Hagen: - Må få gjennomslag på helse- og eldreomsorg i regjering

Forbildet. Maleriet av Anders Lange henger på veggen i Frps grupperom på Stortinget. Lange ble inspiratoren for Carl I. Hagen. Men Hagen mente i aprildagene i 1973 at det ikke var nok å stifte et parti bare på det man var lei av.
Oppgjøret. Uttrykkene fra landsmøtet på Bolkesjø i 1994 sier sitt. Nestformann Ellen Wibe (t.v.) kunngjør overraskende at hun trekker seg som nestleder i partiet etter kraftige feider og dårlig samarbeidsklima i partitoppen. Dermed ryker liberalistene og mye av partiungdommen ut. Hagen seirer, men seieren koster mye.
Ekskludert. Stortingsrepresentant Vidar Kleppe blir utestengt fra et Frp-møte på Stortinget. I bakgrunnen står Carl I. Hagen og Per Sandberg i intens samtale. Eksklusjoner, avskallinger og utmeldinger har herjet partiet ved mange anledninger.
Kroppsspråk. Det ble ikke noe av byrådssamarbeide mellom Fremskrittspartiet og Høyre i Oslo i 2011. Frp ville ikke ha Munch-muséet i  Lambda-bygget med den omstridte knekken og kroppsspråket til byrådsleder Stian Berger Røsland fra Høyre og Carl I. Hagen fra Frp sier sitt om stemningen.
Sex: Det er fullt drama på pressekonferansen i april 2001 etter voldtektsanklager på et partimøte. Siv Jens gråter og Carl I. Hagen hygger seg ikke akkurat han heller. Partitopp Terje Søviknes innrømmer seksuell omgang med en jente, men hevder hendelsen hadde vært frivillig fra begge parter. Statsadvokaten henla saken.
Fest også. Eli Hagen ser ut til å gi en advarende pekefinger til påtroppende partiformann Siv Jensen om hva som kan skje dersom man er sjef i Frp. Bildet er tatt fra landsmøtet i 2006 da Hagen trakk seg som partiformann. Her er stemningen god, men den ble iskald da Hagen senere ble oversett som Frps kandidat til Nobelkomitéen.
Opptur. Oppglødd av velgermessig opptur ved stortingsvalget i 2005 strekker Hagen hendene triumferende i været. Det var også mange av de gode øyeblikkene. Så kastet han Bondevik-regjeringen.
Under opplæring. Hagen så tidlig en partileder-kandidat i Siv Jensen. Her overvåker han finansdebatten i Stortinget i 2002 bak bakerste benk, mens Siv Jensen synes en smule skeptisk til budskapet fra talerstolen.
Det var her Frp-eventyret startet for Carl I. Hagen og det som senere skulle bli Fremskrittspartiet. Saga kino i Oslo var stiftelsesstedet for Anders Langes parti 8. april 1973, forløperen for Frp.
  • Frp må få gjennomslag for juridiske rettigheter på helse og eldreomsorg, finansiert direkte fra folketrygden, for å gå i regjering, mener Carl I. Hagen.

Saga kino. — Jo, det er fortsatt noe likt her, foyeren nede, sier Carl I. Hagen og kikker seg rundt. Det var her det skjedde. 8. april 1973 ble Anders Langes parti til sterk nedesettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep. Hagen var med på stiftelsesmøtet sittende på balkongen til møtet som skulle bli forløperen til Fremskrittspartiet. I kveld er han seremonimester. Og det blir film om Frps makt i norsk politikk.

— Vi prøver å sette søkelys på hva vi faktisk har oppnådd uten å ha regjeringsmakt. Det er forbausende mange ting vi var første ute med.

- Hvordan ville ditt liv og norsk politikk ha vært annerledes hvis du ikke hadde møtt opp på Saga kino 8. april 1973?

— Privat vet jeg ikke. Men la meg legge av meg min vanlige beskjedenhet og si: Hadde ikke jeg møtt opp på Saga kino for 40 år siden, ville det ikke ha vært noe Fremskrittsparti i dag.

- Seremonimester: Et plaster på såret fordi du ikke ble Frps Nobelkomité-medlem?

— Jeg har tenkt igjennom det. Jeg måtte stille meg spørsmålet: Kan man unngå at Carl I. Hagen har en rolle? Nei, ikke etter å ha ledet partiet i 28 år.

- På en skala fra 1 til 10. Hvor vond var den Nobel-striden?

— Den var veldig vond og vanskelig og uforståelig og er fortsatt uforståelig. Men det har vi vært nødt til å legge bak oss.

- Hva er ditt forhold til partileder Siv Jensen i dag?

— Forhold mellom personer i et parti er underordnet selve partiet. Det vil være folk som har et nært forhold til hverandre og ikke så nært forhold. Vi har vel et helt greit, korrekt forhold. Vi snakker sammen. Jeg er nå bare en gammel grinebiter, en gubbe fra fortiden, sier han i et anfall av selvironi. Og bredt glis.

Protest

Fremskrittspartiet startet som en protestbevegelse, og er i dag blitt en regjeringskandidat.

— Hvordan ser du på akkurat det? Hvilke skjær er det i sjøen?

— Hvis vi går inn i regjering som et lite parti og ikke får gjennomslag for noe særlig av våre saker, mens vi må ta belastningen for alt det andre, kan vi fort ende opp som SV. Først må vi gjøre et tilfredsstillende valg. Det er jo en målsetting at Høyre og Frp får rent flertall og kan danne regjering sammen. Det vil være det optimale. - Hva er tilfredsstillende valgresultat?

— Vi har lært av Thorbjørn Jaglands 36,9-krav og bør ikke si noe konkret.

- Hva må Frp få gjennomslag for?

— Det viktigste er helse- og eldreomsorg som finansieres direkte fra folketrygden og med juridiske rettigheter. Hvis intervjuer Salvesen brekker benet må han få behandling. Hvorfor er det bare mordere og asylsøkere som automatisk får nok penger i Norge når syke ikke får det? Dette har vært et vedvarende tema i alle mine valgkamper.

Problemet for Hagen er at Høyre-leder Erna Solberg tidligere i år avviste denne modellen. Det ville bli en for stor reform som ikke kunne gjennomføres på fire år, sa hun til Aftenposten.

Opp og ned

- Hva var de mest dramatiske øyeblikkene i ditt politiske liv? Hvor ting vippet og kunne gått en annen vei?

— Det har vært mange stormfulle øyeblikk. På Hjelmeland i strid med Anders Lange, som ble løst. En gang måtte jeg fysisk kjempe meg adgang til et partimøte. Det var i 1975, etter at jeg faktisk var valgt som stortingsrepresentant. Ellers var jo landsmøtet på

Les også

Bolkesjø

i 1994 og oppgjøret der et viktig skille. Det dreide seg om politikk og partiets sjel. I 2001 var det spørsmålet om Frp bare skulle tuftes på innvandringspolitikken.

Vi sitter i en buet, knallrød skinnsofa. Med en filmplakat fra Tom Cruise' siste film, Oblivion, hengende på veggen. Oblivion betyr glemsel. Men Hagen gir seg ikke, selv etter at han ble ansett som en belastning i forrige valgkamp.

— Jeg blir gjerne med i valgkampen i år.

Det var her Frp-eventyret startet for Carl I. Hagen og det som senere skulle bli Fremskrittspartiet. Saga kino i Oslo var stiftelsesstedet for Anders Langes parti 8. april 1973, forløperen for Frp.