Norge

Overgrepssak: De yngste asyljentene er under ti år

Politiet har nå avhørt alle de 15 jentene en asylleder er siktet for å ha forgrepet seg på.

Farsund-advokat Anne Rita Meberg er bistandsadvokat for de 15 fornærmede barna.
  • Eivind Kristiansen
  • Anette Os

Siktede har i flere år jobbet tett med asylsøkere i en lederfunksjon. Han nekter straffskyld for seksuelle handlinger med barn under 16 år.

Politiet i Agder holder kortene tett til brystet for å skjerme etterforskningen. Men politiadvokat Ingrid Thorsen går nå ut med følgende:

– Blant de fornærmede er det også barn under ti år, opplyser Thorsen til Fædrelandsvennen.

To jenter over 16 år

Totalt er det 15 fornærmede barn i saken, alle jenter. De seksuelle handlingene de skal ha vært utsatt for går tilbake til 2013.

13 av jentene er avhørt på Statens barnehus i Kristiansand. To av dem er i dag over 16 år, og har vært gjennom et ordinært politiavhør.

– Det er alltid vanskelig å fortelle om noe som ikke har vært greit. Men på Barnehuset er det spesialutdannede avhørere, og barna blir veldig godt ivaretatt både før og etter avhøret. Det samme gjelder familiene deres, sier bistandsadvokat Anne Rita Meberg til Fædrelandsvennen.

– Kan ikke tro det er sant

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med flere beboere på asylmottaket som mannen var mest tilknyttet.

– Alle flyktningene i mottaket snakker om dette. Vi kan ikke tro at det er sant, at han har gjort det han er siktet for. Han var hjelpsom og vennlig overfor alle flyktningene her, sier en av dem.

Siktede ble pågrepet av politiet 16. februar, og varetektsfengslet for fire uker.

– Vi ble veldig triste da vi hørte dette. Det var et sjokk. Han har jobbet med flyktninger i mange, mange år, vi er veldig glade i ham, og han er en god mann. Og så plutselig dette? Det kan ikke stemme. Vi tror han er uskyldig, sier en kvinne ved det aktuelle mottaket, som selv har tre barn.

Gjennomgår beslag

Politiadvokat Thorsen ønsker ikke å kommentere om mistanken til siktede er svekket eller styrket etter avhørene av barna.

Til regionavisen Lister 24 sier hun at det gjennom avhørene er kommet «bekreftelser på at det er skjedd noe».

Det er også rutinemessig gjort beslag i form av datamaskin og mobiltelefon. Thorsen sier det er for tidlig å si hva dette har å bety for saken.

Forsvarer Knut Henning Larsen fastholder at mannen nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer av hensyn til etterforskningen.