Norge

- Enten satser jeg alt, eller ingenting

Politiet ber om to ukers fengsling for Maria Amelie.

  • Vibeke Buan

Etter at hun ble pågrepet av åtte politimenn utenfor Nansenskolen i Lillehammer onsdag kveld, ble Maria Amelie fraktet til utlendingsinternatet på Trandum.

Det har vært et stort medietrykk både mot henne selv, advokat Brynjulf Risnes og kjæresten Eivind Trædal etter at Utneldingsnemnda (UNE) ga henne avslag på søknad om asyl i Norge, og da hun møtte i Oslo tingrett i ettermiddag ble hun møtt av et stort presseoppbud.

Politiets utlendingsenhet ber om to ukers varetektsfengsling for den papirløse asylsøkeren Maria Amelie. Innen den tid vil de ha sendt den 25 år gamle kvinnen ut av landet.

— Står for det jeg mener

— Jeg står for det jeg mener, jeg angrer ikke. I dag våknet jeg og tenkte at jeg kanskje skulle ha tatt et falskt pass i stedet, men det ville jeg ikke ha klart å leve med, svarte Maria Amelie på vei inn i rettssalen, på spørsmål om hun angret på at hun hadde gitt ut boken som gjorde henne kjent.

Kvinnen håper den enorme politiske debatten det siste døgnet vil føre til såpass press på myndighetene at noe vil gjøres med henne situasjon, og med siuasjonen til andre papirløse.

— Det er er kanskje halvannen tusen mennesker som er i samme situasjon som meg. Forskjellen er at jeg har skrevet en bok, sa Maria Amelie.

På vei inn i retten takket hun også for all støtten hun har fått, og sa at den har hjulpet henne gjennom en tung natt.

— Jeg er ganske skjelven nå. Uten den støtten advokaten min har sagt jeg har fått, hadde det nok klikket for meg, sa Maria Amelie før hun gikk inn i rettssalen.

Saken fortsetter under bildet.

Et stort presseoppbud møtte Maria Amelie før fengslingsmøtet i Oslo tingrett. FOTO: HANS O. TORGERSEN Foto: Hans O. Torgersen - Aftenposten

Retten satt

Dommer Finn Haugen åpnet rettsmøtet med å gjøre det klart at dette ikke er et vanlig fengslingsmøte.

— Retten skal bare tilse at grunnvilkårene er til stede, sier dommeren.

Senere får Maria Amelie spørsmål om statsborgerskap.

- Jeg har ikke noe statsborgerskap, svarer kvinnen.

- Så til dem som hevder at du er russisk statsborger, så vil du hevde at det er feil?

— Jeg er jo født i Sovjetunionen. Jeg ville aldri søke om russisk statsborgerskap, svarer Maria Amelie.

Politiet har påberopt unndragelsesfare, fordi hun forlot asylmottaket uten å melde ny adresse, forteller dommeren. I begjæringen vises det også til at hun offentlig har uttalt at hun ikke har til hensikt å innrette seg etter UNEs vedtak.

På spørsmål fra dommeren om hun ønsker å dra frivillig, svarer Maria Amelie følgende:

- Det er ikke aktuelt å forlate Norge frivillig. Hvis jeg ikke er så redd, ville jeg aldri skapt så mye bry og brutt utlendingsloven.

Saken fortsetter under bildet.

Maria Amelies kjæreste Eivind Trædal venter i rettsalen hvor Maria ble fremstilt for fengsling torsdag. FOTO: SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius

— Alt eller ingenting

Deretter er det advokat Brynjulf Risnes, Maria Amelies advokat, som stiller spørsmål.

- Enten satser jeg alt, eller ingenting. Jeg er jo i et hjørne, men jeg har vært i et hjørne hele tiden, sier kvinnen når hun blir spurt om hva hun skal gjøre nå.

— Jeg hadde i det minste håpet at jeg kunne få møte i UNE før de avgjorde saken. At de hadde satt seg mer grundig inn i saken, fortsetter hun.

- Men jeg har ingen planer om å rømme noen steder. Jeg står for det jeg mener.

- Det er jo en mulighet, og det skjønner du som en intelligent kvinne, at politiet kan komme for å hente deg, enten du er på Trandum eller hjemme. Hva da, spør advokaten.

— Jeg har levd med den virkeligheten i veldig mange år. Hvis det er sånn det er, så er det sånn. Hva annet skal jeg gjøre?

- Kunne du ha en form for meldeplikt?

— Ja. Hva som helst, bare ikke Trandum.

- Skremmer vettet av meg

Så kommer dommeren med nye spørsmål.

- Har du og din advokat vurdert andre alternativer, som å søke om oppholdstillatelse fra det landet (hjemlandet, red.anm.). Basert på fast jobb, fast inntekt ...Har du vurdert det?

— Jeg vurderte det før jeg ga ut boken, fordi jeg hadde gode støttespillere og tilbud om jobb , men når man ikke kan, så sitter jeg her.

- Når du sier at du ikke kan?

- Jeg ville aldri krysset den grensen til Russland, for det skremmer vettet av meg. Kunne jeg ha reist, ville jeg ha gjort det for fem år siden, svarer Maria Amelie.

Politiadvokat Rolf Odner viser imidlertid til utlendingsloven, og begjærer fengsling forvaring fordi det er sannsynlighetsovervekt for at hun vil unndra seg utreise.

I sin prosedyre sier Maria Amelies advokat at Marias mål er å få oppholdstillatelse, og at hun vil bruke de fjorten dagene som går frem til PU har gjort alt klart for utreise til kjempe for saken sin.

Klokken 15.45 er rettsmøtet ferdig. Kjennelse avsises klokken 16.20.

  1. Les også

    Utlendingsnemnda: Hun har ikke krav på beskyttelse

  2. Les også

    - Du må ringe advokaten min