Frikjent pelsdyrsjef

Mattilsynet fant ingen brudd på forskriftene under en inspeksjon hos lederen i Norsk Pelsdyravlslag, Bertran Trane Skadsem.

I dag ble rapporten etter Mattilsynets inspeksjon klar: Lederen i Norsk Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, blir frikjent.
  • Stein Erik Kirkebøen

Det vakte stor oppmerksomhet da det i forrige uke ble offentliggjort bilder av skadede mink som var tatt i hemmelighet inne på farmen til lederen i Norges Pelsdyravlslag, Bertran Trane Skadsem.

Bildene ble sett på som et bevis for at vanskjøtselen blant pelsdyroppdrettere finnes helt opp på toppen. Mattilsynet fikk en bekymringsmelding, og rykket ut på inspeksjon.

I dag ble rapporten etter denne inspeksjon klar. Trane Skadsem blir frikjent.

— Det blir feil å si, for han har aldri vært tiltalt. Det korrekte er at vi ikke har funnet noe grunnlag for å gi pålegg. Vi fant ingenting på farmen som var i strid med forskriftene, sier seksjonssjef Ole Aamodt i Mattilsynet.

- Men hele Norge har sett bilder av skadede dyr som skal ha vært tatt på lederens farm?

- Ingen forhold i strid med forskriftene

— Vi har ikke tatt bildene, men det er klart at sår på dyr gjør inntrykk. Det er også klart at dyr får sår, akkurat som mennesker. Blant annet er det ikke uvanlig at tisper biter hverandre i haleroten. Også på vårt besøk fant vi dyr med sår og skader. De aller fleste sårene var enten gamle eller under behandling, Vi fant ingen forhold som var i strid med forskriftene for pelsdyrhold, sier Aamodt.

På farmen hvor Trane Skadsem har 13500 dyr fant Mattilsynet:

  • 2 dyr med avvikende, stereotyp adferd.
  • 11 dyr med, gamle, grodde sår
  • 13 dyr med nye sår, åtte var under behandling i egne, merkede bur. Oppdretteren mente at de fem andre ville blitt oppdaget under morgenstellet.
  • 1 bur med to døde mink.
    Saken fortsetter under bildet:
Bilde fra minkfarmen på Voll i Klepp i Rogaland. FOTO: DYREBESKYTTELSEN NORGE.

Akseptabelt dyrehold

— Vi har i ettertid hatt et møte med Trane Skadsem og gått gjennom våre funn, som ble gjort tidlig en morgen, før dyrene var stelt etter natten, og fått tilfredsstillende forklaring på alle forhold, sier Aamodt.

- Så alt var perfekt?

— Vi fant en oppdretter som hadde et opplegg for behandling av dyr, som drev et akseptabelt dyrehold innenfor de kravene forskriftene setter, sier Aamodt, som ikke vet hvordan forholdene var på farmen da aktivistene tok bildene som vakte stor oppsikt.

— Vi kom uanmeldt, men vi kom etter at bildene hadde skapt stor medieinteresse. Vi har ingen grunn til å tro at det var ryddet opp på noen spesiell måte og at vi ikke møtte hverdagen på farmen, sier Aamodt.