- En fornuftig beslutning

Stoltenberg har i dag vist at han har fått en sak som så håpløs ut, inn i et konstruktivt spor, sier Harald Stanghelle om kraftlinje-saken. Frank Aarebrot råder på sin side Regjeringen til å kvitte seg med Terje Riis-Johansen.

Lokalbefolkningen kjemper for å unngå bygging av en stor kraftledning langs Hardangerfjorden. Den planlagte kraftledningen vil krysse Hardangerfjorden eller sidearmer på to steder. Blant annet her fra Granvin og utover fjorden. FOTO: MARTE CHRISTENSEN
  • Eivind Sørlie
Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle. FOTO: TOR STENERSEN

Fra jubelrop på Vestlandet til opposisjonspolitikere som krever energiministerens avgang; meningene er mange om Regjeringens snuoperasjon i saken om Hardanger-kraftlinjene.Frp-leder Siv Jensen sa til Aftenposten.no tidligere tirsdag at hun mener energiminister Terje Riis-Johansen har bløffet folket, og at han bør gå av snarest. Høyre-leder Erna Solberg karakteriserer Regjeringens behandling av hele saken som «dårlig politisk håndverk».

Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle mener det var fornuftig av Regjeringen å åpne for en ny utredning av sjøkabelalternativet.

— De fant en vei ut, og det var det Regjeringen trengte nå. Samtidig er dette en av de få sakene i det politiske Norge de siste årene, der folkelig motstand, kombinert med intern uenighet og mediepress, har fått Regjeringen til å slå retrett, sier Stanghelle.

- Et prestisjenederlag

Stanghelle mener likevel snuoperasjonen var et prestisjenederlag for de rødgrønne.

— De har insistert på at denne prosessen var ferdig, at den var god og kvalitetssikret. Nå må man altså trekke dette, og åpne for en ny prosess.

Stanghelle karakteriserer saken som «en katastrofe for Arbeiderpartiet».

— Hele saken har vært en katastrofe for Arbeiderpartiet, inntil i dag. Dagens snuoperasjon fortjener Stoltenberg ros for. Statsministeren har i dag vist at han har fått en sak som så håpløs ut, inn i et konstruktivt spor, sier den mangeårige journalisten, redaktøren og kommentatoren.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) orienterte tirsdag om den omstridte kraftlinjen gjennom Hardanger. Regjeringen gjør helomvending og åpner for å utrede sjøkabel som alternativ til mastene i Hardanger. FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX

— Regjeringen vil stå sterkere

Stanghelle tror Regjeringen nå vil stå sterkere i neste runde i saken.

— Et av grunnlaget for bråket har vært at tilhengerne av sjøkabelalternativet har insistert på at dette alternativet ikke har blitt tatt på alvor. Det kan fortsatt bli bråk, men Regjeringen vil stå sterkere, og en del av de argumentene som er kritisert, vil da kanskje ikke kunne brukes, sier Stanghelle.

Han mener forøvrig Siv Jensen (Frp) overdriver, når hun krever Riis-Johansens avgang.

— Jeg tror opposisjonen gjør klokt i legge seg på Erna Solbergs (H) linje, og rose Regjeringens avgjørelse i dag. Opposisjonen har krevd en retrett, og har nå fått det.

Professor i komparativ politikk, Frank Aarebrot. FOTO: KJELL HERSKEDAL/SCANPIX

— Virket ikke troverdig

Valgforsker og statsviter Frank Aarebrot fulgte pressekonferansen tirsdag med argusøyne, og mener Stoltenberg fremsto som mye mer troverdig enn Riis-Johansen.

— Stoltenberg ordla seg på en annen måte enn energiministeren. Statsministeren virket, i motsetning til Riis-Johansen, troverdig, når han sier at sjøkabelalternativet faktisk vil vurderes på nytt, etter en ekstern utredning. Mitt råd til Regjeringen vil være å kvitte seg med Riis-Johansen som energiminister innen denne eksterne utredningen har konkludert, sier Aarebrot til Aftenposten.no.

Professoren i komparativ politikk ser imidlertid hele saken, og opprøret mot Hardanger-mastene, i en større sammenheng.

Aarebrot mener sentrum-periferi-dimensjonen i norsk politikk nå er blitt like brennaktuell som den var sist på 1960-tallet.

Sentrum-periferi-dimensjonen ble som begrep først lansert av Stein Rokkan, og beskriver dypereliggende politiske konflikter mellom sentrum og distriktene.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) orienterte om den omstridte kraftlinjen gjennom Hardanger tirsdag, men får strykkarakter av statsviter Frank Aarebrot. FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX

— Handler om mer enn mastene

— Dette handler om mer enn bare mastene. Arbeiderpartiet har klart det kunststykket å samle vestlendingene mot oslopolitikere. Inntrykket vi sitter med på Vestlandet er at Regjeringen hører mer på NVE-byråkrater og Oslos vestkantungdom som roper om miljø utenfor regjeringskvartalet, enn på de vestlendingene det gjelder. Over hele vestlandskysten er folk fly forbanna, sier Aarebrot.

Aarebrot mener det med vedtaket om Hardanger-mastene har toppet seg for vestlendingene, og nevner andre saker som har bidratt til dette; spørsmålet om heving av ubåtvraket utenfor Fedje, utflagging av arbeidsplasser i industrien, nedlegging av lokalsykehus og det han karakteriserer som «en manglende industripolitikk generelt» hos Arbeiderpartiet.

- Statsministeren gjentok flere ganger under dagens pressekonferanse at det er viktig å lytte. Men «å lytte» betyr noen ganger også å gi den andre parten rett, ikke «å lytte, for deretter å forklare vestlendingene hvorfor de tar feil» , sier en tydelig engasjert Frank Aarebrot.