Spesialenheten: Én tjenesteperson avfyrte skuddene som drepte 39-åringen på Bolkesjø

Det var én polititjenesteperson som avfyrte skuddene som tirsdag tok livet av Tor Henning Dalen (39) på Bolkesjø i Telemark. To tjenestepersoner er mistenkt i saken.

Bildet fra åstedet viser at en av politifolkene som var med på aksjonen har lagt fra seg hjelmen med visir på en stol i leiligheten der skytingen fant sted.

– Politiet reiste til stedet på bakgrunn av melding fra AMK om en trusselsituasjon knyttet til en mann som fremsto påvirket. På bakgrunn av den opprinnelige meldingen til politiets operasjonssentral og ytterligere informasjon som ble gitt til politiet av vitner og helsepersonell på stedet, vurderte politiet det som tidskritisk å få kontroll på mannen, skriver Spesialenheten for politisaker i en pressemelding.

På bakgrunn av opplysningene ga politiet ordre om bevæpning.

– Da politiet kom i kontakt med mannen, oppsto en situasjon hvor en av tjenestepersonene avfyrte flere skudd mot vedkommende, skriver Spesialenheten.

Avdøde Tor Henning Dalen ble båret ut fra leilighetsbygget av politiet og begravelsesbyrået natt til onsdag.

To av tjenestepersonene som var involvert i oppdraget, har status som mistenkt. Ytterligere to tjenestepersoner som var til stede under hendelsen, er avhørt som vitner.

Vitne: Mannen hadde øks

Det var tirsdag ettermiddag i 16-tiden at hendelsen skjedde ved Bolkesjø turisthotell, nord for Notodden i Telemark.

Varden skrev onsdag at mannen i 30-årene tirsdag ringte til en kollega på arbeidsplassen på Notodden. Mannen skal ha vært sykmeldt en periode og skal ha slitt psykisk. Samtalen gjorde kollegaen bekymret og førte til at kollegaen dro til Bolkesjø sammen med en annen i firmaet.

– Da de kom inn i leiligheten, kom han mot dem med en øks. Han truet dem ikke med øksen, men de oppfattet likevel situasjonen slik at det var tryggest å gå ut. Han skal ikke ha fulgt etter dem ut av boligen, sier eieren av firmaet der mannen i 30-årene jobbet.

Kollegene ringte deretter til politiet.

Tor Henning Dalen (39) ble skutt av politiet i en leilighet i huset som er markert med rød ring. Nedlagte Bolkesjø Hotell til venstre i bildet.

NTB snakket onsdag med fungerende leder Helle Gulseth ved etterforskningsavdeling Øst-Norge i Spesialenheten. Hun ville da ikke kommentere om det var funnet en øks på stedet.

Obduseres torsdag

Spesialenheten skriver at Kripos har bistått Spesialenheten med kriminaltekniske undersøkelser på åstedet. Kripos vil også bistå med undersøkelser av tjenestevåpen og andre beslag. Den avdøde 39-åringen skal obduseres torsdag.

– Saken er høyt prioritert hos Spesialenheten. Det er nå for tidlig å si noe om når etterforskningen antas å være ferdig, skriver Spesialenheten.

Politiet vil støtte Spesialenheten

I en pressemelding fra Sørøst politidistrikt sier politistasjonssjef Helge Folserås ved Notodden politistasjon at de ønsker å støtte Spesialenheten i deres etterforskning og følger de reglene som gjelder i slike saker.

– Det er viktig at politiets maktbruk undergis en grundig ettergåelse, sier Folserås.

Han understreker at det pr. nå ikke foreligger informasjon som gir grunnlag for at tjenestepersonene skal tas ut av tjeneste.

– Det er sjelden politiet bruker våpen i tjenesten, og det er veldig sjelden at det får en dødelig utgang. Vi prioriterer nå å legge til rette for Spesialenhetens etterforskning. Vi etterforsker også trusselhendelsen i forkant av hendelsen. Samtidig er det viktig å ivareta de pårørende og følge opp egne mannskaper etter de rutinene vi har, sier Folserås.