Norge

- Jeg tenker på Monika hver dag. Det kommer jeg til å gjøre så lenge jeg lever.

Jeg ble aldri lei av henne. Hun var høflig, livlig, snill og vennlig. Og hun var utrolig smart. Hun var den beste datteren jeg kunne bedt om, sier Kristina Sviglinskaja (33) til BT.

Kristina Sviglinskaja har forhåpninger om at de neste fire ukene vil gi svar på hva som skjedde da datteren Monika døde.
 • Christian Nicolaisen

– Jeg ble aldri lei av henne. Hun var høflig, livlig, snill og vennlig. Og hun var utrolig smart. Hun var den beste datteren jeg kunne bedt om, sier Kristina Sviglinskaja (33) til BT.

1655 dager er gått siden hun mistet sitt eneste barn, Monika på åtte år. De to bodde sammen i en sokkelleilighet på Berge i Sund kommune.

Inntil 14. november 2011. Da ble jenta drept, mener Statsadvokatene i Hordaland.

– Alt blir bra

Kommende mandag starter rettsoppgjøret mot eks-samboeren.Han er tiltalt for å ha tatt livet av Monika. Den litauiske 34-åringen bodde i sokkelleiligheten en liten periode sommeren 2011.

Da forholdet til Monikas mor tok slutt noen uker senere, flyttet han ut.

Politiet, statsadvokaten og Riksadvokaten, mener at tiltalte brøt seg inn i leiligheten ved å knuse ruten i inngangsdøren.

Deretter knyttet han et belte rundt halsen på Monika og strammet til jenten ikke pustet mer, ifølge tiltalen.

Monika Sviglinskaja (8) døde 14. november 2011.

– Jeg har tenkt mye på hvordan det blir å se ham igjen. Jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å reagere, men rettssaken er bare noe jeg må gjennom. Jeg tror at alt kommer til å bli bra til slutt, sier Sviglinskaja.

Flere sjokk

Det var hun som fant datteren død da hun kom hjem fra jobb denne novemberdagen.

Mens hun forsøkte å akseptere at datteren var død, kom et nytt sjokk. Den lille jenten hadde sannsynligvis tatt sitt eget liv, mente politiet, og henla saken året etter.

Så kom Robin Schaefer på banen, også kjent som varsleren i Monika-saken.

Resten er historie.

Politiet i Hordaland har siden fått bot for kritikkverdig etterforskning. En politimester er gått av. Politiets slette etterforskning har tvunget frem endringer i måten norsk politi skal jobbe med mistenkelige dødsfall på.

– Jeg har vært svært bitter på politiet. Bitter for at de ikke etterforsket saken godt nok og for at de ikke ville høre på oss. Men det var systemet som sviktet. Jeg har ingen bitterhet mot enkeltpersoner i politiet i dag.

 • Les også: Tiltalt i Monika-saken anmeldt for å bestille drap på fengselsansatt

– Hva tenker du om at flere som var sentrale da saken ble henlagt, samt da Robin Schaefer prøvde å få saken gjenåpnet, fortsatt sitter i de samme stillingene?

– Jeg har ikke lyst til å mene så mye om det, for å være helt ærlig.

– Det var ikke noe liv

Kristina Sviglinskaja beskriver det første året etter datterens død som det vanskeligste. Det var ikke noe liv, som hun selv beskriver det.

Den første tiden var hun i en fornektelse-fase. Hun nektet å akseptere at Monika var død. Kristinas eneste mål var å unngå å knekke fullstendig sammen.

– Det hjalp meg til å komme over den verste kneiken. Etter hvert måtte jeg forsone meg med at hun var død, og det krevde enormt mye. Men du må reise deg igjen. Du må finne krefter til å leve videre.

Tilbake i Norge

I dag er hun tilbake på Sotra, der hun igjen jobber på et fiskemottak, slik hun gjorde den dagen datteren døde. Nå klarer hun å se fremover.

– Jeg tenker på Monika hver dag. Det kommer jeg til å gjøre så lenge jeg lever. Men jeg føler meg sterkere i dag enn jeg gjorde det første året etter at hun døde.

Den drapstiltalte har nektet straffskyld helt siden pågripelsen. En rekke DNA-treff på Monikas kropp og klær er påtalemyndighetens viktigste bevis.

Tiltaltes advokat vil i retten vise til utenlandske sakkyndige som mener at disse sporene kan ha en naturlig forklaring.

– Jeg har ikke drept Monika. Hvert fiber i kroppen min forteller meg at jeg ikke står bak denne forferdelige ugjerningen. Jeg sitter innesperret uten grunn. Hvorfor skulle jeg ønske å ta livet av den nydelige, lille jenten, sa tiltalte i et intervju med Dagbladet tidligere i år.

 1. Les også

  Monica-saken: Facebook-melding sendt fra siktede

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5