- Mest sannsynlig matsmitte

To av barna som har fått påvist E. coli, er smittet av samme bakteriestamme. - Mest sannsynlig matsmitte, sier FHI-direktør.

Folkehelseinstituttet har blitt varslet om at tre barn under ti år har fått en infeksjon etter E. coli-smitte. To av barna er innlagt på Ullevål universitetssykehus i Oslo, men tilstanden deres er ikke kjent. Her fra hovedinngangen til barnesenteret ved Ullevål universitetssykehus.
Les også

Samme bakterie som i 2009-mysteriet

To av barna som har fått påvist E. coli, er smittet fra samme kilde. Bakterien har samme DNA-profil som bakterien som forårsaket utbruddet i 2009, melder Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding torsdag kveld.

De to barna som er smittet av den samme bakteriestammen kommer fra Bærum i Akershus og Råde i Østfold.

Folkehelseinstituttet venter også på svar på prøvene fra et barn fra Oslo.

De tre barna er innlagt ved Oslo universitetssykehus. Sykehuset vil torsdag kveld ikke kommentere barnas tilstand overfor Aftenposten.no.

Tre barn

Det var i går det ble kjent at FHI har blitt varslet om at tre barn under ti år er lagt inn på sykehus med symptomer på hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), en nyresykdom som i verste fall kan være dødelig.

— Påvisningen av den samme bakteriestammen hos to av pasientene styrker mistanken om at dette kan være et utbrudd med en felles smittekilde, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.

— Det er for tidlig å si noe om det er noen sammenheng mellom disse to tilfellene og utbruddet i 2009, der ni barn utviklet HUS, sier han videre.

Saken fortsetter under bildet.

- E.coli-utbrudd er som oftest forårsaket av smitte fra mat, sier fungerende avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet. (FOTO: SCANPIX/LISE ÅSERUD)

— Mest sannsynlig matsmitte

Til Dagbladet sier avdelingsdirektøren at det trolig dreier seg om smitte fra mat.

— E.coli-utbrudd er som oftest forårsaket av smitte fra mat, men det kan også være som følge av besøk på gård, kontakt med dyr og smitte mellom mennesker. Men siden de bor på forskjellige steder og tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre, regner man med at det mest sannsynlig dreier seg om matsmitte, sier Iversen til db.no .

Han understreker at smitten ikke trenger å være fra samme matvare, fordi mat fra samme opphav kan brukes i forskjellige produkter. Derfor blir den nå en vanskelig jobb å finne ut hvor smitten kommer fra.

Ifølge FHI-direktøren er det ofte kjøttprodukter som er kilden ved utbrudd av E.coli. Det er derfor viktig at all kjøttdeigmat blir varmebehandlet helt gjennom. Kjøttstykker må stekes godt på utsiden. Unngå å steke kjøttet og legge det tilbake på et blodig fat.

Nasjonalt utbrudd

Folkehelseinstituttet bekrefter torsdag kveld overfor VG Nett at de karakteriserer E.coli-utbruddet som et nasjonalt utbrudd.

— Vi har tre tilfeller i tre forskjellige kommuner, og anser det som et nasjonalt utbrudd, selv om det foreløpig kun dreier seg om kommuner på Østlandet. Dersom det skulle vise seg at smitten stammer fra en matvare, vet vi ikke om dette er en vare som kun er lokalisert på Østlandet. Vi vet imidlertid at en matvare vanligvis selges over hele landet, selv om matvanene i de ulike landsdelene kan variere, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen til VG Nett .

Saken fortsetter under bildet.

Undersøkelser viser at det er samme bakterie som ved 2009-utbruddet. FOTO: INGAR HAUG STEINHOLT

Vanskelig jobb å finne smittekilden

Folkehelseinstituttet og Mattilsynet samarbeider nå tett med lokale myndigheter i de tre kommunene for å finne smittekilden.

Det samles nå inn informasjon om pasientene som har fått påvist E. coli. Blant annet vil det bli kartlagt hva barna har spist og drukket, hva de har fått servert i barnehagen, og om de har hatt kontakt med dyr. Mattilsynet vil også ta prøver av matrester.

— Oppklaringsarbeidet ved utbrudd er komplisert og tidkrevende. Dessverre er det ofte slik at smittekilden aldri blir funnet, sier Iversen.

I 2009 samlet Mattilsynet og Veterinærinstituttet inn rundt 900 prøver av matvarer, vann og dyr fra pasientenes nærmiljø. Også kassalapper fra matkjøp ble samlet inn.

Dette er symptomene

Det er først og fremst barn under 5 år som utvikler HUS fordi nyrene hos små barn er mer sårbare for bakterien og den giften den lager. Hos eldre barn og voksne kan E. coli O157 gi alt fra ingen symptomer til alle grader av diaré, også blodig.

— Høst og vinter er en periode med mye diaré og omgangssyke. De aller fleste som får diaré har kortvarig og ufarlig sykdom, sier Bjørn Iversen.

- Foreldre og helsepersonell bør nå være ekstra årvåkne ved diaré hos barn. I de fleste tilfeller, men ikke alltid, starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn, sier Iversen.