Norge

Her har de anmeldte overfallsvoldtektene og voldtektsforsøkene skjedd

35 av fullbyrdede eller forsøkte overfallsvoldtekter i hovedstaden hittil i år har skjedd innenfor ring 2. Politiet setter inn ekstramannskap i helgen.

5.jpg
  • Atle Brunvoll

Aftenposten.no kan for første gang presentere et kart over overfallsvoldtektene som har skjedd i Oslo i 2011.

-Alle patruljene skal få dette kartet så de vet hvor voldtektene foregår, sier politimester i Oslo Anstein Gjengedal til Aftenposten.no.

Kartet viser at det er en tung overvekt i sentrum. 35 av 48 tilfeller har skjedd innenfor ringvei 2 — fire har skjedd i Slottsparken. Men kartet viser også at det har skjedd overfallsvoldtekter langt fra bykjernen. Både i Nordmarka ved Øvresetertjern, og på Høybråten har det vært anmeldelse av overfallsvoldtekt. 22 av overfallsvoldtektene eller forsøkene har skjedd øst for Akerselva. For vestkanten er tallet 26 ifølge politiets kart. Mange av voldtektene har skjedd i nærheten av områder hvor skjenkesteder holder til.

Bare syv voldtekter oppklart

Oslo har opplevde en overfallsvoldtektsbølge så langt i år. Til og med 27. oktober er det anmeldt dobbelt så mange tilfeller eller forsøk som i hele 2010. For få uker siden kom det frem at bare syv av disse voldtektene er oppklart i år.

Les også

Voldtektsoffer nummer 48

Det siste offeret var en 21 år gammel kvinne som natt til forrige søndag nettopp hadde skilt lag med noen venninner da hun skal ha blitt overfalt av to menn i Slottsparken.

20 ekstra politifolk

Anstein Gjengedal forteller at Oslo-politiet setter inn oppimot 20 ekstra politifolk i helgene fra fredag kveld. De skal patruljere områdene av byen hvor kvinner er ekstra utsatt for voldtekt.

-Vi ser jo at de skjer i de sentrumsnære områdene. Det er noe vi tar hensyn til når vi øker patruljeringen natt til lørdag og natt til søndag. Det skjer i de områdene hvor det er mye folk på vei hjem om natten. Vi må være oppmerksomme på at det kan skje andre steder, men vi må konsentrere oss om de områdene det erfaringsmessig skjer. Vi ser jo at det kan skje hvor som helst, men det er vanskelig for oss å dekke hele byen, sier Gjengedal.w

Aftenposten har også skrevet at i 45 av de 48 anmeldelsene av overfallsvoldtekt, er gjerningsmennene beskrevet som mørkhudet. Bare tre beskrives som «hvite», én er med sikkerhet etnisk norsk. Politiet vet ikke hvor mange ulike gjerningsmenn det gjelder, men Hanne Kristin Rohde sa tidligere i sommer at flere av sakene dreier seg om gruppevoldtekter.

Mørketall

Til sammen er det anmeldt 182 voldtekter i Oslo i 2011, men politiet regner med at det er svært store mørketall — særlig når det gjelder voldtekter som ikke klassifiserer som overfallsvoldtekter.

Les også

Tror flere anmeldelser er årsak til voldtektsbølge

I 2010 siktet eller tiltalte oslopolitiet 131 gjerningsmenn og en -kvinne for 152 tilfeller av voldtekt. 61 prosent av gjerningsmennene hadde norsk statsborgerskap, mens 35 prosent hadde norsk landbakgrunn, 20 hadde afrikansk og 15 prosent landbakgrunn fra Midt-Østen.

Gjennomsnittsalderen var 29,8 år, men det var store forskjeller; mens gjennomsnittsalderen for voldtektsmenn med norsk landbakgrunn var 35 år, var den 26 år for menn med annen landbakgrunn.

Les også:

Les også

45 av 48 voldtektsmistenkte er av utenlandsk opprinnelse 

I forbindelse med fest

Aften presenterte i mai et kart over de 186 anmeldte voldtektene i 2010. Der kom det fram at en av tre anmeldte voldtekter skjedde i forbindelse med fest.

Les også

  1. 56 overfallsvoldtekter i de fem største byene i år

  2. Politifolk vil låse inne ID-løse kriminelle

  3. DNA-treff etter overfallsvoldtekt i Oslo

  4. - Vi har fått meget interessante tips