Norge

— Mye forurensing i stuen når du fyrer

Sotforurensingen fra vedovner er større inne i boligen, enn det den er utenfor boligen, hevder ny dansk rapport.

Fyring i ovn kan gi mye sotforurensing innendørs, antyder dansk rapport.
  • Christine Gulbrandsen

Les også:

Når du fyrer med ved, er den verste partikkelforurensingen inne i stuen din — og ikke utenfor huset. Det viser en ny rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).

Vedovnene kan bidra til vesentlig partikkelforurensing innendørs – og mye mer enn andre oppvarminsformer i forhold til den produserte varmen, skal vi tro rapporten.

Merket ikke soten

En familie i Slagslunde, som var med i målingen, merket lite til forurensingen, skriver Politiken.

- Familien mente at alt var i skjønneste orden. De trodde ikke at det var noe problem med dårlig trekk eller forurensing, slik som målingene avslørte, sier seniorrådgiver Helge Rørdam Olesen fra DMU, til Politiken.

Ifølge DMU stammer forurensingen først og fremst fra opptenning i en kald ovn. Dårlig trekk på grunn av en kald skorstein fører til at forurensingen spres inn i stuen i store konsentrasjoner, i stedet for å bli ført opp gjennom skorsteinen.

Enda verre blir det hvis du lar ovnsdøren stå med sprekk under opptenning.

Har du tips om bolig? Send en e-post!

Overraskende

Seniorforsker Mads Mysen ved SINTEF Byggforsk kjenner ikke til undersøkelsen, men synes det høres rart ut.

- Rapporten overrasker meg, og min umiddelbare tanke er at det må være noe feil her, sier han til Aftenposten.no.

— For har du riktig innfyring og ikke veldig ugunstige betingelser, skal det ikke være fare for stor forurensing innendørs.

Likevel er Mysen enig i at når du fyrer opp en kald skorstein, er det dårligere trekk, og større risiko for å få røyken inn i rommet. Det er fordi røyken er kald og tyngre, og har vanskeligere for å komme seg opp pipa.

- Derfor bør du lufte godt eller åpne en lufteluke under innfyringen, slik at du ikke får undertrykk i rommet. For undertrykk vil gjøre det vanskeligere for røyken å komme seg ut gjennom pipa, sier Mysen.

— Husk også på å slå av kjøkkenvifte eller baderomsavtrekk under innfyring, hvis ikke vil disse være med på å skape undertrykk.