Mattilsynet om hundesykdom: Minst 102 hunder har hatt blodig diaré
Det er så langt dokumentert over 100 tilfeller av hunder med blodig diaré. Så langt er minst 27 hunder døde.
Det skriver Mattilsynet i en pressemelding fredag.
«Den pågående kartleggingen viser så langt 102 tilfeller med blodig diaré av varierende alvorlighetsgrad, siden 1. august», skriver Mattilsynet.
Så langt er minst 27 hunder døde. Enn så lenge har ikke Veterinærinstituttet og Mattilsynet noe svar på hvorfor enkelte hunder får blodig diaré og dør raskt etterpå, mens andre blir friske.
I løpet av de siste 24-timene er det blitt dokumentert en hund med lignende symptomer på den mystiske hundesykdommen.
Har ventet i 13 år på at bakterien skulle dukke opp
Obdusert to nye hunder
Oversikten over 12 av de første obduserte hundene, viser at det er 10 ulike hunderaser som har dødd på grunn av den mystiske sykdommen. Det viser en oversikt som Aftenposten har fått av Veterinærinstituttet. Veterinærene har ennå ikke funnet årsaken til sykdom.
Seks av de 12 hundene kommer fra Oslo og Akershus, to av hundene er fra Sogn og Fjordane, mens tre av dem kommer fra Vestfold, Hedmark og Buskerud.
Veterinærinstituttet obduserte fredag to døde hunder relatert til hundesykdommen, fra henholdsvis Hedmark og Oslo.
«Disse viser samme tegn på blodig tarmbetennelse som de 12 som er blitt obdusert tidligere», heter det i pressemeldingen.
Vet ikke om vi vil få svar på hva hundene er blitt syke av
«Ingen fellestrekk»
Ifølge Mattilsynet, er det så langt ikke funnet noen fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende.
Så langt tyder det ikke på at sykdommen er «veldig smittsom mellom hunder», heter det i pressemeldingen. Ettersom det «i de fleste tilfeller der det bor flere hunder i samme dyrehold er bare en hund som er blitt syk».
Råd til hundeeiere: Unngå nærkontakt med andre hunder
Mattilsynet anbefaler fortsatt hundeeiere om å «begrense nærkontakt mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem».
Hvis hunder viser tegn til sykdom, bør de fraktes til veterinær så raskt som mulig.