Kjørte rundt med hull i bilvinduet uten å oppdage det

Laila Anita Bertheussen kjørte rundt i sin Ford uten å oppdage at den hadde et hull i ruten. Det var gjennom dette hullet bilen ble satt i brann.

Da Laila Anita Bertheussen kjørte hjem fredag 8. mars i fjor, var det hull i bakruten på bilen. Hun kjente ikke til dette hullet, kom det frem i retten torsdag.

Aktor Marit Formo boret og stilte gjentatte spørsmål om detaljene kvelden og natten da Bertheussens og tidligere justisminister Tor Mikkel Waras bil ble satt i brann, 10. mars 2019.

Formo viste bilder fra et skjult overvåkingskamera der man kunne se at det var hull i bakruten på bilen allerede midt på dagen fredag, altså halvannet døgn før noen startet en brann gjennom dette hullet. Wara og Bertheussen var klar over kameraene som politiet hadde satt på utsiden av tomten.

Bertheussen kom kjørende hjem og parkerte bilen uten å oppdage et den hadde et hull som var 14 centimeter høyt og 17 centimeter bredt. Dette til tross for at det var i begynnelsen av mars da det fremdeles var ganske kjølig ute.

– Vi har merket oss at hun har kjørt med knust bakrute. Det kommer vi tilbake til, sier aktor Frederik Ranke til Aftenposten.

Forsvarer John Christian Elden kan ikke si hvorfor Bertheussen kjørte rundt uten å oppdage at det var hull i ruten.

Bilen sto ved garasjen ubrukt i halvannet døgn før den tok fyr natt til søndag. Heller ikke i denne perioden oppdaget noen hullet.

Bertheussen hadde kjørt bilen fra Majorstuen politistasjon til boligen sin. Hun kjørte via Smestad og videre mot Røa og stoppet underveis på en matbutikk. Det er ingen som vet når noen laget hull i ruten.

Kjøpte rødsprit kontant

Ved 12.30-tiden lørdag, ca. 13 timer før brannen, kjøpte Bertheussen rødsprit på Jernia med kontanter. Det ble funnet en flaske med rødsprit i parets garasje med samme produksjonsnummer som flaskene på Jernia. Bertheussen har ikke nektet for dette kjøpet i retten.

På aktors spørsmål kunne hun ikke forklare hvorfor nettopp denne betalingsformen ble valgt. Hun hadde nemlig brukt kort da hun betalte i et bakeri under samme handletur.

Hun sier rødspriten skulle brukes til å røyke reinkjøtt.

Wara var på fotballkamp med venner i England, mens samboeren var alene hjemme i boligen i Oslo da brannen startet.

Fokuset i Oslo tingrett dreide seg etter hvert meget detaljert rundt tidspunktet Bertheussen hevder at hun gikk og la seg, og registrerte tidspunkter for når døren ble åpnet og lukket fire ganger denne natten. Og et overvåkingskamera som var ute av funksjon akkurat da brannen startet, og Bertheussens bevegelser i den mye omtalte helseappen på hennes telefon.

Ifølge tiltalen var det Bertheussen som startet brannen i bagasjerommet ved 01.30-tiden. Hun skal ha brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. Samtidig eller forut for dette skal hun ha ripet inn «RASIST» på bilens høyre bakskjerm. Brannen ble slukket av tilfeldig forbipasserende.

Det var etter denne bilbrannen at politiet fikk mistanke til 55-åringen. Fire dager etter brannen ble Bertheussen pågrepet av politiet og mistenkt i saken. Bertheussen har hele tiden nektet for at hun har stått bak noen av forholdene i tiltalen.

Natt til 10. mars 2019 ble bilen til Wara-Bertheussen-paret tent på. Bilen ble i vinter solgt som delebil av Bertheussen via en Finn-annonse.
Les også

Sylfest Lomheim kom fra Kristiansand for å vitne – ble sendt hjem av Elden etter ti minutter.

Handletur med champagne og rødsprit

Fredag 8. mars var 55-åringen innom politiet for å levere bilder fra filming av Ways of Seeing.

Ved 12-tiden kom en tekniker fra sikkerhetsselskapet Stanley, men teknikeren skal ifølge Bertheussen ikke ha klart å koble PC-en til kameraene. Det var kun ett av seks kameraer som fungerte da teknikeren dro. Dette dekket bilen og inngangspartiet.

Lørdag var hun på handletur på CC Vest på Lilleaker. Hun lot bilen stå og tok buss. Hun kjøpte blant annet champagne og rødsprit under denne turen.

– Fyrte på peisen, ikke på bilen

– Jeg fyrte på peisen, ikke på bilen slik mange liker å tro, forklarte Bertheussen om tiden før brannen.

I sin forklaring ga hun rike detaljer om handleturen, og at hun om kvelden koste seg med god mat og drikke. Hun forklarer at hun slett ikke var edru, og ikke husker detaljer om nøyaktig når hun gikk og la seg. Hun forklarte at hun på et tidspunkt åpnet døren for å slippe ut katten.

– Så tok jeg en sovetablett på toppen av alkoholen og gikk og la meg, sa hun.

I flere politiavhør har hun sagt at hun la seg noe etter midnatt, antagelig rundt klokken 00.30.

Da brannen ble oppdaget og slukket av tilfeldig forbipasserende, forklarte hun at hun var veldig groggy.

Bilen hadde knust vindu

Aktor Marit Formo la deretter frem bilder fra et skjult overvåkingskamera fra utsiden av tomten. Bildene viser at det var et hull i bakruten av bilen. Bertheussen aner ikke når hullet oppsto. Hun hadde ikke oppdaget det under kjøreturen.

– Hvem var det som visste at det kun var det ene kameraet som fungerte? spurte Formo.

Bertheussen kjørte rundt med dette hullet i bilen. Det er 17X14 cm stort.

Bertheussen nevnte da blant andre at Tor Mikkel Wara visste om det, og i alle fall sikkerhetsselskapet Stanley, PST og Oslo politidistrikt.

– Låste du bilen?

– Det husker jeg ikke.

– Den var ulåst etter brannen, men du husker ikke om du hadde låst den?

– Jeg husker ikke.

Spilte av avhør på kjøkkenet brann-natten

Aktor sa i retten at hun ville spille av en sekvens fra et lydklipp av at Bertheussen blir avhørt av politiet klokken 03.13 på kjøkkenet i Vækerøveien.

– Kan du spille av hele, så vi hører hvor full jeg var, repliserte Bertheussen.

I avhøret sier hun til politibetjenten at familiens bil ikke har vært i bruk siden fredag 8. mars, i 11-tiden.

Og hun forklarer at hun antagelig la seg i 00.30-tiden.

Husdøren ble åpnet fire ganger

Aktor Formo leste deretter fra Bertheussens avhør etter pågripelsen 14. mars. Der sa Bertheussen at hun tror at hun la seg ved midnatt. Deretter viste Formo til tekniske undersøkelser av sikkerhetsanlegget som viser at utgangsdøren natt til 10. mars ble åpnet og lukket flere ganger.

Dette skjedde fire ganger mellom midnatt og klokken 01.40 natt til søndag.

– Hvem tenkte du hadde åpnet dørene? spurte Formo.

– Det er jeg som har åpnet dørene, svarte Bertheussen og la til at det trolig har skjedd i forbindelse med at hun slapp ut katten.

Bertheussen kunne likevel med 100 prosent sikkerhet si at døren ble åpnet for å slippe katten inn og ut av huset, noe aktor spurte om flere ganger.

660 skritt hjemme på en normal kveld

Aktor viste deretter til den mye omtalte helseappen på Bertheussen mobiltelefon. Den viser at ble gått 327 skritt mellom 00.10 og 00.20.

Deretter ble det registrert enda flere bevegelser utover natten.

Bertheussen gikk 634 skritt i perioden fra midnatt til cirka klokken 01.40. Det er også registrert en vertikal-bevegelse.

– Det er betydelige skritt i den tidsperioden da brannen startet. Hva sier du til det?

Bertheussen svarte at hun bor i svært hus der det ikke er uvanlig med «enormt mange skritt» mellom badet og kjøkkenet.

– På en normal kveld bruker jeg 660 skritt, i edru tilstand. Dette har jeg telt opp, sa Bertheussen i vitneboksen om sine bevegelser.

Fire brudd på kamerakontakten den natten

Aktor viste da til fire brudd på kamerakontakten. Da brannen oppsto, virket heller ikke det ene kameraet som hadde fungert tidligere i helgen.

Bertheussen svarte da igjen at det hadde vært store problemer med kameraene, og at hun hadde «tuklet» med systemet denne helgen for å få flere kameraer til å fungere. Dette gikk ikke.

– Du forklarer nå at du klipset ut kameraet på fredagen og lørdagen. Kan du også ha gjort det natt til søndag? spurte Formo.

– Jeg kan ikke utelukke noe som helst. Det eneste jeg kan utelukke, er at jeg satte fyr på bilen, en bil jeg var helt avhengig av, sa Bertheussen og understreket igjen at hun ikke var edru denne natten.

Koblet selv ut kameraer for å verne privatlivet

Bertheussen gjentok at dette ikke kan stemme med «katt, hus og rydding».

– Hva var det du gjorde da klipset ut kablene? spurte Formo om overvåkingsanlegget.

Bertheussen svarte at hun ikke husker detaljene, men fortalte at hun også flere ganger før hadde klipset ut kameraer.

– Kan du huske at du holdt på med PC-en på kjøkkenet den natten?

– Nei, det kan jeg ikke.

– Hvor ofte klipset du ut ledningene?

Bertheussen svarte at det var i enkelte situasjoner, når familien ønsket «privatliv», at kameraene kunne være slått av.

Aktor leste da et avhør der Bertheussen sa at hun «stadig» hadde koblet ut kameraene. Dette skjedde både ved restart av anlegget og ved andre anledninger.

Bertheussen ble også bedt om hun kunne forklare at det var brudd på tidspunktet da brannen oppsto. Hun repliserte da slik:

– Nei. Men det er mange brudd på disse kameraene. Om dere hadde tatt med dere switchen å kunne bevist det alt – hvorfor gjorde dere ikke det?

Lut på switchen

Etter den første pausen i retten fortsatte aktor Formo sin utspørring. Hun viste da frem bilder som viste at det skal være lut på switchen til overvåkingsanlegget.

«Jeg hadde laget lutmiks fredag 8. mars og lutbad 9. mars», skrev Bertheussen i en e-post til advokat John Christian Elden.

Med utgangspunkt i dette lurte aktor på hvorfor Bertheussen med lut på hendene sjekket disse kablene.

– Jeg skjønner ikke hvorfor du spør om dette. Det er ingenting rart med dette, svarte Bertheussen.

Det har tidligere kommet frem at Bertheussen tok utdannelse som elektriker på 1980-tallet. Men hun har aldri jobbet som elektriker.

To skjulte kameraer

Da brannen oppsto, var ingen av de seks kameraene på tomten i drift. Politiet hadde satt opp to kameraer på utsiden av eiendommen som dekker blant annet innkjøringen. Disse hadde ikke fanget opp noen uvedkommende da brannen oppsto.

Bertheussen har en teori om at noen kan ha kommet seg inn på tomten fra baksiden. Hun nevnte også at hun fortalte en politimann om mistenkelige fotspor på tomten den natten.

– Du har sagt at du ikke husker noe særlig fra den natten. Hvordan er du så sikker på at du hadde fortalt om fotsporene, spurte Formo.

– Jeg har husket det klart hele tiden. Jeg har fortalt om det i avhør. Jeg har fortalt om det til Tor Mikkel, men ingen gadd å undersøke det, svarte Bertheussen, som benyttet anledningen til å skjelle ut politiet for å ha gjort en dårlig jobb her.

Bertheussen skal ha sett sporene da hun åpnet vinduet for å se etter katten, trolig etter klokken 01 den natten.

Aktor viste da et avhør av Bertheussen 14. mars i fjor, som ble filmet. Deler av avhøret ble vist i retten. Der sier avhøreren at de ikke har sett noen uvedkommende på kameraer som var utenfor tomten. Da sier Bertheussen at noen kan ha kommet seg inn på tomten bakfra.

Da sier avhøreren at en hundepatrulje har søkt etter spor uten å ha funnet noe. Bertheussen la da til at det kan ha hendt at noen hadde lagt en selvantenningsmekanisme i bilen.

– Hvorfor nevnte du ikke disse sporene i avhøret 14. mars? spurte Formo.

– Jeg var da i sjokk. Jeg var blitt hentet hjemmefra. Jeg kunne knapt puste, svarte Bertheussen, som ble pågrepet kort tid før det omtalte avhøret.

Aktor spurte da om det er tilfeldig at ingen av kameraene på tomten fungerte, de to kameraene på veien ikke hadde fanget opp noen og at det ble registrert bevegelse på Bertheussens telefon da det begynte å brenne?

Ja, svarte Bertheussen.

Søkte etter «fakler» på nett

Det kom også frem i retten at Bertheussen hadde søkt etter «fakler» på nett i denne perioden. Hun hadde planer om å kjøpe fakler til sine døtre som gikk i diverse fakkeltog.

Aktor viste da til at Bertheussen hadde søkt etter fakler på flere nettsider, blant annet etter bambusfakkel.

Formo kunne også fastslå at tennposer som ble brukt til å tenne på bilen er av samme type tennposer som familien Wara og Bertheussen hadde ved peisen.

– Er også det en tilfeldighet?

– Ja.

Det ble funnet rødsprit, tennposer og hyssing i forbindelse med brannen.

– Alle disse tingene hadde du tilgang til den kvelden, sa aktor.

– Ja, det hadde nok du også, kontret Bertheussen.

Aktor viste da til at Bertheussen var på Ruter-appen rett etter klokken 01 den natten. Aktor lurte på om det var for å sjekke når bussen kjørte forbi parets bolig, men det kunne ikke Bertheussen svare på.

Klokken 03.47 sendte hun en melding med «Janadabadu. Der brenner faen meg bilen» til Messenger-gruppen som er omtalt flere ganger i retten.

Bertheussen har flere ganger sagt at politiet har lekket fra saken. Aktor lurte på hva som var blitt lekket?

Bertheussen svarte da at PST har lekket om hennes gamle dommer, om etterforskningen i saken og om at hun var mistenkt i saken.

Også etter bilbrannen hadde Bertheussen kontakt med journalister om det som hadde skjedd.

Hadde 12–20.000 i kontanter hjemme

Etter at Bertheussen ble pågrepet, fikk advokat Elden tilsendt en forsendelse med parets bilnøkkel. Aktoratet mener at det var den samme nøkkelen som politiet hadde sett under ransakingen av boligen. Dette ble dokumentert på bilder.

Ifølge Bertheussen lå det 12–20.000 kroner sammen med nøkkelen. Disse pengene ble borte uten at noen vet hvem som tok disse.

Aktor Formo lurte på om dette ble politianmeldt?

Nei, svarte Formo.

– Vi er blitt frastjålet sykler, sko og dyre jakker. Jeg tror at vi aldri har anmeldt noe, la hun til.

Dommer: Hvordan reagerte du på brannen?

Etter lunsjpausen var det forsvarer Bernt Heiberg som tok ordet. Han lurte på hvilken rute Bertheussen tok på turen fra Majorstuen politistasjon til boligen sin. Bertheussen kjørte via Smestad og videre mot Røa. Dette i forbindelse med hull i bilens bakrute.

Bilen sto utenfor parkeringsplassen til XXL ved Majorstuen politistasjon. Det er ikke blitt konstatert hvor og hvordan hullet i ruten oppsto.

Heiberg gikk deretter over til bruken av lut. Bertheussen har flere ganger tidligere sagt at hun har et lite pretzelbakeri i garasjen der det ofte var produksjon. Hun brukte lut i forbindelse med bakingen.

Når det gjelder fotspor som Bertheussen sier at hun observerte natt til 10. mars, så mener hun at politiet ikke sjekket disse nærmere.

– De var der da Tor Mikkel kom tilbake, sa Bertheussen.

– Hvordan reagerte du på brannen? Var du redd? spurte dommer Yngvild Thue.

– Jeg husker ikke om jeg var redd.

Tingrettsdommer Yngvild Thue.

Angående opplysninger om at noen hadde kommet seg inn i parets bolig mens de var i USA våren 2019, spurte også Thue om hvorfor dette ikke ble anmeldt?

Bertheussen svarte da at det ikke var noe vane i familien å ta kontakt med politiet i forbindelse med tyverier. Det var kun en gang gjennom 26 års samboerskap at Bertheussen hadde kontaktet politiet i forbindelse med noe lignende.

Forsvarer Elden la til at Bertheussen hadde kontaktet ham om dette og spurt om Elden kunne videreformidle det til politiet.