Norge

Fant døde svaner med skuddskader

Turgåere trodde nesten ikke det de så da de fant to sangsvaner som var skutt ved Bjørkelangen.

Søndag fant turgåere to døde sangsvaner ved Bjørkelangen.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist
Norsk Ornitologisk Forening Oslo og Akershus skal mandag møte avdeling for miljøkriminalitet i Øst politidistrikt. Foreningen håper at politiet har mulighet til å etterforske saken grundig.

– Det er helt forferdelig. Sangsvaner er totalfredet. Vi ser veldig alvorlig på saken, sier Håkan Billing, leder i Norsk Ornitologisk Forening (NOF) Oslo og Akershus.

Det var midt på dagen søndag at turgåere tok kontakt med NOF for å melde ifra om de døde svanene med skuddskader.

– De var helt bestyrtet og tok kontakt med oss, sier Billing.

Han kan fortelle at svanene ble funnet i et tjern mellom Bjørkelangen og Mangen i Viken. Av hensyn til turgåerne og videre etterforskning av saken, ønsker han på nåværende tidspunkt ikke å fortelle eksakt hvor disse ble funnet.

Les også

Fem svaner fikk politieskorte

Skal møte politiet

Svanene ble levert til et rovfuglmottak. Nå ligger de der i en fryser.

Mandag skal NOF møte politiet med tanke på videre oppfølging av saken. Billing visste søndag kveld ikke om politiet vil starte etterforskning på egen hånd, eller vente til NOF kommer med en anmeldelse.

– Vi har aldri tidligere fått melding om at sangsvaner er blitt skutt. Hvis noen andre finner den type miljøkriminalitet, så må de melde ifra til oss, råder Billing.

Les også

Her kan du møte 80.000 fugler

– Kan ikke oppføre seg sånn

De døde svanene ligger søndag kveld i en fryser.

Mye tyder på at ugjerningen skjedde kort tid før svanene ble funnet.

– De kan ikke bli liggende der så lenge uten at andre dyr tar dem, sier Billing som har klar beskjed til den som står bak skytingen.

– Man kan ikke oppføre seg sånn i naturen.

Ifølge Wikipedia starter hekkeperioden for sangsvaner i april eller mai. I Norge hekker de helst i Troms og Finnmark, men enkelte hekkende par har blitt observert så langt sør som i Østfold (nå Viken). Hekkingen foregår i myrer og sumpområder, helst ved åpent vann.

Les mer om

  1. Dyr
  2. Skyting
  3. Etterforskning