke konsekvenser det har å fly i lett forurensede områder, og vi ser på dette som en ansvarsfraskrivelse fra myndighetene, sier Wasland.

Pilotorganisasjonen European Cockpit Association, som representerer over 39 000 flygere fra 38 europeiske land, skriver i en pressemelding at «å blande kommersielle og sikkerhetsmessige hensyn setter liv i fare».

Organisasjonen er sterk kritisk til de europeiske luftfartsmyndighetenes avgjørelse om å overlate avgjørelser om å fly eller ikke til flyselskapene. De europeiske pilotene etterlyser mer data for å vite om det er trygt å fly eller ikke.

Les også

  1. Å fly eller ikke fly gjennom asken?

  2. Islandske forskere følger nøye med på Katla

  3. Krever milliarder i avgiftslette etter askekrisen