Norge

- Barnslig å takke nei

SV-duoen Gina Barstad (24) og Snorre Valen (26) har takket nei til kveldens stortingsmiddag på Slottet. Presidentskapet skal nå vurdere om alle stortingsrepresentanter må spise ved Kongens bord.

Høyres Linda C. Hofstad Helleland vil tvinge SVs Snorre Valen til stortingsmiddag på slottet.
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

Barstad og Valen velger å utebli fra stortingsmiddagen av prinsipielle årsaker. En tredje SV-representant, Aksel Hagen, melder også forfall. Det får Høyres Linda C. Hofstad Helleland til å reagere.

— Når kong Harald inviterer til en årlig sammenkomst, bør vi takke ja for å vise ham og monarkiet respekt, sier hun.

Oppfordring

Hofstad Helleland sendte i går et brev til presidentskapet der hun ber stortingspresidenten om å komme med «en sterk oppfordring til stortingsrepresentantene om å vise respekt for kongen og monarkiet».

— Vi inviterer Kongen til Stortingets åpning én gang i året og han kommer. Da bør vi takke ja den ene gangen i året vi inviteres på Slottet. Vi er ikke der som privatpersoner, men som folkevalgte. For meg handler dette om normal folkeskikk, sier Høyre-representanten.

Det var Adresseavisen som først skrev om brevet til presidentskapet.

— Snorre Valen opptrer barnslig når han velger å utebli fra middagen. Han og mange andre på Stortinget er republikanere og respekteres selvfølgelig for det. Vi kan diskutere statsformen vår 364 andre dager i året, sier Hofstad Helleland.

- Men bør ikke du og Høyre respektere individets frihet?

— Det gjør vi, men som sagt er vi valgt inn på Stortinget av folket, og det innebærer også noen plikter.

Skal holde foredrag

Snorre Valen synes kritikken er meningsløs.

— At Hofstad Helleland går til presidentskapet med denne saken er et tåpelig utspill. Det er to årsaker til at jeg takker nei til middagen. Jeg har ikke lyst til å delta på en seremoniell feiring av monarkiet, som er en udemokratisk institusjon. For det andre skal jeg i kveld holde en innledning for Oslo SV, sier Valen.

- Hvis du kommer i statsrådsposisjon, vil du nekte å delta i statsråd?

— Selvfølgelig ikke. Statsråd er grunnlovsfestet og er en del av hvordan Norge styres. Det er ikke en slottsmiddag, sier Valen.

Gina Barstad vil heller ikke delta i kveld.

— SVs prinsipielle standpunkt er republikk, ikke monarki. For meg blir det feil å delta på en stortingsmiddag på Slottet. Å takke nei har flere SV-folk gjort før meg, og min mening er at enhver representant må velge selv, sier hun.

Ikke obligatorisk

Aksel Hagen sier til Aftenposten at han velger å delta på landsmøtet til Norsk Kulturskoleråd i kveld.

— Jeg velger det oppdraget i kveld, men jeg er ingen prinsipiell motstander av slottsmiddager. Jeg deltok i fjor, og det var veldig hyggelig, sier Hagen.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) bekrefter at presidentskapet har mottatt brevet.

— Generelt oppmoder vi alle til å delta, og det gjør de fleste. Men det er den enkeltes valg og ansvar. Middagen blir nok aldri obligatorisk, sier han.

Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener på sin side at presidentskapet bør oppfordre stortingsrepresentantene til å delta på middagen.