- Våknet av røyklukt

Flere passasjerer våknet av røyk og lukt, og måtte dekke seg til i ansiktet med våte håndklær, før brannalarmen gikk i morges.

LES OGSÅ:

Les også

Brann på Pearl of Scandinavia

Kort tid før klokken 06.00 onsdag morgen begynte det å brenne på bildekket til danskebåten «DFDS Pearl of Scandinavia». Det var to biler og en trailer som sto i brann.

Brannalarmen var imidlertid ennå ikke gått ombord da flere av passasjerene våknet av røyk og lukt.

Våte håndklær

— Vi hørte ikke alarmen, men våknet av lukten klokken 05.50, forteller ekteparet Eva og Ambjørn Efterdal fra Fredriksstad.

Det kom da en os av brent plast inn i lugaren deres.

— Vi ble opprørt over at ikke alarmen var gått, forteller ekteparet, som allerede var påkledd da alarmen gikk ti over seks.

Aftenposten får bekreftet fra flere uavhengige passasjerer ombord at de først våknet av røyken og at brannalarmen gikk flere minutter etter at de våknet.

Flere passasjerer forteller Aftenposten at de måtte bruke våte håndklær over munnen for å unngå å puste inn røyk.

Møtt av politi

— Jeg kan dessverre ikke kommentere enkeltpåstander. Vil vil gjennomgå alle våre rutiner nå i ettertid. Det viktigste nå er å ta vare på passasjerene, sier daglig leder Vivian Sivertsen i DFDS Seaways Norge.

Passasjerer møtes av politi når båten legger til kai.

— Vi vil stå klare på kaien og gå ombord i skipet så fort det legger til kai, forteller politikommisær Lars Christian Borg ved politiet i København.

Politiet vil først registrere og ta imot informasjon fra passasjerene.

- Vi vil undersøke arnestedet og starte undersøkelser for å finne årsaken til brannen, sier Borg.

— Danske myndigheter er informert og vil ta saken og starte en etterforskning for å finne brannårsaken, sier Sivertsen som forklaring på at båten ikke kjører tilbake til Oslo onsdag kveld.

Strandet i København

Brannen på DFDS Pearl of Scandinavia gjør at flere hundre passasjerer ikke får reist fra København til Oslo i kveld.

— Vi har med oss bil, men vet ikke om vi får adgang til bildekket, sier ekteparet Efterdal som regner med å reise tilbake fra København med søsterskipet torsdag ettermiddag.

Pearl of Scandinavia skulle returnert fra København klokken 17 onsdag kveld, med ankomst torsdag morgen.

— Båten har 490 passasjerer, og 305 av disse skulle tilbake i kveld. I tillegg kommer en rekke andre passasjerer som skulle vært med båten, sier Sivertsen som ikke hadde noe nøyaktig passasjertall på kveldens seiling tilgjengelig da Aftenposten snakket med henne onsdag formiddag.

— Vi er i dialog med SAS for mulighetene til å chartre et fly, og vi undersøker muligheten for å sette inn busser. Passasjerene får også mulighet til å bli over natten i København og seile tilbake med Crown of Scandinavia i morgen kveld, sier Sivertsen.

Kontakttelefon

Hun lover at DFDS skal ta kontakt med alle passasjerene.

På et informasjonsmøte på båten er passasjerene informert om at både politi og presse venter ved kaien.

DFDS har også opprettet et eget telefonnummer for passasjerer som skal returnere i kveld. De som trenger informasjon om kveldens seiling kan ringe selskapet på telefon 21621350.