Støre vil gi fylker vetorett mot nye privatskoler

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre anklager regjeringen for snikprivatisering og vil gi fylkene og kommunene vetorett mot nye privatskoler.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener snikprivatisering av videregående skoler skjer i det små, men at tendensen er klar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har en historie med innslag av alternativ pedagogikk. Men det nye nå er store kjeder som ikke nødvendigvis er alternative, men som plukker opp elever på linjer som studiespesialisering, og de ligger gjerne midt i større byer. Men de skal finansieres av fylkene, og de sentraliserer tilbudet. Det er snikprivatisering at dette skjer i det små, men tendensen er klar. Da mener vi at fylkespolitikerne må ha det siste ordet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Han mener Høyre og Frp ønsker å gi fellesskolen og de offentlige privat konkurranse, og sier at pasienter og elever er kunder, men på det offentliges regning. Om en offentlig skole mister klasser på studiespesialisering, så faller kvaliteten på det de ønsker å tilby, mener Ap-lederen. Han sier partiet fortsatt står ved fritt skolevalg.

For eksempel i Hordaland går hver femte videregåendeelev på en privat skole, og i Bergen er hver tredje videregående skole privat.

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) skriver til VG hun ikke er enig i at det foregår snikprivatisering av videregående skoler. Om vetorett sier hun følgende:

– Det kan bety kroken på døren for nye toppidrettsgymnas, steinerskoler, montessoriskoler, realfagsgymnas, internasjonale, tyske skoler og yrkesfaglige profilskoler.