Regjeringen henter barnefamilier fra Hellas etter storbrann

Regjeringen setter i gang med å hente ut barnefamilier fra Hellas etter brannen i Moria-leiren. 50 asylsøkere skal hentes, bekrefter statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter at regjeringen har besluttet å hente 50 asylsøkere fra Hellas.

– Vi setter i gang nå, sier Erna Solberg.

– Det avklarte vi i morges etter at vi så bildene, sier statsministeren videre.

Natt til onsdag sto Moria-leiren på øya Lesbos i brann. Flere tusen er blitt evakuert fra leiren, som var satt i karantene på grunn av koronasmitte. Nær 13.000 flyktninger og andre migranter har holdt til i leiren, der det egentlig bare er plass til i underkant av 3000.

Ifølge Solberg har det lenge vært klart at Norge vil hente ut 50 asylsøkere fra Hellas.

– Instruksen for dette har ligget klar for å sendes idet vi så bevegelsen i andre land, sier Solberg.

Etter forhandlinger i mai ble regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF enige om at Norge skal hente asylsøkere fra Hellas, forutsatt at 8–10 andre land gjør det samme. Så langt har syv andre land hentet.

Les også

Moria-leiren ødelagt i brann: – En varslet katastrofe

– Kaotisk situasjon

Storbrannen i Moria-leiren i Hellas har fått regjeringen til å ta en hastebeslutning om å hente 50 asylsøkere fra de greske leirene.

Statsministeren sier regjeringen ønsker å sette i gang nå, til tross for at minstekravet ikke er innfridd.

– Vi har sagt at nå bør vi sette i gang, på grunn av den situasjonen som er nå, selv om vi mangler det siste landet for minsteterskelen vi satte, sier Solberg og fortsetter:

– I den situasjonen og det kaoset som er nå, er det greit at vi bare kommer i gang.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) opplyser at regjeringen er klar til å hente ut sårbare familier med barn.

– I dag kan vi si at arbeidet med at Norge skal hente barn fra Moria.

Han opplyser at alle asylsøkere som får komme til Norge, vil bli koronatestet.

– Det er god plass på Råde, de skal testes før de reiser, og de vil gå rett i karantene og håndteres på mottakssenteret på Råde.

Intervjuet på Teams

Norge vil velge seg ut sårbare familier fra Syria med barn, familier som med stor sannsynlighet vil kvalifisere til opphold.

Utlendingsdirektoratet (UDI) fikk onsdag beskjed om å starte arbeidet, men hvordan det skal gjennomføres i praksis, er fortsatt ikke kjent.

Tidligere i sommer har UDI gjennomført intervjuer med asylsøkere fra Libya via videotjenesten Teams på grunn av koronarestriksjoner.

Om en lignende løsning er aktuelt nå, kunne UDI onsdag ikke svare på. De vil ta kontakt med FNs høykommissær for flyktninger og greske myndigheter for å diskutere praktiske løsninger.

– Vi skal nå planlegge hvordan vi raskest mulig får de 50 personene til Norge. Det er flere utfordringer rundt dette, blant annet utvelgelse og logistikk. I tillegg kommer koronapandemien og brannen i leiren, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI.

Les også

Snart klart for Moria-barn til Norge. Men KrF ønsker ikke unge gutter fra Afghanistan.

Oslo og Bergen: – Puslete og flaut

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) er ikke imponert over regjeringens hasteoperasjon.

– At regjeringen nå sier de endelig skal hente hjem de 50 som de tidligere har lovet, er altfor lite og puslete. Det handler om barn i akutt livsfare, nå må vi vise hva slags nasjon vi ønsker å være, hvordan vi kan vise nestekjærlighet og medmenneskelighet.

Borgen mener regjeringen må reise en humanitær luftbro for å evakuere barnefamilier og sårbare personer. Oslo er klar til å ta i imot barnefamilier fra Moria, opplyser ordføreren.

– Oslo har tydelig sagt, og jeg vil gjenta det i dag, vi er klare til å ta imot det antallet flyktninger regjeringen ber oss om, sier Borgen.

Byrådet i Bergen melder at vestlandsbyen er klar til å ta imot 50 Moria-asylsøkere alene.

– Det er direkte flaut at vi setter grensen ved 50 personer når det er 13.000, eller muligens flere, som står uten hjem, helsehjelp og er i en akutt situasjon, sier Katrine Nødtvedt (MDG), byråd for kultur, mangfold og likestilling i Bergen til NRK.

Hun viser til at over 100 kommuner tidligere har gitt uttrykk for at Norge bør bidra til å evakuere Moria-leiren og at de har kapasitet til å ta imot flere asylsøkere.

– Det er full stans i innkomst av kvoteflyktninger, og det kommer omtrent ingen asylsøkere. Jeg kan ikke begripe at de setter grensen på 50 personer fra Moria-leiren, sier Nødvedt.

Også ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap), sier onsdag kveld at byen vil ta imot 50 asylsøkere fra Hellas.

– Situasjonen er helt prekær for menneskene i Moria, og mange av dem er barn som har levd flere år i en overfylt flyktningleir. Det er en krisesituasjon, og da må vi handle, sier Wilhelmsen i en pressemelding.

Les også

Menneskene Europa glemte

– At Høyre nå lar seg presse av Venstre, KrF og venstresiden til å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov, er selve kjernen av problemet, sier Jon Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsperson.

– Tvilsomt beskyttelsesbehov

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim, reagerer på at regjeringen skal hente 50 flyktninger etter Moria-brannen.

– At Høyre nå lar seg presse av Venstre, KrF og venstresiden til å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov, er selve kjernen av problemet. Dette vil bare føre til at flere vil forsøke å komme til Europa, og at vi får flere eksempler som Moria-leiren. Dette er en ond sirkel som må avsluttes nå, sier Helgheim.

Helgheim mener Norge i stedet bør bistå Hellas økonomisk og kreve at greske myndigheter behandler asylsøknadene der, og deretter sende ut igjen dem som ikke har beskyttelsesbehov.

– Denne situasjonen kan aldri løses ved at Norge henter asylsøkere. Det vil bare fylles på med flere helt til man tar tak i de grunnleggende problemene, sier han.