Tvilte seg til datalagringsnei

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl slutter seg til motstanderne mot EUs datalagringsdirektiv.

Justispolitisk talsmann i Høyre André Oktay Dahl mener motstanden mot datalagringsdirektivet vokser i Høyre.
  • Lars Inge Staveland

Les også :

— Jeg har vært i tvil veldig lenge, og stemmer foreløpig nei. Nå som tunge fylkeslag har sagt nei, må vi ha en grundig debatt internt i partiet, sier Oktay Dahl til Aftenposten.no.

Arbeiderpartiet må ha Høyre med for å sikre støtte til direktivet i Stortinget. I vår stemte et knapt flertall av Høyres landsmøtedelegater mot å legge ned veto mot EUs datalagringsdirektiv. Det var en seier for partileder Erna Solberg, etter at flere stortingsrepresentanter hadde tatt til orde for et veto.

Fredag går høringsfristen ut, og neste helg skal Høyres sentralstyre behandle saken.

Etter landsmøtet har datalagringsdirektivet vært på intern høring i partiets lokallag.

Oktay Dahl er fylkesleder i Akershus Høyre, som tirsdag vedtok å si nei til direktivet. Nestleder Jan Tore Sanner stemte imot.

Snur

EUs datalagringsdirektiv pålegger lagring av trafikkdata i opptil to år. Støttespillerne mener lagring er nødvendig for å bekjempe kriminalitet, mens motstanderne mener det griper inn i personvernet.

Under landsmøtet var Oktay Dahl blant delegatene som stemte med partiledelsen. Nå har han sluttet seg til motstanderne i eget fylkeslag.

— Jeg ser alle argumentene for å ha regulering på området, men føler ikke at direktivet gir svarene slik det er nå. Som justispolitisk talsmann så ser jeg politiets behov, men er ikke klar for å støtte direktivet slik det ser ut nå, sier Oktay Dahl.

Blant annet peker han på at ny teknologi har gjort det mulig å omgå direktivet, og at EU selv skal evaluere bestemmelsene.

- Usikkerheten sprer seg

Høringsforslagene som er kommet inn viser at skepsisen til direktivet er sterk i Høyre. Fylkeslagene Oslo, Akershus, Telemark, Oppland og Østfold har sagt nei. Rogaland er delt på midten.

- Det er tydelig at det er en usikkerhet som har bredt seg i partiet om at direktivet i sin nåværende form er det vi trenger, sier Oktay Dahl.

— Det er nok mange som vil forvente at stortingsgruppa vil lytte til rådene fra partihøringen, sier han.

Henrik Asheim i Unge Høyre går klart mot direktivet og mener splittelsen i partiet gjør terskelen høy for at partiets stortingsrepresentanter skal støtte gjennomføring av direktivet.

- Grasrota er for

— Det som stortingsgruppen og sentralstyre merke seg er at partorganisasjonen er skeptisk til direktivet. Det betyr at terskelen for å sikre flertall må være høy, sier Asheim.

Men motstanden har ikke fått direktivtilhengerne i partiet til å miste motet. Stortingsrepresentant Arve Kambe støtter direktivet, og tror han har grasrota med seg.

- Jeg opplever av medlemsmassen i Høyre at flertallet av velgerne støtter innføringen av direktivet. Derfor er det viktig at ja-siden blir mer synlig og viser fram de gode argumentene.

Han viser til at flere lokallag i Rogaland som har spurt alle medlemmene, støtter direktivet.

Leter etter kompromiss

Partiets generalsekretær Lars Arne Ryssdal sier saken skal opp på sentralstyremøtet neste helg.

— Vi ser fram til god debatt og god behandling av en sak som er viktig. Vi ser både på muligheten til å håndheve politiets oppgåver og hensynet til personvern på den andre siden, sier Ryssdal.

Han sier den endelige beslutningen blir tatt skrittvis.

— Sentralstyret og stortingsgruppen vil følge dette fremover.

- De skal også ta den endelig beslutningen?

— Det får vi komme tilbake til, sier Ryssdal.