Vil igjen se både mot Tøyen og Nasjonalgalleriet

Lamda-planen er endelig skrinlagt. Nå vil Oslo-opposisjonen utrede både Tøyen og Nasjonalgalleriet-alternativene.

Pressekonferansen om nytt Munch-museum skal avholdes på dagens Munch-museum på Tøyen. Skal Munch-museet fortsatt ligge her?
  • Kaja Korsvoll
  • Helle Skjervold

Opposisjonspolitikerne i Oslo stopper trolig Lambda-prosjektet i Bjørvika, men har ikke bestemt seg om de vil ha museum på Tøyen eller i det gamle Nasjonalgalleriet.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet får det foreløpig som de vil.

Begge alternativer, Munch-museum på Tøyen som Arbeiderpartiet ønsker og et museum i det gamle Nasjonalgalleriet på Tullinløkka, slik Fremkrittspartiet går inn for, skal utredes parallelt. Begge utredningene skal være klare til 1. juli 2012.

— Vi skal sørge for raskest mulig behandling, sa Liebe Rieber-Mohn på pressekonferansen i dag. Carl I . Hagen, gruppeleder for Frp i Oslo, sier man ønsker en kunstpark rundt Nasjonalgalleriet og har håp om at Nasjonalgalleriet kan bli et alternativ.

Ingen av partiene som i dag underskriver avtalen har noensinne vært for Lambda.

Upopulær Lambda

Plasseringen og utformingen av et nytt Munch-museum har vært heftig debattert i en årrekke. Og selv om flertallet i bystyret i 2008 gikk inn for å flytte museet til Bjørvika kan snuopperasjonen nå være komplett.

Bygget var omstridt helt siden Herreros Arquitectos vant den utlyste arkitektkonkurransen, og i høst trakk FrP sin støtte til prosjektet, og dermed hadde ikke Lambda lenger flertall i bystyret.

Politisk snuopperasjon

Og dermed er den politiske snuopperasjonen komplett.

  • I 2005 ønsket et bredt flertall å bygge nytt Munch-museum – på Tøyen.
  • I 2008 vedtok Oslo bystyre å flytte Munch-museet fra Tøyen til Bjørvika, og arbeidet med Lambda tok til.
  • I 2011 ombestemmer altså Frp seg - og planen om et nytt Munch-museum i Bjørvika skrinlegges.
Les også

Aftenpostens lesere vil ha nytt Munch-museum på Tøyen

Da Aftenposten.no tidligere i høst gjennomførte en uformell spørreundersøkelse blant leserne svarte over 4000 på spørsmålet om hvilket Munch-alternativ de likte best. Lambda-alternativet havnet aller nederst på lesernes ønskeliste, mens et nytt bygg på Tøyen vant avstemningen.