Skyv ut Koss!

Inn med Johan Kaggestad og Eskil Ervik. Ut med Johann Olav Koss. Det ser ut til å være de smarteste trekkene for å skape litt ro i skøyteleiren.

Johan Olav Koss har vært norsk skøytetrener i snart to måneder. Aftenpostens sportskommentator mener han må ut, nå!

TANKEN og intensjonen var god.

Mottagelsen i mediene og skøytemiljøet likeså.

Men ansettelsen av Johann Olav Koss som skøytelandslagets assistenttrener har dessverre vist seg å være ett av altfor mange feilskjær etter at Peter Mueller fikk sparken for nøyaktig to måneder siden.

Aambøs valg.

Du må holde tunga beint i riktig munn for å få med deg alt som har skjedd på skøytefronten de siste månedene, ukene, dagene og timene. Det som i utgangspunktet var en sak hvor idretten tok sterk avstand fra trakassering, har nå utviklet seg til å bli en av tidenes farser i norsk toppidrett.

Glem trakasserte Maren Haugli for en liten stund.

Glem privattrener Mueller.

Glem alle konspirasjonsteoriene, den pratsomme sponsoreren, Håvard Bøkkos mer eller mindre håpløse soloutspill, den ivrige Bøkko-familien og skøyteekspertene fra NRK også.

Nå dreier det seg bare om å berge den siste lille rest av mulighet til å få ro i OL-forberedelsene. For samarbeidsklimaet mellom medaljehåpet Bøkko og Koss er åpenbart så verkende og betent at den ene sannsynligvis må ut av landslaget for å skape ro i rekkene før OL.

Da står toppidrettsjef Jarle Aambø med to valg:

Skal han velge å legge forholdene best mulig til rette for den viktigste representanten for norsk skøytesports fremtid?

Eller vil han heller ha med en assistent som uansett er ute av landslagsmiljøet etter OL?

Når vi i tillegg vet at Koss ikke snakker med Bøkko, og at han heller ikke vil få sekundere medaljehåpet under lekene i Vancouver, burde svaret si seg selv.

Kaggestad og Ervik.

For at såpeoperaen ikke skal få enda flere pinlige akter, er vraking av Koss den mest fornuftige løsningen.

Selvsagt vil det bli støy av en slik manøver også, men bare der og da. På sikt kan det vise seg som det eneste rette.

Neste steg ut av blindveien er å hente inn igjen Johan Kaggestad som Olympiatoppens coach og Eskil Ervik som Jarle Pedersens assistent.

De to vet hva som skal til, er kjent med alle utfordringene i skøyteleiren, men viktigst av alt:

De er godt likt og respektert.

Av alle.

I går fremsatte Bøkko et krav om umiddelbart å få fjernet Koss , men det ble kontant avvist både av Olympiatoppen og Norges Skøyteforbund. Dagen i dag vil sannsynligvis gi svar på om Bøkko trer ut av landslaget – eller velger å forbli en del av fellesskapet.

Sjefete assistent.

Koss skal ha all mulig ros for at han stilte opp i en krisesituasjon og stakk hele sitt gode navn og rykte inn i vepsebolet norsk skøytesport. Kaggestad trodde da også at han hadde skutt gullfuglen da han fikk den tredoble gullvinneren fra Lillehammer-OL som assistent for Jarle Pedersen.

Selv om Bøkko selvsagt var lei seg for at Mueller helt plutselig var borte etter seks års samarbeid, virket det som om han tok imot det nye trenerteamet med åpent sinn. Det skar seg imidlertid da Koss tok helt fullstendig styringen og ble assistenten over alle sjefer i Calgary før jul.

Siden da har forholdet vært iskaldt.

Ikke bare mellom den gamle og den nye skøytestjernen. Men mellom Koss og flere andre i skøytemiljøet også.

Står sammen.

Når til og med mannen som ansatte skøytelegenden onsdag kveld valgte å trekke seg på grunn av samarbeidsproblemer, er det et helt tydelig et signal om at nok er nok.

Kaggestad har vært Olympiatoppens mann på skøyter i tre år. Da er det ikke bare rart, men komplett uforståelig at han midt i de siste OL-forberedelsene må vike for en som bare er inne på en kort gjestevisitt.

I de tre siste ukene frem til 5000-meteren i Richmond Olympic Venue bør Olympiatoppens slagord «Sammen om de store prestasjonene» etterleves.

Da må toppidrettssjefen gjøre sin del av jobben.

Før vondt blir enda verre.