Tirsdag starter rettssaken mot voldtektstiltalt kulturprofil

Mannen som er blitt omtalt som kulturprofil og kulturtopp, er tiltalt for ni voldtekter. Selv nekter han straffskyld.

Den voldtektstiltalte mannen i 50-årene er blitt omtalt som kulturprofil og kulturtopp. Han har siden 1990-tallet hatt flere ledende stillinger i mediebransjen og kulturlivet. I januar må han møte i Oslo tingrett.

Tirsdag 21. januar starter straffesaken mot en mann i 50-årene som er tiltalt for ni voldtekter. Tiltalen ble kjent i april. Ifølge tiltalen har han enten hatt samleie eller utført seksuelle handlinger med personer som var ute av stand til å motsette seg dette fordi de var beruset eller sov.

I tillegg er mannen tiltalt for seksuell omgang med en jente på under 16 år samt bruk av det sentralstimulerende rusmiddelet MDMA. Hendelsene i tiltalen skal ha skjedd i årene fra 2005 til 2014. Mannen har hatt flere lederstillinger i Oslos kulturliv siden 1990-tallet.

Den siktede mannen nekter straffskyld. Det er satt av åtte uker (hvorav en er vinterferie) til rettssaken som starter i Oslo tingrett tirsdag 21. januar 2020. Rettssaken vil gå frem til 20. mars.

Likhetstrekk

Siktelsene ble kjent høsten 2017. Mellom juli 2015 og november 2017 kom det inn 13 anmeldelser mot mannen. Fire av anmeldelsene ble senere henlagt på grunn av bevisets stilling.

I april i år ble det tatt ut tiltale mot kulturprofilen for ni av forholdene. I tiltalen fremkommer det at mange av hendelsene har likhetstrekk. Det fremkommer også at handlingene skal ha skjedd i mannens leilighet i Oslo, på ulike hoteller og på festival.

I tillegg til de fornærmede har politiet avhørt et 40-tall vitner i saken. Under etterforskningen har politiet selv opprettet tre anmeldelser i saken på bakgrunn av vitneopplysninger, opplyste politiadvokat Hilde Hermanrud Strand til Aftenposten i mai i fjor.

Den tiltalte kulturprofilen har på sin side anmeldt seks av kvinnene for falsk forklaring. Dette ble etterforsket, men senere henlagt av politiet.

Tiltaltes advokat Elisabeth Myhre opplyser til Aftenposten at henleggelsen er påklaget og således ikke rettskraftig avgjort.

Statsadvokat Trude Antonsen opplyser at det er inntil ti års strafferamme for overtredelsene kulturprofilen er tiltalt for.

Mer enn 50 vitner

I tillegg til de ni kvinnene viser en foreløpig oversikt at minst 50 vitner vil forklare seg under rettssaken.

Aktor Trude Antonsen skriver i en e-post til Aftenposten at det også er satt av god tid til tiltaltes forklaring, og at han har lagt frem omfattende dokumentasjon som vil ta tid å gå gjennom.

Blant vitnene i saken er tre av kvinnene som fikk sine anmeldelser henlagt. Forsvarersiden og påtalemyndigheten har innkalt hver sin sakkyndige psykolog. Disse skal ifølge Antonsen blant annet uttale seg om relasjoner og reaksjoner etter voldtekt, i tillegg til vitnepsykologi og falske minner.

I tillegg til vitneforklaringene skal blant annet chatlogger brukes som bevis i saken.

Strafferammen er i utgangspunktet inntil 10 års fengsel, men kan økes til det dobbelte dersom man blir dømt for flere forhold, ifølge Antonsen.

Les også

Voldtektssakene mot kulturprofil for retten i januar neste år. – En påkjenning å vente så lenge

Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for flere av de fornærmede i voldtektssaken mot den såkalte kulturprofilen.

– Godt å komme i gang

Aftenposten har vært i kontakt med advokat Marte Svarstad Brodtkorb, som representerer én av de fornærmede i saken. Hun er også koordinerende bistandsadvokat og uttaler seg derfor på vegne av de andre bistandsadvokatene.

– Det skal bli godt for de fornærmede at saken kommer i gang slik at de snart kan begynne å legge dette bak seg. Dette er en alvorlig sak, sier Brodtkorb.

Videre opplyser hun at de fornærmede og deres bistandsadvokater ikke ønsker å kommentere saken ytterligere i forkant av rettssaken.

Da Aftenposten var i kontakt med Anne Kristine Bohinen, som er bistandsadvokat for flere av de fornærmede i saken, fortalte hun at de fornærmede har satt livet på vent.

– De lever i en boble inntil saken er rettskraftig og avgjort. Det sier seg selv at dette har vært en stor påkjenning, sa Bohinen til Aftenposten.

Les også

Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil

Erkjenner ikke straffskyld

Tiltaltes advokat Elisabeth Myhre skriver i en e-post til Aftenposten at hennes klient «hele tiden har vært klar på at han ikke har begått straffbare handlinger og erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen».

Hun ønsker ikke å kommentere hvilke bevis eller vitner de vil legge vekt på i saken, men bekrefter at tiltalte vil legge frem «et omfattende bevismateriale».