Syrisk avhopper om Assad:- Dette regimet er dødt

Kampene er på sitt hardeste hittil i Damaskus, forteller innbyggere. - Regimet føler folket vil seire til sist, sier avhopper Nawaf al-Fares, som inntil denne uken var landets ambassadør til Irak.

16. september 2008 ble Nawaf al-Fares tatt i ed som Syrias første ambassadør til Irak på 26 år. Her sammen med utenriksminister Walid Moallem (midten) og president Bashar al-Assad (høyre).

— Alle nivåer i Syria er nå overbevist om at dette regimet er dødt. Det er et spørsmål om tid - en måned, to måneder, ett år eller to år - men regimet vil definitivt ta slutt, sier Nawaf al-Fares i et dybeintervju med TV-kanelen al-Jazeera.

Samtidig rapporterer innbyggere i Syrias hovedstad Damaskus at kampene i dag har nådd sitt hardeste nivå hittil, skriver Reuters.

Hæren skal ifølge aktivister ha stengt av hovedveien som fører til flyplassen, og de skal også ha forsøkt å omringe opprørssoldater i sørlige nabolag, melder NTB. Hovedstaden har hittil vært spart for de verste kampene.

Les også

Raseriet kryper inn i Damaskus

Fares mener tiden er løpt ut for forhandlinger og reformer.

— Reformer kunne ha båret frukter om de ble innført helt i starten av revolusjonen. Men etter bølgene av blod er det umulig for syrerne å stole på Bashar al-Assad igjen og akseptere hans eksistens i Syria, sier Fares.

Han forteller at Assad personlig lovet ham stillingen som nestleder i det regjerende Baath-partiet, og at Assads kontor ba ham komme tilbake til Syria for å forberede seg på denne jobben bare en uke før han hoppet av.

Topp-avhopper

Inntil onsdag var Fares Syrias ambassadør til Irak, og han er en av de aller mest sentrale personene som hittil har forlatt det syriske regimet. Fares er sunnimuslim og skal ha sterke bånd til den syriske sikkerhetstjenesten. Han har også hatt sentrale stillinger i det regjerende Baath-partiet og vært guvernør for flere provinser.

Les også

Nøkkelpersoner rømmer Syria

Fares er den andre ambassadøren som hopper av. Den første var Bassam Imadi, Syrias ambassadør til Sverige, som deserterte i desember og nå er medlem av opposisjonskoalisjonen Syrias nasjonale råd. Fares forlot regimet bare en uke etter at toppgeneralen og Assads nære venn Manaf Tlas rømte landet.

— Svært vanskelig å desertere

På spørsmål fra al-Jazeeras intervjuer om hvor vanskelig det er å hoppe av, svarer Fares at det er svært vanskelig.

- Vi er i et land som styres av tyranni, av en diktator. Alle i det politiske feltet - fra hans visepresident og nedover til de andre nivåene - er under kontroll, under mikroskopet, sier Fares.

Han fremholder likevel at regimet er i ferd med å miste all støtte i befolkningen.

— 95 prosent av syrerne er nå imot regimet. Alle som følger i sporene til Den frie syriske armè og sivile som deltar på fredelige demonstrasjoner kan skade regimet. Regimet lider, sier han, og legger til at hovedgrunnen til at regimet blir værende er den militære og økonomiske støtten det får fra Russland og Iran, og at det internasjonale samfunnet ikke evner å beskytte befolkningen.

Les også

Mange aktører kjemper om innflytelse i det borgerkrigsherjede Syria

— Men innvendig er regimet dødt - økonomisk, sosialt, på alle områder. Uten den eksterne støtten og uten det internasjonales samfunn som ikke er i stand til å presse regimet, ville regimet gått av for lenge siden, hevder Fares.

- Bærer en diktators gener

Han er nå bekymret for sin familie og slektninger som er igjen i Syria, og sier de er utsatt for trusler og press fra regimet.

Fares, som lenge har stått Bashar al-Assad nær, beskriver den syriske presidenten slik:

— Den virkelige Bashar er ganske annerledes enn den Bashar vi kjenner og ser. Han bærer på genene til en diktator. Faren hans drepte folk for 30 år siden, sier han, med referanse til da Syrias tidligere president Hafez al-Assad i 1982 slo hardt ned på Det muslimske brorskaps opprør i byen Hama. Rundt 20 000 mennesker ble drept.

Den britisk-baserte opposisjonsgruppen Syrian Observatory for Human Rights hevder mer enn 17 000 mennesker er drept siden opprøret mot Hafez al-Assads sønn og arvtager startet i mars i fjor.