Dette er punktene Rune Øygard må forklare seg om

Når statsadvokat Thorbjørn Klundseter fortsetter sin utspørring av Rune Øygard torsdag, blir Skype-samtalene igjen et tema.

Når retten settes klokken 09.00 torsdag morgen, fortsetter aktor, statsadvokat Thorbørn Klundseter, sin utspørring av den tidligere Vågå-ordføreren.

Eksamineringen av Rune Øygard (53) startet onsdag. Aktor la blant annet frem nye tekstmeldinger som Øygard har sendt til jenta i tidsrommet 2009-2011. Dette er meldinger som Kripos har hentet ut fra mobiltelefoner jenta har disponert, og som ble funnet først i forrige uke.

Siden saken var oppe i tingretten, har politiet beslaglagt seks nye telefoner. Tre av disse er ennå ikke ferdig undersøkt. Det er usikkert når undersøkelsene vil være gjennomført.

Sammen med en rekke andre temaer, er innholdet på mobiltelefonene blant punktene Rune Øygard må forklare seg om i retten torsdag:

1. Tekstmeldingene

Tekstmeldingene som ble lagt frem for retten onsdag inneholder kjærlighetserklærer som "Jeg er mer enn glad i deg" og "Du er en kvinne som utløser savn og forelskelse".

Les de nye tekstmeldingene her.

Det ble også lagt frem en meldingsrekke hvor Øygard oppfordrer jenta til å være intim med en jevnaldrende gutt for å motbevise at hun er i et annet forhold. Det er

Les også

«Avgjørende at han ikke får mistanke om oss»

, skriver Øygard.

2. Skype-samtalene

Logg fra Skype-samtaler mellom Rune Øygard og jenta, var blant bevisene som ble mest sentrale i tingrettsdommen fra desember i fjor.

Les også

Øygard mener at han og kona nærmest ble manipulert av ungjenta

Innholdet i samtalene ble omtalt som seksualisert og kjæresteaktig, og Øygards forklaring om at bekreper som "Er du blaut?" og "Er du naken?" er lokal sjargong, ble ikke trodd.Torsdag vil disse meldingene igjen bli et tema i retten.

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, har varslet at den tidligere ordføreren vil bruke mindre tid på å forklare seg om disse meldingene i lagmannsretten.

— Han har merket seg at hans forklaringer rundt Skype-loggen ble sett på som bortforklaringer, noe som ikke var ment fra hans side, sa Larsen til VG i forkant av ankesaken.

3. Overnattingene

Jenta har forklart at flere av samleiene skjedde mens hun og Øygard var på overnattingsturer til hoteller i Oslo, Larvik og Molde, samt på hytteturer.

Det aller første overgrepet skal, ifølge jentas forklaring, ha funnet sted på Øygards hytte på Vestlandet.

Hvorfor Øygard tok med jenta på disse turene og tillot at de delte seng, er blant punktene Øygard vil bli konfrontert med i dag. Han har tidligere sagt at de sov sammen fordi jenta var mørkeredd.

Øygard vil også få spørsmål om hvorfor kona Reidun ikke var med på turene, hvorfor hun ikke reagerte på at de to sov sammen og hvorfor han ikke selv så at det kunne være problematisk.

4. Relasjonen

Aktor brukte en del tid onsdag på å spørre Øygard ut om hvordan vennskapet mellom han og jenta oppstod, og hvordan det utviklet seg videre.

Øygard har beskrevet jenta som en oppmerksomhetstørst og kontaktsøkende jente, som nærmest inviterte seg selv inn i han og kona Reiduns hjem i Vågå.

Aktor vil trolig vite mer om hvordan relasjonen mellom Øygard og jenta ble oppfattet av andre, og hvorvidt Øygard selv noen gang oppfattet forholdet som upassende.

Øygard har så langt i retten fastholdt at det utviklet seg et fortrolig forhold mellom de to, hvor de hadde tett kontakt. Han bekrefter at han svarte jenta i "samme sjargong" som hun brukte i meldinger og på Skype.

Han hevder imidlertid at dette var tøyseprat og ungdomssjargong, og at den ikke gjenspeiler relasjonen dem imellom. Han hevder at jentas familiesituasjon gjorde at hun heller ville være hos han og kona enn hjemme hos foreldrene, og at de derfor åpnet dørene sine for henne.

5. Gavene

Jenta har i retten fortalt at hun ofte fikk gaver av Øygard. Det kunne være alt fra sko og klær til smykker og øredobber. Hun har også fortalt at han utstyrte henne med et bankkort som hun kunne bruke dersom hun trengte å kjøpe seg noe.

Hvorfor han ga henne disse gavene vil Øygard trolig bli spurt om torsdag.

Han kan også bli konfrontert med jentas påstand om at han truet med å ta tilbake konfirmasjonsgaven hun fikk av ham dersom det ble slutt.

Les også

Fremstiller seg som et offer

Tidligere Ap-ordfører i Vågå, Rune Øygard (53), forklarer seg for Eidsivating lagmannsrett torsdag.