Norge

- Det er sterkt å stå her og bli minnet på hva som skjedde

Bare 2-3 meter fra stedet der bombebilen eksploderte står statsråd Rigmor Aasrud og ser på de massive ødeleggelsene i Regjeringskvartalet.

 • Vibeke Buan

— Det er veldig sterkt å stå her og se ødeleggelsene, og å bli minnet på det som skjedde, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud til Aftenposten.no.

Hun står i det som en gang var resepsjonen i Høyblokken i Regjeringskvartalet. På begge sider er veggene blåst bort. Bare to-tre meter bak ryggen hennes er et område av bakken dekket av en stor, grønn presenning.

Det var nøyaktig her bombebilen sto parkert, da Anders Behring Breiviks 900 kilo tunge hjemmelagde terrorbombe eksploderte om ettermiddagen fredag 22. juli.

— Det er massive ødeleggelser i bygningsmassen, men det er det minst viktige. Det er de som har måttet bøte med livet, eller er hardt skadet, som har betalt prisen, sier Aasrud.

Se mobilvideo av ødeleggelsene:

Asbeststøv

Tirsdag ga Aasrud og Stasbygg offentligheten et innblikk i skadene i Regjeringskvartalet, hvor rundt 4000 personer hadde sin daglige arbeidsplass.

Pressefolkene fikk blant annet komme inn i to av de hardest rammede bygningene; Høyblokken, der blant annet statsministerens kontor og justisdepartementet hadde lokaler, og R4, som huset Olje- og energidepartementet og Nærings- og Handelsdepartementet.

Området har vært avsperret for publikum og presse siden 22. juli.

To og en halv måned etter at terrorbomben gikk er det kompliserte oppryddingsarbeidet godt i gang, men langt fra ferdig.

- Kontor for kontor ryddes. Det er en omfattende saneringsjobb. Papirer må renses for asbeststøv, det er arkiver og andre papirer vi trenger som må ut av bygningene, sier Aasrud.

— Arbeidet vil pågå opp mot juletider. Så vil vi kunne si mer om de bygningsmessige konstruksjonene når det er ferdig, fortsetter statsråden.

Vegg blåst bort

Problemer med nettopp asbestforurensing gjorde at ansiktsmasker, vernebriller og hansker var påkrevd da pressen i dag slapp bak sperringene.

Inne i den hardt skadene bygningen R4 er vegger flyttet på i den voldsomme eksplosjonen.

I flere av kontorene som vender ut mot Grubbegata, bare 30 meter fra der bomben gikk av, er ytterveggen blåst helt bort.

Kontormøbler og -rekvisita ligger slengt omkring i kontorene og gangene inne i bygget, flere steder er taket falt ned, og det er glasskår over alt.

Vasset i glasskår

- Områdene ut mot kontorene og felleslokalene her er slik det var rett etter at bomben smalt, sier Knut Farholm, som er sikkerhets-, helse- og arbeidsmiljøkoordinator for Regjeringskvartalet.

— Vi har tatt ned og sikret løse deler i taket så vi ikke skal få noe i hodet. Vi har ryddet gangveier, slik at det er sikkert å komme seg frem. Men fortsatt er det vegger som står på halv tolv, så vi må gå med varsomhet, fortsetter Farholm.

Byggeleder Petter Johansen i R4 sier arbeiderne i bygget har vasset i glasskår i to måneder.

- Vi har bare ryddet transportstier, slik at vi kan få bære ting ut av kontorene. Vi får ryddet, men det tar sin tid, sier han.

— Nå er vi om ikke alt for lenge ferdig med å få ut personlige eiendeler og dokumenter fra bygget. Deretter skal vi ta ut inventar og elektronikk. Så kan vi etterhvert begynne med selve bygget, sier Pettersen til Aftenposten.no.

Byggeplass

Plasssen foran høyblokken i Grubbegata er i dag en byggeplass. Over alt på området står containere med avfall, gravemaskiner og heisekraner.

Hele høyblokka, med unntak toppetasjen, er dekket av en stor hvit duk.

Hundrevis av vinduer i departementsbygningene rundt er fremdeles dekket av treplater.

Statsråd Rigmor Aasrud ledet befaringen i Regjeringskvartalet tirsdag. FOTO: STEIN BJØRGE

Fem år

I dag er alle departementene på plass i nye midlertidige lokaler.

— Hvor lang tid de berørte departementene vil være på midlertidige adresser, er ikke klart nå. Vi antar at det kan bli snakk om 3-5 år, sier Rigmor Aasrud.

NRK har tidligere meldt at det kan komme til å koste mellom tre og seks milliarder å bygge opp Regjeringskvartalet igjen. Aasrud har ikke utelukket at bygningene som er mest skadet må rives. Det er heller ikke sikkert at departementene vil være samlet i fremtiden, slik de har vært til nå i Regjeringskvartalet.

Under befaringen tirsdag sier Aasrud til Aftenposten.no at Regjeringen nå vil bruke tiden frem til jul til å diskutere hvor hensiktsmessig det er å bygge opp et samlet regjeringskvartal.

— Basert på en sikkerhetsmessig vurdering, bygningstekninske rapporter og økonomi, vil vi ved juletider ta en avgjørelse på om vi vil gå for et samlet regjeringskvartal eller spredt, sier statsråden.

Kan bli revet

Under bombeeksplosjonen 22. juli ble vinduer blåst ut på begge sider av Høyblokken, der statsminister Jens Stoltenberg hadde kontor. Ytterligere tre departementsbygninger ble så ødelagt av terrorbomben at det ikke er klart om de ansatte kan flytte tilbake.

Spesielt er det knyttet spenning til hva som skjer med Høyblokken. Selv om Forsvarsbygg har vurdert at skadene ikke har konsekvens for byggets stabilitet, er det fortsatt usikert om blokken blir rehabilitert eller revet.

— Det er det for tidlig å si noe mer om. Vi må avvente rådene vi får fra de som er bygningskyndige før vi kan si noe om det, sier Rigmor Aasrud til Aftenposten.no.

Trolig blir det klart før jul hva som blir Høyblokkens skjebne. Da skal de byggtekniske rapportene være ferdige.

Åtte personer ble drept i og utenfor regjeringsbygningene 22. juli.

 1. Les også

  Støttegruppen vil ha høyere erstatning

 2. Les også

  Dette er terrorbudsjettet

 3. Les også

  Erkjenner at det ble begått feil

Klokken 15.26 fredag 22. juli gikk terrorbomben av i Regjeringskvartalet i Oslo.

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Det sviktet i Grubbegata. Skal det svikte igjen?

 2. OSLOBY

  Erna Solberg vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken

 3. POLITIKK

  Solberg: Statsministerens kontor aldri tilbake til Høyblokken

 4. OSLOBY

  Slik kan Regjeringskvartalet bli

 5. KOMMENTAR

  Bombesår og forvridd armeringsjern har stor verdi. Vi kan gjøre en alvorlig feil ved å fjerne det.

 6. OSLOBY

  I åtte år har regjeringsbygningen vært en bombeskadet ruin. Nå forsvinner den fra Oslo sentrum.