Norge

NVE: Behov for 4 milliarder kroner til flom- og skredsikring

NVE trenger nær 4 milliarder kroner til tiltak mot flom og skred, viser en kartlegging. Direktør Anne Britt Leifseth mener pengebehovet er langt større.

Et jordras gikk mellom husene i Vassenden i Jølster kommune forrige uke. NVE skisserer at de har behov for rundt 4 milliarder kroner til flom- og skredsikring. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

 • NTB

En ufullstendig oversikt på Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) hjemmesider viser hvilke fylker og kommuner som har behov for flom- og skredsikringstiltak. Oversikten, som er basert på NVEs kartlegging av faresoner, søknader fra kommunene og behov som avdekkes gjennom flom- og skredhendelser, viser at det foreløpige kostnadsoverslaget er på 3,9 milliarder kroner, skriver VG. Oversikten ble sist oppdatert 4. januar i år.

Direktør for skred og vassdrag i NVE, Anne Britt Leifseth, sier til avisen at på grunn av klimaendringene ser de et økende behov for sikring. Forrige uke gikk et stort skred i Jølster kommune i Sogn og Fjordane.

– Det vi har skissert er nok et minimumsbehov. Jeg er ganske overbevist om at vi hadde funnet mer dersom vi hadde hatt en mer systematisk kartlegging, sier Leifseth.

I år fikk NVE 350 millioner kroner til flom- og skredsikring over statsbudsjettet. Leifseth mener det er relativt lite penger når behovet er stort, men at de jobber så godt de kan ut fra det de får.

– Konsekvensen blir uløste saker i mange områder, sier hun.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) har tidligere uttalt til VG at de foreløpig ikke har funnet plass til det skisserte behovet til NVE i budsjettene, men sier at siden 2014 har regjeringen satset 4,3 milliarder kroner over samferdselsdepartementets budsjett i rassikring av fylkesveier, hvorav 80 millioner kroner i Sogn og Fjordane.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. NVE
 2. Flom
 3. Skred
 4. Jølster

Relevante artikler

 1. NORGE

  Klimaforsker, Meteorologisk institutt og NVE: – Vi venter flere skred og flommer

 2. NORGE

  En person savnet etter jordskred og flom. Flere hundre er uten strøm og mobildekning.

 3. NORGE

  Bil bekreftet tatt av jordskred i Jølster – mann antas omkommet

 4. ØKONOMI

  Uvær og naturkatastrofer kostet norske forsikringselskap en halv milliard i fjor

 5. NORGE

  Fremdeles for dårlig sikt i Jølstravatnet til å finne savnet mann

 6. NORGE

  NVE varsler høststorm på Vestlandet