Norge

Mange vil ha totalforbud mot elsparkesykler

Hver fjerde spurte i en ny undersøkelse ønsker et totalforbud mot elektriske sparkesykler. Halvparten av de spurte ønsker et forbud om natten.

Én av fire spurte i en ny undersøkelse ønsker totalforbund mot elektriske sparkesykler, mens halvparten mener utleie av disse bør forbys på nattetid. Geir Olsen / NTB scanpix

 • NTB

Trygg Trafikk var enige i regjeringens beslutning i fjor om å likestille elsparkesykkel med vanlig sykkel, men ønsker en strengere regulering.

– Frislippet vi så i fjor, skapte nærmest over natten store endringer i trafikken, og verken trafikanter eller myndigheter var forberedt på elsparkesykkelbølgen. Både fotgjengere, bilister og syklister fikk plutselig en helt ny trafikantgruppe å forholde seg til, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

I spørreundersøkelsen utført av Kantar for Trygg Trafikk og Tryg Forsikring, svarer også seks av ti at de ønsker et forbud mot at elsparkesykler kan kjøre på fortau. I fjor oppsto hundrevis av ulykker og skader knyttet til slike sykler, som kan komme opp i 20 kilometer i timen. Mange kjører også uten hjelm.

Undersøkelsen er utført med et utvalg på totalt 1.603 personer, hvorav 1.030 syklister i alderen 18 år og eldre.

Halvparten av de spurte svarer at de ønsker forbud mot elsparkesykler om natten.

Det finnes ingen promillegrense for bruk av slik sykkel, men i undersøkelsen svarer 26 prosent av dem som har brukt elsparkesykkel, at de har kjørt slik sykkel i beruset tilstand. Av de spurte er det imidlertid bare 176 som svarer at de har brukt elsparkesykkel, slik at feilmarginen er stor.

– Vi mener myndighetene bør revurdere om man skal tillate utleie på tider av døgnet hvor brukerne ofte er berusede personer, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

 1. Les også

  Fisket opp ti elsparkesykler fra Akerselva

 2. Les også

  Voi: – Ingen så dette komme

 3. Les også

  Ann Iren Dæhlin gikk på hodet over feilparkert elsparkesykkel: – Jeg var veldig lei meg, forslått og tok dette veldig tungt.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  40 prosent av dem som skader seg er ruspåvirket – nå mener politiet at noe må gjøres

 2. OSLOBY

  Politiet etterlyste at noe må gjøres med Oslos 10.000 sparkesykler. Bymiljøetaten: – En god start vil være at politiet engasjerte seg mer.

 3. NORGE

  Her kræsjer mannen på elsparkesykkel inn i Kenneths bil

 4. OSLOBY

  Mens staten jobber med en regulering, får Oslo 2000 nye elsparkesykler

 5. SID

  Vi kan ikke forby alt vi ikke liker

 6. NORGE

  Regjeringen: Ingen regulering i år. Oslo tar saken i egne hender: Vil nattestenge elsparkesykler