Norge

- Vi skal bli verdensledende på vindkraft til havs

GE skal skape flere enn 100 grønne jobber.

  • Gro Strømsheim

Nærings— og handelsminister Trond Giske og landbruksminister Terje Riis-Johansen holdt i formiddag en pressekonferanse sammen med General Electric.

Det amerikanske selskapet offentliggjorde at de vil etablere et forsknings- og teknologisenter for havvind i Oslo, i tillegg til å produsere og vedlikeholde testturbiner i Verdal i Nord-Trøndelag.

— Vi i GE har en spennende nyhet i dag. Vi starter en storsatsing på utvikling av teknologi for vindmøller offshore. Vi skal etablere et hovedkontor i Oslo og utvide vårt servicesenter i Verdal. Dette vil skape flere enn 100 grønne jobber i Norge innen 2016. Dette er høyteknologijobber og vi har begynt jakten på de ansatte, sa administrerende direktør Eystein Aspesletten i GE Energy i Norden.

Det er i første omgang ikke snakk om å bygge vindmøller som skal settes opp i Norge, det er teknologien som skal utvikles og produseres her til lands. Den første 4-megawatt vindturbinen vil bli testet og demonstrert ved Scanwind-senteret i Verdal.

Hundre jobber

I Verdal skal GE fortsette og øke produksjonen av vindturbinen.

- Vi kommer til å skape hundre grønne jobber i Oslo, Verdal og Trondheimsområdet. I Norge har vi teknlogien og kompetansen som GE vil satse på. Kort sagt vil jeg si at GE + den norske turbinleverandøren Scanwind + norsk kompetanse er lik en vinneroppskrift.

— Vi skal bli verdensledende på vindkraft offshore i Norge, sier Terje Riis-Johansen.

Trond Giske sier han har jobbet det siste halvåret for å få GE til Norge. I konkurranse med blant annet Storbritannia og Sverige.

- Forskningsmiljøene i Norge får bekreftet hvor flinke de er. Sintef har kompetansen og produktiviteten som gjør at GE velger Norge som satsingsområde. Veldig artig at et gammelt industriområde som Verdalen når opp i internasjonal konkurranse.

Han peker på Doggerbankutbyggingen i Storbritannia, som på sikt kan gi landet ti prosent av energibehovet. Statkraft og Statoil er med på dette prosjektet.

Gode rammer

Riis-Johansen understreker at det ikke er gitt noen spesielle løfter til GE. De må drive innenfor de generelle rammevilkårene og søke støtte gjennom eksisterende ordninger.

– Selskapets satsing viser at Norge er et attraktivt land å investere i, og at norsk offshorekompetanse er i verdensklasse. Jeg er glad for at Norge er et land der næringslivet og myndighetene jobber sammen om å videreutvikle vindindustrien, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

GE er positive til at det i Norge er en tverrpolitisk enighet om satsing på fornybar energi.

— Det gjør at det er kapital og muligheter for å få støtte til prototyper, utvikling osv. Vi må søke gjennom vanlige støtteordninger som det har blitt sagt, men vi mener det er gode muligheter i Norge.

I dag er det største markedet for vindmøller offhore i Storbritannia. Men GE sier de har stor tro på at markedet for dette vil vokse i Norge.

Giske forteller at arbeidet med å få GE til å velge Norge har vært omfattende og langvarig. Men han understreker at regjeringen ikke har gitt noen særskilte subsidier.

- De generelle rammevilkårene er gode. Og ikke minst er det forskningsmiljøet i Norge som har fristet GE.

Enormt selskap

GE vil, som et ledd i deres havvindsatsing, opprette et teknologiutviklingssenter i Oslo og utvide produksjonen av turbiner i Verdal. Selskapet ønsker også å teste turbinene i Norge.

Selskapet har beregnet investeringene i Norge til å komme på ca. 600 millioner kroner og vil gi rundt 100 arbeidsplasser.

GE er et multinasjonalt selskap med mer enn 300 000 ansatte på verdensbasis og med mer enn 13 500 installerte enheter er selskapet en av verdens største vindturbinprodusenter.

  • Les mer om GE på deres hjemmesider.
    Frem til 2020 skal GE investere mer enn 340 millioner euro i Europa. Satsingen i Norge er en del av dette. Her kan du lese mer om GEs planer for Europa.