Hadde ikke lokal guide

De sveitsiske skiløperne som ble tatt av ras i Troms brukte ikke lokal guide, men hadde meg seg to franske guider.

Fjellsiden på Sorbmegaisa-fjellet hvor et snøskred mandag begravet en fransk og fem sveitsiske turister. Innfelt skredeksperten Graham Austick.

De 12 sveitsiske og franske skiløperne som ble tatt av skred ved ved fjellet Sorbmegaisa i Kåfjord i Troms, hadde med seg sine egne guider, forteller den erfarne skiguiden Graham Austick som bistod ved redningsarbeidet.

Austick er direktør og eier av Lynge Lodge, som guider skiløpere i fjellene i distriktet. Han sier gruppen, der fem omkom og én overlevde skredet, ankom Kåfjord for kort tid siden.

— De oppholdt seg i en seilbåt og tok turer i området. De virket erfarne og hadde med seg sin egen guide.

- Ekstremt heldig

Austick sier redningsarbeidet ble profesjonelt utført.

— Jeg ankom da redningshelikopteret lettet med den personen som var i live.

- Han var ekstremt heldig som overlevde. Skredet var mer enn seks meter dypt og svært bredt. Hjelpeorganisasjonene var allerede på plass og redningsarbeidet var ekstremt profesjonelt og godt.

Brukte Abs-sekk

Den erfarne fjellføreren sier at i hvert fall én av de omkomne bruke såkalt Abs-sekk. Det er en ryggsekk med luftputer som blåses opp av en gasspatron og som kan gjøre at du flyter oppå skredet, evt gir deg hjelp til å puste under snøen.

- Personen jeg var med å grave ut av skredet, hadde en slik sekk og han hadde utløst den. Men den hadde allikevel klappet sammen og klarte altså ikke å redde ham.

— Det er vanskelig å si akkurat hva som kan ha skjedd, men det er bare i noen typer skred at sekken kan hjelpe. Dette var et enormt dypt skred.

Austick råder folk uansett til å bruke Abs-sekk.

— Det er svært viktig at man bruker slikt utstyr. Men du har aldri hundre prosent garanti for at den kan hjelpe.

Utløste skredet

Graham Austick som er britisk og utdannet skredekspert fra Sveits, har tyve års erfaring og har vært i Lyngen siden 2008. Han sier at skiløperne selv utløste skredet.

— Skiløperne utløste skredet da de kjørte inn i området. Det kan jeg si på bakgrunn av en rekke forhold, hvilken vei skiløypa gikk, det bratte terrenget med hele 42 graders helning, værforholdene og snølagene.

- Vil du generelt advare folk mot å ferdes i disse traktene nå?

— Det er veldig vanskelig forhold akkurat nå. Man må gjøre grundige undersøkelser før man legger av gårde. Det betyr ikke at fjellene er farlige, men man bør være kjent og man bør være profesjonelle fjellførere og man må være forsiktig. Hvorvidt denne gruppen hadde tatt alle forholdsregler vet jeg ikke.

Reddet seg ut

Operativ leder Ann-Ellen Karlsen i Tromsø Røde Kors, sier at personen som overlevde ikke lå begravet under snøen.

- Han ble tatt av skredet, men klarte å komme seg ut av det på egen hånd.

— Hadde alle skiløperne en såkalt Abs-sekk?

— Når det gjelder sikkerhetsutstyr og lingende forhold, opplyser ikke Røde Kors om dette, sier Karlsen.