Norge

Forsker: – Cappelen en svært sentral aktør på det norske narkotikamarkedet

Dersom Cappelen egne opplysninger om narkotikavirksomheten er riktig, er han på et nivå med svært få andre i Norge, sier Paul Larsson ved Politihøgskolen.

I denne garasjen fant politiet 109 kilo hasj som de knytter til det omfattende nettverket til Gjermund Cappelen. Hovedmannen og tre av det som skal være hans hjelpere er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

– Det er uvanlig at politiet klarer å ta antatte hovedmenn for store narkotikanettverk, med de bevis som kreves for å ta ut tiltale, sier Paul Larsson, forsker ved Politihøgskolen.

Dersom Cappelens egen forklaring om innførsel av opptil 30 tonn hasj stemmer, er han en svært sentral aktør i det norske narkotikamarkedet, mener han.

– Jeg har tidligere anslått at det konsumeres 8–9 tonn cannabis i året. Så hvis Cappelen har innført mer enn et tonn i året, er han på et nivå hvor det er svært få andre aktører, sier Larsson.

Bakgrunn:

Les også

Cappelen skal ha tjent 125 millioner kroner – påstår alle pengene er tapt

— Vekker sjelden mistanke

At Cappelen og flere av hans hjelpere ser ut til å ha holdt seg langt unna kjente, kriminelle miljøer, er et trekk Larsson kjenner igjen fra lignende saker fra utlandet.

– Personer i «vanlig arbeid» og uten rulleblad vekker sjelden mistanke. Det er også personer som er gode å ha som omsettere. Vanligvis sitter man ikke lenge på stoffet, men distribuerer det videre så raskt mulig, sier Larsson.

Larsson påpeker at å drive i så stor skala over lengre tid er risikofylt.

– Illegale varer er avhengig av et godt nettverk, og jo større du driver, dess større er sjansen for at noe informasjon tilflyter myndighetene. Men problemet igjen er at det gjerne er andre enn hovedmennene som blir tatt, sier Larsson.

  • Aftenposten har tidligere intervjuet polititoppen Eirik Jensen. Les og se intervjuet der han forteller at det var ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell i sin personlige kontakt med hasjbaronen.

– Vil alltid komme nye aktører

Selv om Cappelen skal ha vært en sentral aktør, tror han ikke at en pågripelse av nettverket vil ha noe å si for hasjmarkedet i Norge som helhet.

– Nei, det er alltid nye aktører som vil komme til. Men for dem som har vært knyttet til nettverket, vil selvsagt disse pågripelsene skape utfordringer, sier Larsson.

Stoppet med 19 tonn marihuana

Skulle Cappelen bli tiltalt for over 20 tonn hasj, vil det være den største narkotikasaken i Norge. Det finnes imidlertid flere beslag i norsk narkotikahistorie som overgår de 1,3 tonnene han nå er tiltalt for.

– I Stavanger i 1995 ble et skip fra Colombia stoppet i Stavanger med drøyt 19 tonn marihuana. Dette var imidlertid ment for det nederlandske markedet. I 1992 var det også et parti på seks tonn hasj, kjøpt i Karachi, som en nordmann disponerte da det ble beslaglagt i Barcelona, sier Larsson.

Les også:

Les også

  1. Eirik Jensen sier han skulle betale 120.000 – men fikk ikke tak i håndverkeren