Norge

Parkeringskaos ved Preikestolen - folk ble bedt om å snu

Onsdag formiddag var det så lang kø ved parkeringsplassene til Preikestolen at politiet måtte tilkalles. - Årsaken til kaoset var flere norske turister enn vanlig, sier turistvert.

Folksomt på Preikestolen onsdag. Bildet er tatt i 13-tiden.
 • Kristian Oftedal Kvendseth

Allerede tidlig onsdag formiddag begynte parkeringsplassene ved Preikestolen fjellstue å bli fulle. Rundt midt på dagen var køen flere kilometer lang og strakk seg ned til fylkesvei 523 (tidligere riksvei 13). Da så styreleder Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen seg nødt til å ringe politiet.

– Vi valgte å ringe politiet for å unngå at det skulle oppstå trafikkfarlige situasjoner. Det er tydeligvis mange som vil på fjelltur i dag, sa Kjellevold til Aftenbladet i 13-tiden.

Bilde tatt klokken 12. Kø herfra og opp til p-plass ved Preikestolhytta, skriver tipser.

– Vi har 1000 parkeringsplasser ved fjellstua, men det er helt fullt. Vi hadde litt kø i forrige uke også, men ingenting som dette. Køen strekker seg helt ned til riksveien, da er det klart at det blir et problem. Nå har vi vakter flere steder som ber turfolket om å snu og heller returnere senere i ettermiddag. De aller fleste gjør som vi sier og tar det med godt humør, sa Kjellevold.

Allerede i 14-tiden hadde køen avtatt og det var igjen mulig å kjøre inn på parkeringsplassen ved Preikestolen.

– Det var mye kø opp og ned, men god stemning på toppen, forteller Frode Goa fra Stavanger. Han var på parkeringsplassen klokken 11.15 og på toppen fra cirka klokken 12.15 til 14.

– Kaoset skyldes nordmenn

Arne Filip Nygaard, som har vært turistvert ved Preikestolen i mange år, forklarer trafikkaoset med nordmenns rutiner for tur.

– I år er det ekstra mange nordmenn som vil til Preikestolen, og siden nordmenn liker å være tidlig ute, kommer de gjerne samtidig. Da klumper det seg veldig, sier Nygaard.

Andre turister, som spanjoler og franskmenn, pleier å fordele seg mer utover dagen, ifølge turistverten. I tillegg reiser de gjerne kollektivt i buss.

Turistvert Arne Filip Nygaard ga gode råd til bilistene som kom til Preikestolen onsdag.

Nygaards oppfordring til de som vil på Preikestolen denne sommeren, er derfor å vente med turen til ettermiddagen.

– Da er det mindre kø og ofte et annerledes og finere lys, sier han.

Turistverten har også et annet godt råd:

– Selv om du blir henvist til den første parkeringen, blir ikke turen lengre. Du starter bare et annet sted før du møter den vanlige stien. På denne måten slipper du mer kø, sier han og legger til:

– Og så må vi be folk være greie og vise respekt overfor den situasjonen vi er i. Vi må følge smittevernreglene og holde avstand på stien. Så langt denne sommeren har det vært for mange situasjoner der folk går for tett.

Denne bobilen kom til Preikstolen etter klokken 14 onsdag, og da var det god plass for parkering. Inni bobilen satte en kompisgjeng fra Porsgrunn og Skien som er på roadtrip i Norge denne sommeren.

– God jobb

Operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sør-Vest politidistrikt bekrefter at politiet har vært på stedet med en patrulje, men at de ikke kommer til å foreta seg mer i saken.

– Vaktene på stedet gjør en god jobb. De ber folk om å snu. Det er fint. Vi har vært i kontakt med Vegtrafikksentralen, så kan de vurdere om de ønsker å sette inn folk som kan dirigere trafikken, sa Bjørnsen tidlig onsdag ettermiddag.

Ifølge Preikestolens nettsider trekker fjellplatået, som ligger i Strand kommune, 300.000 mennesker hvert år.

Mange turgåere på Preikestolen onsdag ettermiddag like før klokken 14.00.

Les også

  Statsminister Erna Solberg var blant turistene som gikk til Preikestolen i fjor.

  Les mer om

  1. Preikestolen
  2. Preikestolen fjellstue
  3. Sør-Vest politidistrikt
  4. Trafikk