Norge

Terrormistenkt pågrepet på asylmottak i Sverige

Svensk politi arresterte i kveld terrormistenkte Mutar Muthanna Majid. Han ble pågrepet på et asylmottak i Västerbotten.

Politiet slo til i Boliden torsdagen kveld og pågrep Mutar Muthanna Majid i en bolig for asylsøkere.
  • Thomas Olsen
    Journalist

Terrormistenkte Mutar Muthanna Majid er pågrepet i en politiaksjon i kveld, bekrefter det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Den irakiskfødte mannen skal ha blitt pågrepet i en politiaksjon som startet i 18.30-tiden i Boliden i Västerbotten.

MutarMuthannaMajid-RCqZxDmCd6.jpg

"Under torsdagseftermiddagen den 19 november genomförde Säkerhetspolisen ett tillslag och den misstänkte personen greps. Gripandet gick lugnt tillväga och nu planeras förhör med personen. Tillslaget genomfördes med stöd av Polismyndigheten.", skriver depå sine nettsiderLes om sikkerhetspolitiets terrortabbe:

Les også

Svensk selvpisking etter terrorfiasko

Pågrepet på asylmottak

Den irakiskfødte mannen i 25-årsalderen ble pågrepet i en politiaksjon med opp mot tretti væpnede politifolk.

Ifølge Dagens Nyheter ble han pågrepet ved et asylmottak som Migrationsverket har i Boliden nord for Umeå i Västerbotten.

— Det har gått rolig for seg. Nå planlegges avhør av personen. Aksjonen er gjennomført med bistand fra politiet, sier Säpos pressesjef Sirpa Franzén til TT.

Vitne: — Flere personer pågrepet

Lokalavisen Norran.se var på stedet etter at politiet slo til i Boliden.

Men ifølge lokalavisen Norran var det mer dramatisk. Opp mot ni personer skal ha blitt pågrepet i en omfattende politiaksjon i et boligkompleks som består av fire og fire boliger, som skal huse flere asylsøkere.Et vitne forteller til avisen at en person som han tror var ettersøkte Majid, skal ha løpt ut på en balkong der han ble overmannet av politiet.

— Tre personer ble pågrepet i en oppgang og to andre i en annen oppgang, samt fire til i et annet hus, forteller et anonymt vitne.

Politiet har hittil ikke kommentert om andre ble anholdt som vitner eller ble pågrepet sammen med Majid.

Les også

Advokat til feilaktig terrormistenkt i Sverige: Mediene bør gjennomgå dekningen

Aftonbladet: – Terrormistenkt har vært i Sverige i ukevis

Flere kilder sier til Aftonbladet at den terrormistenkte Majid har bodd i minst tre uker i Boliden.

– Han bodde i leiligheten ovenfor meg, han har bodd der sikkert i tre-fire uker, sier en av dem som bor i leilighetshuset, tilavisen.

tab7a9621-hiOLRC_huw.jpg

Politistasjonen er avsperretPolitistasjonen i Skellefteå, som er nærmeste politihovedkvarter, ble i løpet av torsdagskvelsen avsperret. Stedet blir voktet av tungt bevæpnede politimenn.

– Avsperringen av politihuser i Skellefteå har sammenheng med aksjonen i Boliden, var alt Peder Jonsson i Västerbotten-politiet ønsker å si til Aftonbladet.

Det er Sikkerhetspolitiet som har ansvaret for etterforskningen, men det er usikkert om Mutar Muthanna Majid og eventuelt andre pågrepne avhøres på politistasjonen.

Over 20.000 av dem:

Les også

Slik jobber Europa for å stanse fremmedkrigerne

Löfven glad for pågripelsen

Majid ble ettersøkt av Säpo onsdag på grunn av mistanker om at han hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa.

Statsminister Stefan Löfven.

Sveriges statsminister Stefan Löfven er imponert over hvor raskt politiet klarte å spore opp og pågripe mannen som var ettersøkt for terrorplanlegging.– Det er gledelig at svensk politi har lyktes i å pågripe den etterlyste. Sikkerhetspolitiets arbeid er langsiktig og mye arbeid gjenstår, sier Löfven i en skriftlig uttalelse torsdag kveld.

– Jeg er imponert over hvor raskt man har funnet og pågrepet den ettersøkte, sier statsministeren.

Sverige fikk kritikk:

Les også

Norden velger ulike veier for å stanse egne jihadister

En del av terrorgruppe?

Europeiske etterretningstjenester har kartlagt kryptert kommunikasjon som gir grunn til å tro at den ettersøkte mannen var del av en større gruppe som er på vei til eller allerede befinner seg i Sverige, ifølge flere svenske medier.

Majid ble ettersøkt av Säpo onsdag kveld. Samtidig økte svensk politi beredskapen til nivå 4 (av 5) — det høyerste trusselnivået i Sverige noensinne.

tab7071f-tfjfdoRJix.jpg

Etterretning tyder på Majid er del av en større gruppe, melder svenske medier.Europeiske etterretningstjenester har kartlagt kryptert kommunikasjon som gir grunn til å tro at den ettersøkte mannen var del av en større gruppe som er på vei til eller allerede befinner seg i Sverige.

  • Få med deg aller siste nytt om etterforskningen:Direkteblogg: Terrorangrep i Paris

Terrorforsker imponert over pågripelsen av Majid

Politiet og Säpo har arbeidet raskt og effektivt og med stor tydelighet, mener en forsker Hans Brun, forsker på kontraterrorisme ved King's College i London.

– Dette vil bli til stor hjelp i den videre etterforskningen at man kan få avhørt ham, sier han.

Til Sverige via Tyskland

Säpo mener mannen skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa etter å ha vendt hjem fra Syria, hvor han skal ha kriget for IS

Majid skal ifølge et politidokument avisaExpressenhar fått tilgang til, ha reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige.

Norge er ikke hardest i klypa:

Les også

Slik forsøker Europa å stanse fremmedkrigerne