Andhøy: - Jeg skylder gutta å finne ut hva som skjedde

Hvis New Zealands myndigheter ikke finner ham, seiler Andhøy trolig torsdag inn i internasjonalt farvann på vei til Antarktis for å hedre sine forliste kamerater. I desember fortalte Jarle Andhøy Aftenposten hvorfor han la ut på reisen.

FS00012770.jpg
  • Arild Færaas
  • Kjetil Østli
Les også

- Galskap hvis Andhøy er på ny ekspedisjon

Hvorfor forlot «Berserk» en beskyttet ankringsplass og seilte ut i en varslet storm? Hva skjedde da «Berserk» forsvant 22. februar i fjor med tre mann om bord?Spørsmålene har preget kaptein Jarle Andhøy (34) det siste året. Han og Samuel Massie var selv på land, på vei til Sydpolen, da en storm herjet McMurdo-sundet der «Berserk» og mannskap skulle vente på dem.

Klokken 05.20 ble nødsignalet fra «Berserk» fanget opp, og da fra åpent hav, et annet sted enn avtalt ankringsplass. Siden har ingen fått livstegn fra de tre.

Tilbake

Nå er Andhøy på vei tilbake til McMurdo-sundet. Uten nødvendig tillatelse.

Myndigheter på New Zealand har søkt etter Andhøys båt både fra luften og på havet. Men foreløpig uten resultat. Andhøys mål er å komme i internasjonalt farvann torsdag.

Håpet er at det da blir vanskeligere å hindre ham fra å gjennomføre ekspedisjonen.

Aftenposten møtte Andhøy i desember. Han røpet da at han og Massie planla retur til Antarktis. Han sa han ønsket å hedre sine venner, lete etter «Berserk» og forhåpentlig finne svar.

— Jeg skylder gutta å finne ut hva som skjedde. Folk kjenner historien fra mediene. Men det vesentlige som ikke har fremkommet er at «Berserk» hadde kontakt med offisielle aktører i de siste tre døgn forut for forliset, blant annet marineskipet «Wellington». Jeg vil gjerne vite hva som ble sagt til «Berserk».

Les også

Derfor drar Andhøy tilbake til Antarktis

Ekspedisjonen har både før og etter forliset høstet mye negativ oppmerksomhet.

Da «Berserk» nærmet seg Antarktis i fjor, var Norsk polarinstitutt hyppig i kontakt med myndighetene på New Zealand.

I e-poster, som Aftenposten har fått se, går det tydelig frem at «Berserk» er et irritasjonsmoment, ettersom de seilte uten nødvendige tillatelser.

«Berserk» skal blant annet ha brutt både meldeplikten og forskriften om vern av miljøet i Antarktis.

Andhøy mener at myndighetene både på New Zealand og i Norge burde vært vel så opptatt av å granske forliset, ikke bare konstatere brudd på forskrifter.

Han hevder at han har bedt newzealandske myndigheter om dokumentasjon på hva som ble sagt til «Berserk» i timene før forliset. Uten å få tilfredsstillende svar, ifølge Andhøy.

Hva skjedde?

Scott-basen og McMurdo-basen, forskningsstasjoner i McMurdo-sundet, ble tidlig varslet om at «Berserk»-ekspedisjonen var på vei i fjor. I e-poster mellom partene står det at assistanse skal gis kun ved livstruende hendelser.

Andhøy vet at folk på Scott-basen var kritiske til berserkerne. Vicki Wilkinson-Baker, en new zealandsk journalist som møtte Andhøy utenfor Scottbasen en uke før forsvinningen, skrev om dette møtet på tvnz.co.nz:

«Disse uvelkomne besøkende skal ha sølt drivstoff på sjøisen, og mens vi snakket med dem, blåste det søppel rundt. Ikke den beste måten å få seg venner her på isen. Som noen (på Scottbasen) forklarte meg i går kveld: Hvis de (berserkerne) havner i trøbbel, hvorfor skal folk her risikere livene sine, hvis de ikke følger spillereglene?»

Ikke velkomne

Berserkene var, ikke overraskende, altså ikke velkomne.

Les også

Jarle Andhøy søkte om ny Antarktis-ekspedisjon i fjor

Mannskapet på marineskipet HMNZS «Wellington» er trolig de siste som var i kontakt med Berserk. Det skjedde mandag 21. februar, dagen før Berserk forsvant.

Skipet var på oppdrag i Antarktis, i sundet der Berserk oppholdt seg. Jarle Andhøys advokat har bedt om svar på om Wellington beordret «Berserk» om å forlate området.

Svaret kom fra John Seward fra New Zealands redningstjeneste. Han skriver i en e-post til Andhøys advokat at samtalen mellom «Wellington» og «Berserk», dagen før forsvinningen, inneholdt "merely pleaseantries". Berserk hadde anropt Wellington via radio og spurt om «Wellington» hadde sigaretter.

Ifølge Seward skal stemningen mellom «Wellington» og «Berserk» ha vært god, og de ga «Berserk» en sigar. «Wellington» skal da ikke ha visst at båten manglet tillatelse til å oppholde seg der, de fikk vite det av Scott-basen etter forliset. Scott-basen skal ha overhørt denne radiosamtalen, og kalte opp «Wellington» for å varsle om at været neste døgn kom til å bli betydelig forverret. Scott-basen skal ha bedt marineskipet gi værmeldingen videre til" Berserk".

Et voldsomt lavtrykk var på vei til kysten av Antarktis. Dagen etter, tirsdagen da nødsignalene fra «Berserk» ble sendt, var det sterk storm på morgenen, med orkan i kastene. Senere på dagen hadde vinden 85 knops styrke, mer enn 150 km/t. Nødsignalene ble sendt fra havet.

— Planen forut var å holde seg på Basecamp og vinterkvarter. Men de dro ut i en varslet storm, stikk i strid med planen. Hvorfor? uttalte Andhøy i desember.