Politiet mener terrorsiktedes stesøster ble drept fordi hun hadde asiatisk opphav

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept med fire skudd, viser den endelige obduksjonsrapporten.

Al-Noor-moskeen i Bærum som ble angrepet 10. august i år.

Oslo politidistrikt har fått den endelige obduksjonsrapporten etter drapet på 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, opplyser politiet i en pressemelding.

Rapporten viser at hun ble påført tre skudd mot hodet og ett skudd mot brystkassen. Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt kort tid etter hverandre.

Funnet i sin egen seng

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag opplyste politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at politiet mener Zhangjia Ihle-Hansen ble drept fordi hun var av asiatisk opprinnelse. Johanne Zhangjia Ihle-Hansen var adoptert fra Kina.

Politiet har tidligere hatt to hovedteorier: At hun fikk vite om planene og forsøkte å stoppe stebroren, eller at hun ble drept på grunn av sin bakgrunn. Nå mener politiet å ha bekreftet at sistnevnte er årsaken. Kraby forklarer dette med Manshaus’ egen forklaring og funn på åstedet.

– Han har i avhørt forklart seg om motivet for drapet på stesøsteren. Hun ble drept fordi hun var av asiatisk opprinnelse, sier Hjort Kraby.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble bare 17 år gammel.

Søsteren ble funnet drept i sin egen seng på rommet sitt. Politiadvokaten sier at funnene på åstedet er i samsvar med siktedes forklaring.

– Det var ingen tegn til kamp og hun ble funnet i sengen si. Det er grunn til å tro at hun ikke var forberedt på det som skjedde.

Tror Ihle-Hansen ble drept på ettermiddagen

Philip Manshaus (22) er siktet for drapet på stesøsteren og for terror etter at han løsnet skudd i Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum. Manshaus ble overmannet av to pensjonister inne i moskeen og var følgelig satt ut av stand til å gjennomføre et terrorangrep med større tap av liv.

Les også

Slik overmannet de to pensjonistene Manshaus. – Han løsnet to skudd mot meg

Obduksjonsrapporten kan ikke tidfeste nøyaktig når Ihle-Hansen ble drept utover at det skjedde dagen hun ble funnet, lørdag 10. august.

– Øvrig informasjon i etterforskningen gjør at vi tror at drapet skjedde i tidsrommet fra siste kjente observasjon av Johanne i live til tidspunktet for når siktede forlot deres felles hjem for å kjøre til Al-Noor-moskeen. Dette gir oss et tidsvindu på ca. 45 minutter fra klokken ca. 14.15 til ca. klokken 15,00, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Innrømmer handlingene, men erkjenner ikke straffskyld

Riflen som ble brukt, var en 22-kaliber rifle som ble lovlig oppbevart i Manshaus’ bolig, ifølge politiet. Riflen ble senere funnet i bilen hans etter angrepet på moskeen.

Denne riflen ble ikke tatt med inn i moskeen. Ifølge politiet skal han ha benyttet en grovkalibret rifle og en hagle under angrepet mot moskeen.

22 år gamle Philip Manshaus har innrømmet at han har begått handlingene han er siktet for, men har ikke erkjent straffskyld. Han ble 9. september varetektsfengslet for fire nye uker.

Manshaus gjorde nazihilsen da han ankom rettssalen til dette fengslingsmøtet. Advokaten hans, Unni Fries, sa da at Manshaus sier at han mener han har begått nødrettslige handlinger.