Meteorologene fraråder folk å dra på sjøen

Kraftig vind opp mot 20 meter i sekundet preger Sørlandskysten søndag. – La båten ligge. Det er rett og slett for farlig på sjøen, oppfordrer statsmeteorolog.

Meteorologen advarer folk mot å dra ut på sjøen langs Sørlandskysten. I Ny-Hellesund var vindkastene oppe i 22 meter i sekundet noe de skuelystne merket.

Redningsskøyta Inge Steensland måtte i aksjon da en seilbåt utenfor Arendal fikk seilet flerret opp av vinden.

– Tips: Når danskeferja er innstilt på grunn av været, bør du også innstille den planlagte båtturen din, skriver Redningsselskapet på Twitter.

I løpet av søndagsettermiddagen måtte også to redningsskøyter i aksjon utenfor Lindesnes for å berge en 40 fots seilbåt som hadde havnet i trøbbel, mens også redningsskøytene i Oslofjorden måtte hjelpe havarister i den voldsomme vinden.

Noen tok sjangsen i vindkastene og bølgene i Søgne utenfor Kristiansand.

Store bølger

Den kraftige vinden gjør at sjøen bygger seg opp med store bølger, skriver NRK.

– Det er rett og slett farlig å ferdes på sjøen i dag. Vi anbefaler alle å la båten ligge. Vinden er sterk og bølgene er flere meter høye, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Derfor har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel, men opplyser at været vil forbedre seg utover dagen selv om vinden vil holde seg sterk.

Den kraftige vinden gjør at sjøen bygger seg opp med store bølger, her ved innseilingen til Ny-Hellesund.
Kraftig vind og bølger langs sørlandskysten.

Kansellerte rute

Fjordline har kansellert sin rute mellom Kristiansand-Hirtshals, samt Hirtshals-Kristiansand. Superspeed har også sett seg nødt til å kansellere sine overfarter fra Larvik til Hirtshals og Kristiansand til Hirtshals.

Norge er kjent med varierte sommere, men statsmeteorologen forteller at dagens vær er uvanlig.

– Dette er sommeruvær. Det er kaldere og vinden er sterkere enn det som er normalt i juli. Hadde dette vært en høstdag, hadde det vært mer normalt, sier Alsvik Walløe.

På grunn av varsel om mye og kraftig vind på store deler av Østlandet søndag kveld og natt til mandag, ber brannvesenet folk sørge for at løse gjenstander blir sikret forsvarlig. Også båteiere ble bedt om å forsikre seg om at båter er forsvarlig fortøyd.