Norge

Ville ramme Gro

Anders Behring Breivik hadde planer å komme til Utøya mens Gro Harlem Brundtland var på besøk fredag, men hevder i avhør at han ble forsinket.

Anders Behring Breivik skal ha ønsket å ramme Gro Harlem Brundtland, men ble ifølge seg selv forsinket. Her er Brundtland avbildet da hun var på Utøya i 2001. Foto: SCANPIX

Den terrorsiktede 32-åringen har i helgen forklart seg for Oslo-politiet. Etter det Aftenposten erfarer hevder 32-åringen at han opprinnelig planla å være på Utøya fredag, da den tidligere statsministeren og WHO-sjefen holdt tale for deltakerne på AUFs sommerleir.

Brundtland holdt sitt innlegg mellom klokken 11.10 og 12.40 fredag, og ble på øya i flere timer etterpå.

Behring Breivik tok båten over til Utøya etter at Harlem Brundtland hadde reist. Politiet fikk første melding om at han løsnet skudd mot skrekkslagne ungdommer 17.26. 32-åringen har vært en aktiv nettdebattant, der han blant annet har omtalt Brundtland som «landsmo(r)deren».

Jon Mørland, Gros talsmann, sier søndag kveld til Aftenposten at opplysningene er helt nye for ham. Men han vil ikke kommentere saken utover det.

Han har også forklart at han hadde større terrorplaner i Oslo enn de han gjennomførte. Etter det Aftenposten erfarer ønsket han å gjennomføre bombeattentat mot to sentrale bygninger i hovedstaden, i tillegg til Regjeringskvartalet.

Den terrorsiktede Oslo-mannen skal også ha ytret ønske om å stille i uniform i dagens fengslingsmøte i tingretten.

Mer ammunisjon

Anders Behring Breivik hadde fortsatt store mengder ammunisjon igjen da han ble pågrepet på Utøya. Da hadde han alt skutt og drept mennesker i én time.Klokken 18.27 fredag, to minutter etter at en tungt bevæpnet beredskapstropp fra Oslo-politiet ankom Utøya, la 32-åringen ned sine to våpen og overga seg. Selv om han da hadde skutt vilt rundt seg på Utøya i en hel time, var han langt unna å gå tom for ammunisjon. Ifølge politiet skal han fortsatt ha hatt en betydelig mengde ammunisjon igjen da han ble pågrepet, både til håndvåpenet og automatvåpenet han hadde med seg.

Nikotin

I sitt terrormanifest på over 1500 sider som Behring Breivik lastet opp på Internett samme dag, beskriver han hvordan han vurderte å bruke hule kuler innsatt med giftig ren nikotin, bestilt fra Kina. Hensikten skulle, ifølge Breivik, være å ta livet av flest mulig mennesker.

I dagboken som skildrer de siste dagene før terrorangrepet, beskriver Breivik imidlertid hvordan han valgte å bytte til «soft point»-ammunisjon fordi denne var i stand til å «gjøre maksimalt med skade», som han skriver.

-Vi kjenner ikke til at noen har dødd av forgiftning, sier pressetalsmann Jo Heldaas ved Oslo Universitetssykehus.

Ekspanderende

Dr. Colin Poole, avdelingssjef kirurgisk avdeling, Vestre Viken Helseforetak, har selv operert to av skuddofrene etter Utøya-trageiden og har sett mange av røngtenbildene. Han mener det er åpenbart at ammunisjonen som er brukt, ikke er av en type som er i salg i Norge.

–Vi så at prosjektilene hadde oppført seg rart da de traff ofrene, sier Poole, som har lang erfaring som kirurg. Han har aldri sett lignende skuddskader tidligere.

–Det er her etter all sannsynlighet snakk om en type dum-dum-kuler som bare spesialstyrker i enkelte land bruker, sier Poole.

Bruk av ekspanderende prosjektiler er forbudt å bruke for militære styrker etter Genevekonvensjonen.

Fengsling

Behring Breivik satt i nye avhør i går og fremstilles for varetektsfengsling i dag, trolig klokken 13. Han har selv sagt at han ønsker å forklare seg for verden om det han har gjort og ønsker åpne dører i retten.

Politiet skal i går ikke ha kommet videre med å avdekke noe motiv. Han holder fortsatt frem at han erkjenner de faktiske forholdene knyttet både til bombeangrepet i regjeringskvartalet og drapene på Utøya. Han erkjenner ifølge politiet ikke straffskyld.

I avhør i går hevdet 32-åringen på nytt at han var alene om de to handlingene.

Alene

Politiet har så langt ikke noen andre konkrete navn på blokken og har ikke pågrepet eller avhørt andre personer i forbindelse med saken, hverken i Norge eller utlandet. Men politiet utelukker fortsatt ikke at det kan ha vært flere med.

–Selv om siktede har sagt at han var alene er det viktig for oss å få bekreftet dette gjennom andre etterforskningsskritt. Alt siktede har sagt og fortalt i avhør vil bli etterprøvet gjennom annen etterforskning for å sikre at troverdigheten i det han sier er så god som mulig, sier Sveinung Sponheim, visepolitimester i Oslo politidistrikt.Organisasjon.

I sitt terrormanifest beskriver Behring Breivik seg selv som del av et større internasjonalt nettverk med flere celler i Europa. Ifølge politiet har etterforskningen så langt ikke fått kartlagt om han var medlem av en slik organisasjon eller ikke. I går fikk Oslo-politiet bistand fra Metropolitan Police i London som sendte en ekspert på kriminalteknikk.

–Vi samarbeider også med utenlandske kolleger og sender ut meldinger via Interpol, sier Sponheim.Venner. I sin egen dagbok i manifestet beskriver Behring Breivik at han skal ha testet ut et minikamera, men politiet vil ikke svare på om de har beslaglagt film som viser hva han har gjort fredag.

I det samme manifestet navngir han en rekke tidligere «gode venner» som han distanserte seg fra. Ingen av disse er foreløpig avhørt av politiet. -Vi har etterforskere som går gjennom manifestet. Det er mange sider og tar lang tid, sier Sponheim.

Aksjonerte. I går formiddag gikk politiet til aksjon på en adresse på Sletteløkka ved Rødtvedt i Oslo etter at de skal ha fått opplysninger om at den siktede 32-åringen disponerte en leilighet her.

–Vi var ute etter å finne eller avdekke spor eller eksplosiver og bevis som kunne knyttes til saken, men vi fant ingen bevis, sier Sponheim.

I går var alle de drepte på Utøya fraktet til Rettsmedisinsk institutt i Oslo og politiet begynte med sine ordinære tekniske undersøkelser på åstedet.

–En svært viktig oppgave i identifiseringsarbeidet blir å samle inn personlige gjenstander, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt.

 1. Les også

  Planla angrep mot to andre sentrale bygninger I Oslo

 2. Les også

  Behring Breivik kopierte fra Unabomberen

 3. Les også

  Breivik tatt med store mengder ammunisjon

 4. Les også

  Alt om tragedien

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  De dramatiske timene

 2. VERDEN
  Publisert:

  Politiet: Planla masseskytingen i ett år

 3. VERDEN
  Publisert:

  Dette er det vi vet om gjerningsmannen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kystvaktansatt i USA planla massedrap

 5. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Dette fant FBI hjemme hos en ivrig leser av Anders Behring Breivik. Terrorister inspirerer hverandre, mener eksperter