- Digital avhengighet er som alkoholisme

  • Barn blir såret når foreldrene holder på med mobilen i stedet for i vie dem oppmerksomhet, mener forsker.

Hva mener du? Diskuter nederst i saken!

I 2009 brukte gjennomsnittsnordmannen 73 minutter på nettet hver dag. Sosiale medier, som Facebook og Twitter, er noe av det vi bruker mest tid på; mellom en halvtime og en time hver dag.

— For lite reflekterte

Seniorforsker Brita Bungum ved Sintef Teknologi og Samfunn mener mange foreldre er lite reflekterte over hvor mye tid de bruker på elektroniske medier.

- Vi er veldig opptatt av hvor mye tid barna bruker foran dataskjermen eller fjernsynet, men vi tenker kanskje ikke like nøye over hvor aktive vi er selv. Jeg tror vi voksne ville hatt godt av å lage noen kjøreregler til oss selv når det gjelder mediebruk, ikke bare til barna, sier hun til Adressa.no.

Nær, men fjern

I 2008 disputerte hun med doktoravhandlingen «Barndommens tid og foreldres arbeidsliv», hvor hun tar for seg barn av yrkesaktive foreldre og ser hvordan arbeidslivet preger hverdagen deres.

— Flere av barna opplevde at foreldre med fleksibel arbeidstid var fraværende når de var hjemme, fordi de var opptatt med å være på internett eller i telefonen. Arbeidslivet glir inn i hjemmesfæren. Foreldrene er nær, men fjern, forklarer hun.

- Som alkoholisme

Den amerikanske forskeren Sherry Turkle, direktør ved Massachusetts Institute of Technology Initiative on Technology and Self, har intervjuet 300 amerikanske barn over fem år, og rapporterer om mange negative følelser blant barn som synes internett er en hard konkurrent i kampen om oppmerksomhet i hjemmet.

— Igjen og igjen, fortalte barn at de følte seg såret, men ikke ville vise det, når foreldrene deres holder på med apparatene sine i stedet for å vie barna oppmerksomhet – ved måltider, når de blir plukket opp etter skole eller fritidsaktiviteter og under idrettsarrangementer, sier Turkle i et intervju med New York Times.

For to uker siden ble boken hennes «Alone Together», som tar for seg denne digitale utfordringen, publisert i Amerika.

Turkle sammenligner avhengigheten med alkoholisme.

— Jeg har snakket med barn som prøver å få foreldrene til å stoppe med tekstingen, men de får motstand. Bare én til, vennen, svarer foreldrene. Det er som «bare én drink til», sier hun i intervjuet.